USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

YÖK, yerli ve milli insan kaynağı ihtiyacı düşüncesince çalışmalarını artırıyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 2022-2023 Akademik Yılı'ndan itibaren yerli ve milli insan kaynağı ihtiyacına müteveccih adına üniversitelerde toy bölümler açıyor ve üniversite-sanayi teşrikimesai çerçevesinde meydana getirdiği protokoller çerçevesinde burs desteğini artırıyor.

YÖK, yerli ve milli insan kaynağı ihtiyacı düşüncesince çalışmalarını artırıyor
26-07-2022 16:06
YÖK sonucu ile bu sene evvel defa 'Siber Güvenlik', 'CNC Programlama ve Operatörlüğü', 'Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi', 'Açık Deniz Sondaj Teknolojisi' önlisans programları açılacak. 'Siber Güvenlik' kısmı İstanbul Ticaret Üniversitesi, 'CNC Programlama ve Operatörlüğü' kısmı Necmettin Erbakan Üniversitesi, 'Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi' ve 'Açık Deniz Sondaj Teknolojisi' bölümleri 'Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi' içinde tahsile başlayacak. Daha ilkin önlisans programı bulunan 'Emlak ve Emlak Yönetimi' bölümünde ise bu yıldan itibaren Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde lisans programı namına yetişek verilecek.

YÖK, bu sene evvel defa asliye bilimlerin beraberinde sentetik zeka mühendisliği bölümlerini seçeceklere de YÖK lisans bursu verilmesini kararlaştırdı. YÖK'ün Türkiye'nin kalkınmasında mürşit sektörlerle icra ettiği iş birlikleri yardımıyla petrol, natürel gaz, engin servisleri, harita yahut geomatik mühendisliği, madencilik, nesiç ve cilt mühendisliği bölümlerini seçen öğrencilere de iri avantajlar sağlanacak.

YÖK bursları

Bugüne sincap asliye ilimler (fizik, kimya, biyoloji, matematik) programlarına evvel 15 tercihinde yer verici ve ilişik programlara evvel üç tam yerleşen öğrencilere arka ödemesiz lisans dayanak bursu verici YÖK, bu yıldan itibaren “Yapay Zeka Mühendisliği” ve “Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği” lisans programlarını seçen öğrencileri de ayrımsız şerait altında burs çerçevesine aldı.

YÖK lisans dayanak bursunun beraberinde teşrikimesai protokolü imzalanan ülkelerden gelip mutluluk yükseköğretim kurumlarına yerleştirilen arsıulusal öğrencilere verdiği “Yabancı Uyruklu Öğrencilere Verilen YÖK Bursu”nu ve gene teşrikimesai imzaladığı devletler rüçhan ballanmak az daha gayrimenkul dışındaki yükseköğretim müesseselerinde Türk Dili ve Edebiyatı, Türkoloji ve Türk Dili programlarında tahsil gören ve bulunmuş olduğu ülkenin yurttaşı bulunan lisans öğrencilerine verdiği “YÖK Türkoloji Bursu”nu bu sene da bitmeme ettirecek.

Sanayi sektörüyle meydana getirilen teşrikimesai ile lisans öğrencilerine sağlanan imkanlar

Türkiye'nin gerekseme duyduğu topu topu bölgelerde kalifiye insan kaynağı yetiştirmeyi önemli önceliği namına gören YÖK, sektörünün gerekseme duyduğu niteliklere sahip, yürütüm ve maharet yetkinliği erdemli mezunların yetiştirilmesi düşüncesince ülkemizin konuşu kalkınmasında mürşit sektörlerle iş birlikleri yapıyor.

YÖK bu çerçevesinde 2022 yılında, Türkiye Petrolleri Offshore Technology Center (TP-OTC) ve TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) ile teşrikimesai protokolü imzaladı. Daha esbak zamanlarda da YÖK ile Tekstil İhracatçı Birlikleri, Hazır Giyim İhracatçıları Birlikleri, Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birlikleri ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası ortada teşrikimesai protokolleri imzalanmıştı. Söz konusu protokoller çerçevesinde 2022-2023 Akademik Yılı'nda ilişik bölümlerde okuyan lisans öğrencilerine muhtelif olanaklar sunulacak.

Petrol ve natürel taş yağı lambası yağı dalında yetişek takanak öğrenciler

YÖK ile Türkiye Petrolleri Offshore Technology Center (TP-OTC) arasındaki tören düzeni gereğince bu sene evvel defa anlaşılan mühendislik bölümlerini seçecek öğrencilere burslar başlatılacak. Petrol ve natürel taş yağı lambası yağı sahası düşüncesince yerli ve milli insan kaynağı bakmak amacıyla imzalanan teşrikimesai protokolü ile YKS'de faik muvaffakiyet yayınlayan öğrencilerin alanla ilişik programları yeğleme etmesi hedefleniyor.

2022-2023 yetişek ve talim senesinde uygulanmasına başlanacak tören düzeni gereğince üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Metalürji ve Malzeme Mühendisliği programlarına yerleşip pırtı bulunan ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) kabilinden hazırlanmakta bulunan yönergede belirlenen gayrı koşulları taşıyan öğrencilere TP-OTC kabilinden maaş 6 bin liralık yetişek bursu verilecek. Buna ek olarak, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) önerge sonuçlarında muvaffakiyet sırası evvel 25 bin ortada olup üniversitelerin Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği ve Çevre Mühendisliği programlarına yerleşip pırtı bulunan ve yönergede belirlenen gayrı koşulları taşıyan öğrencilere TP-OTC kabilinden gene 6 bin liralık yetişek bursu verilecek.

Bunun indinde bu sene evvel defa YKS kılavuzundaki toy manzume bölgeyi namına belirlenen engin servisleri önlisans programını seçecek öğrenciler de dayanıklı baş döndürücü avantajdan yararlanacak. Bu çerçevede, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksekokulunda TP-OTC ve YÖK teşrikimesai ile evvel defa bu sene engin servisleri önlisans programlarına TYT puanı ile mektepli alınacak. "Açık Deniz Sondaj Teknolojisi" ve "Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi" ballanmak az daha dü değişik kısımda başlanacak eğitimlere 30'ar mektepli yerleştirilecek. Bu bölümlere pırtı yaptıran öğrencilere maaş 3 bin liralık yetişek bursu verilecek.

Protokol gereğince topu topu burslar 12 ay ortamında ödenecek ve yetişek ortamında başarıya ilişkin namına bitmeme edecek. Eğitim ve öğretimleri ortamında yetişek bursundan faydalanan öğrencilerin yer yağı ve natürel taş yağı lambası yağı dalında sektörel becerilerinin geliştirilmesi amacıyla iş noktayı eğitimi yahut yetişim yapmaları da sağlanacak. Önlisans programını muvaffakiyet ile mütemmim öğrenciler, TP-OTC işe alıntı koşullarını sağlamaları halinde, işe alıntı süreçlerinde rüçhan değerlendirilecek.

Harita ve geomatik mühendisliği dalında yetişek takanak öğrenciler

YÖK ve TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) ortada imzalanan teşrikimesai protokolüyle bu yıldan itibaren evvel defa öğrencilere burs ve istihdam desteği sağlanacak.

Protokol ile harita yahut geomatik mühendisliği bölümlerine gayrimenkul geneli evvel 30 bin muvaffakiyet listesi içinde ve darülfünun yahut büro bazında evvel 4 yeğleme listesi ile yerleşen öğrencilere lisans tahsil hayatları ortamında yanıtsız namına HKMO Başarı Bursu verilmeye başlanacak.

HKMO kabilinden YKS önerge sonuçlarına layıkıyla 2022-2023 yetişek ve talim yılı düşüncesince öğrencilere verilecek belirgin burs miktarı maaş 3 bin 500 liralık olacak. Eğitim bursu miktarı rastgele yetişek ve talim yılı başlangıcında HKMO kabilinden belirlenip YÖK'e bildirilecek. Burslar rastgele yetişek ve talim senesinde 9 ay ortamında öğrencilere ödenecek.

Bursa adalet doğrultmak düşüncesince öğrencilerin YKS tercihlerinde, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (Türkçe ve İngilizce), Karadeniz Teknik Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi özellikle ballanmak az daha üniversitelerin Harita ve Geomatik Mühendisliği Programlarından birine izlence bazında evvel 4 bayağı oturmuş olması şartı aranacak.

Madencilik dalında yetişek takanak öğrenciler

YÖK'ün 2020'de imzalanan teşrikimesai protokolü ile güzel öğrencilerin beyaz zehir sektörüne çekilmesi, yetişim ve iş noktayı eğitimi uygulamalarının artırılmasının ve mezuniyetleri sonra istihdam sağlanması amaçlanıyor.

Protokol çerçevesinde, üniversitelerde madencilikle ilişik bölümleri seçen ve evvel 65 binde yer meydan ve İstanbul ile Ankara'da mevcut üniversitelerin ilişik bölümlerine yerleşen adaylardan; YKS muvaffakiyet listesinde evvel 50 binde yer meydan adaylara belirgin minimum ecir ücreti kadar; 50.001-65.000 ortada yer meydan adaylara belirgin minimum ecir ücretinin ½ si kadar; evvel 100 binde yer meydan ve İstanbul ile Ankara haricindeki vilayetlerde mevcut üniversitelerin ilişik bölümlerine yerleşen adaylara belirgin minimum ecir ücreti denli ifa yapılacak.

Tekstil ve cilt dalında yetişek takanak öğrenciler

2019-2020 yetişek ve talim yılından itibaren dört başı mamur öğrencilere evvel 5 tercihinden minimum birisinin nesiç mühendisliği yahut cilt mühendisliği olması şartıyla YKS önerge puanına layıkıyla burslar veriliyor.

2022-2023 yetişek ve talim senesinde öğrencilerden YKS'de evvel 5 tercihinden minimum birisinin nesiç mühendisliği yahut cilt mühendisliği olması şartıyla, YKS puanına layıkıyla evvel 20 binde olanlara minimum anlaşma indirimi dünya belirgin minimum ecir ücreti kadar; Tekstil Mühendisliğine yerleşenler düşüncesince evvel 20-50 bin ve Deri Mühendisliğine yerleşenler düşüncesince evvel 20-60 bin ortada olanlara minimum anlaşma indirimi dünya belirgin minimum ecir ücretinin yüzdelik 70'i kadar; Tekstil Mühendisliği düşüncesince evvel 50-80 bin ve Deri Mühendisliği düşüncesince evvel 60-100 bin ortada olanlara minimum anlaşma indirimi dünya minimum ecir ücretinin yüzdelik 50'si denli yetişek bursu verilecek.

Ayrıca yetişek bursundan yararlanan öğrencilere sektörde çalışma taahhüdü vermeleri biçiminde Tekstil İhracatçı Birlikleri, Hazır Giyim İhracatçıları Birlikleri, Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birlikleri ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası kabilinden nesiç yahut cilt sektöründe çalışkanlık yayınlayan firmalarda minimum 5 sene iş garantisi verilecek.

Huzeyfe Tarık Yaman
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler