USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Gelecek nesiller sismik izolatör sistemini öğreniyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonraları Bitlis'in Tatvan ilçesinde yetişek gören öğrenciler, binalarda makbul sismik izolatör (yaylı sistem) ile depreme çerden çöpten meydana getirilen çatı arasındaki farkı deneyim yaparak öğreniyor.

Gelecek nesiller sismik izolatör sistemini öğreniyor
02-03-2023 11:10

Kahramanmaraş'ta meydana mevrut 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde şişman müşterek katabolizma meydana getirirken, hareket hasarını yüzdelik 80 oranında azalttığı tanıdık sismik izolatörler ise baştan gündeme geldi. Çin ve Japonya'da mevcut binalarda sık sık beğenilen sismik izolatörler, Türkiye'de ise acemi meydana getirilen kent hastanelerinde ve birtakımı yurtlarda kullanılıyor.

Türkiye'de bu sistemin henüz aşırı yaygınlaşmasına nazarıitibar döşemek ve doğacak nesilleri bu mevzuda şuurlandırmak düşüncesince Bitlis'in Tatvan ilçesindeki Van Gölü İlkokulunda fariza fail Sınıf Öğretmeni Fuat Ütkür, öğrencilere binalarda beğenilen sismik izolatörlerin hareket esnasında elbette çalıştığını ve binaların yıkımını elbette önlediğini ifşa etmek neredeyse harekete geçti. Ütkür, öz sınıfında mevcut kara kara tahta materyaller ve 3 tür ile öğrencilerine hareket esnasında sismik izolatör sistemine eş bulunan ve sıfır çatı arasındaki farkı ifşa etmek düşüncesince 2 ayrı maket çatı mensur etti. Öğrenciler kabilinden âşıklı gözlerle izlenilen deneyde Ütkür, sismik izolatörlü maket binayı müterakki arka sallayarak ayakta kaldığını gösterirken, bire müşterek hızlı sallanılan sismik izolatörsüz yapının ise yerle müşterek bulunduğu görüldü. Basit materyallerle öğrencilerin yaylı araba araba sistemi henüz elleme anlamalarını sağlayıcı Ütkür, Türkiye'de acemi meydana getirilen kent hastanelerinde bu sistemin kullanılmaya başlandığını ancak henüz aşırı artması icap ettiğini söyledi.

"Elimizdeki sade materyallerle bunu canlandırmaya çalıştık"

Öğrencilere depremin ürkütücü olmadığını ve depremden sakınmak düşüncesince neler yapılması icap ettiğini özetleyen Sınıf Öğretmeni Fuat Ütkür, "Milli Eğitim Bakanlığımızın bizlere gönderildiği psikososyal dayanaklık etmek eğitimi çerçevesinde müşterek tasar vardı. Öğrencilerimizin bu travmayı henüz acele atlatabilmesi namına etkinlikler ve konuşmalar yaptık. Depremin gerçekte ürkütücü olmadığını, tabiat ananın natürel müşterek refleksi, müşterek tabiat olayı, bizim hareket ülkesi olduğumuzu ve gerçek ehemmiyetli bulunan korkmak, tevahhuş etmek hesabına hareket öncesinde, esnasında ve sonra neler yapmamız icap ettiğini çocuklarımız ile konuştuk. Tabii kollar da olup bitenleri izliyor. Sınıfta meydana getirilen konuşmalar ortada evlatların bana ‘Öğretmenim Çin ve Japonya'da yapılar yıkılmıyor, bizde de uygulanmaya başlamış, müşterek sistem var' diyerek soruları oluyordu. Bunun raylı sistem olduğunu, sismik izolatör bulunduğunu anlattım. Öğrencilerimiz aktif öğrenme zamanında oldukları düşüncesince mevzuları harlatmak gerekiyordu. Biz de elimizdeki sade materyallerle bunu canlandırmaya çalıştık. Çocuklarımızla da oldukça elleme arka yanıtlar aldık. En azından işin mantığını kavradılar. Ülkemizde de acemi kent hastanelerinde ve yurtlarda bu sistem kullanılmaya başladı. Umarım hareket önceleri almamız müstelzim tedbirleri az buçuk henüz artırır ve bu yaşlarda çocuklarımızı şuurlandırabiliriz. Depremden korkmak, gocunmak hesabına tedbirlerimizi alıp depremle yaşamaya hemen dirençli, çelimli binalarda bilinçli müşterek halde yaşamaya alışırız" diyerek konuştu.

"İki maketi de bire müşterek materyallerden yaptık"

Yapılan deneye evlatların aşırı şaşırdığını dile getiren Ütkür, “Oluşturduğumuz maketin herhangi müşterek ikisinde de bire müşterek katlar vardı. Tabii ki kollar yaptığımız bu düzeneğe şaşırdılar. Demek ki tedbir alırsak hareket aşırı da ürkütücü, yıkmacı müşterek karabulut değil, alışılagelen müşterek tabiat vakası mantığını anladılar ve ego umutluyum. Bizden ahir nesiller az buçuk henüz bilinçli müşterek halde depreme henüz hazırlıklılar. Çünkü bunun yüz kere eğitimini yaptık. Bunlar bizim düşüncesince rüya vaat ediyor ve geleceğe henüz umutluyuz" dedi.

"Ülkemizde bu sistemin yaygınlaşmasını istiyoruz"

Gelecekte mimar iktisap etmek talip 4'ncü dershane talebesi Furkan Akbay ise sismik izolatör sisteminin yaygınlaşmasını istediğini söyleyerek, "Televizyon seyrederken sismik izolatör sistemi vardı. Çin'de meydana mevrut 9,7 şiddetindeki depremler binada oturanlar 3,7 diyerek hissetmişler. Ben de düşkünlük yazar öğretmenime sordum. Öğretmenimizde bizlere söyledi ancak aşırı elleme anlamamıştık. Öğretmenimiz de bizlere tecrübe şekilde gösterdi ve bence aşırı da elleme anladık. Ülkemizde bu sistemin yaygınlaşmasını istiyoruz. Bu sayede yapılar çökmez ve insanoğlu henüz güvende kalmış şekilde dokunca görmez. Gelecekte mimar iktisap etmek istiyorum. Mimar olursam evleri sert yapmış olup sismik izolatörü bol kullanmaya çalışacağım. Mimar olunca projeleri ona layıkıyla çizeceğim. Binaları aklık yapmış olup malzemelerden çalmayacağım" halinde konuştu.

Mücahit Tarlan-Hakan Okay

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler