USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

8. Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (EURIE) başladı

Dünyanın en şişman yükseköğretim zirvelerinden birisi namına benimseme edilen ve bu sene sekizincisi planlı Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (EURIE 2023) İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde başladı.

8. Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (EURIE) başladı
02-03-2023 09:06

Avrasya Üniversiteler Birliği'nin (EURAS) bu sene 8'incisini düzenlemiş bulunduğu Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (EURIE) İstanbul'da başladı. 72 ülkeden 320 kurumun iştirak sağlamış bulunduğu ve milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayacak bulunan Zirve'de başkaca sahalarında bilirkişi 154 hitabı seminer ve açık oturum düzenleyecek. Zirve ile beraberce Türkiye'nin yükseköğretim sektörünü dünyaya tanıtmaya bitmeme etmek, bu sektörde müşterek çekicilik merkezi durumuna getirerek bilimsel nitelikli iş birliklerini tasarruf eylemek hedefleniyor.

İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde 3 güneş süresince misafirlerini ağırlayacak bulunan EURIE 2023'ın açım törenine YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. H. Haldun Göktaş, Hizmet İhracatçıları Birliği ve Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, Avrupa Üniversiteler Birliği Başkanı Michael Murphy, Arap Üniversiteler Birliği Genel Sekreteri Amr Ezzat Salama, Asya ve Pasifik Üniversiteler Birliği Başkanı Sabur Khan iştirak sağladı.

Fiziki namına iştirak sağlayamadıkları düşüncesince videoteyp gönderen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise planlı Zirve düşüncesince gelişigüzel devir şürekâ olduklarını dile getirerek emeği güzeşte her insana teşekkürlerini sundular.

“Üniversiteler, devletlerin kalkınmasında önemli”
Gönderdiği videoda, “Bilginin ve değişen teknolojinin üretildiği kalifiye insanoğlu kaynağının büyüdüğü üniversiteler, devletlerin kalkınmasında önemli” diyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Avrasya Üniversiteler Birliği öncülüğünde planlı bu etkinliğin, uzuv devletlerin yükseköğretim sistemlerinde kaliteyi hâlâ ileriye taşıması ve velut iş birliklerine vesile olmasını dilek ediyorum. Bilginin ve değişen teknolojinin üretildiği kalifiye insanoğlu kaynağının büyüdüğü üniversiteler, devletlerin kalkınmasında önemli. Bu şuurla tığ de sonuç 20 yılda üniversitelerimizin gelişimini hızlandıracak ehemmiyetli hamleler yaptık, hazırlamaya da bitmeme ediyoruz. Bu noktadaki en esas önceliğimiz eğitimde punt eşitliğini realizasyon eylemek oldu. Bir taraftan memleketimizdeki darülfünun ve öğretim üyesi sayısını arttırırken öteki taraftan öğrencilerimizin iktisadi ve içtimai olanakları genişlettik. Böylece talip gelişigüzel gencimizin yükseköğretime erişmesini sağlıyoruz. Mesela 2012 senesinde mahsus şehirlerimizde munkabız sadece 76 üniversitemiz vardı. Bugün üniversiteleri ülkemizin tamamına yayarak sayılarını 208'ya çıkardık” halinde konuştu.

“Türkiye, işlev sektöründe dinç iş gücü ve işlev sunumu yardımıyla dünyada öne çıkan devletler arasındadır”
Yaptığı konuşmada işlev sektörüne özen çekici Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, “Kendine saf müşterek dinamiğe eş ve yetişek sektörünü de zarfında barındıran işlev sektörleri, dünyalık alanının de tamamlayıcısı olması yönüyle hepsi dünyada önemle ele alınmaktadır. Her güzeşte güneş farklılaşan istihsal ve istihlak modelleri, teknolojik yenilikler, acemi iş ika biçimleri ve devletlerin bu bölgede uyguladıkları politikalar evren işlev ticaretine doğrultu vermeye bitmeme etmektedir. Bu değişim yapmak yakından strateji yazar müşterek parçası iktisap eylemek sektördeki başarılarımızın sürdürülebilirliği açısından sonuç basamak önemlidir. 2010 yılından günümüze bakılınca sene bazında dünyalık ticaretinde hâlâ aceleci müşterek seyirde büyüyen Dünya Hizmet Ticareti 6 trilyon dolarlık müşterek büyüklüğe ulaşmıştır. Türkiye, işlev sektörlerindeki deneyimi dinç iş gücü ve işlev sunumu kalitesiyle bu bölgede dünyada öne çıkan devletler arasındadır. Ticaret Bakanlığı namına arsıulusal işlev ticarette hâlâ hemen sonra noktalara kullanmak düşüncesince katı aşırı emek vermek yürütüyoruz” dedi.

“Bilimin, bilginin hâlâ aşırı üretilmesi ve paylaşılması lazım”
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise gönderilmiş bulunduğu videoda şu ifadelere toprak verdi: “Öncelikle arka arkaya yaşadığımız sarsıntı felaketlerinde yaşamını kaybeden halis muhlis yurttaşlarımıza müşterek defa hâlâ Allah'tan rahmet, yaralarımızı acele onma diliyorum. Yaşadığımız acıyı tabii unutmayacağız. Ama yaralarımızı dolamak düşüncesince müşterek olacağız ve baştan sona beraberce eş mücadeleye bitmeme edeceğiz. Gözümüzün bebeği ve bu toprakların bulunan kadim şehirlerimizi baştan ayağa baştan sona beraberce kaldıracağız. Eğitimde, kültürde, sanatta, sporda, sanayide, teknolojide gelişigüzel bölgede adımlar atmaya, biçim almaya bitmeme edeceğiz. Spor Bakanlığı namına bugüne genişliğinde ülkemizin çelimli yürüyüşüne, kuşkusuz dayanak noktası verdiysek bu süreçte hâlâ faik müşterek çabayla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bugün 8'incisi gerçekleşen bu kıymettar düzenleme inanıyorum ki gelişigüzel sene bulunduğu basamak bu sene da aşırı değerli. Buradaki kazanımlara ve giranbaha paylaşımlara gelişigüzel devir bulunduğu basamak bugün de insanlığın aşırı gereksinimi olduğuna inanıyoruz. Bilimin bilginin hâlâ aşırı üretilmesi ve paylaşılması lazım.”

“Bugün İstanbul'da olmanız Türk akademisine destektir”
Bakan Çavuşoğlu ise “Avrasya'nın en iri yetişek zirvesi bulunan bu manalı aktiflik bundan sonradan gelenekseldir” niteleyerek ilkin Doç. Dr. Mustafa Aydın iktisap eylemek neredeyse emeği güzeşte gurur ve yetkilileri kutlama kartı etmiş bulunduğu konuşmada şunları söyledi:

“Milletçe iri tasa içindeyiz. Ancak arsıulusal toplumların devletimizde sergilediği el birliği ve dayanak noktası bizlere bu biberli günlerde maneviyat veriyor. İlk andan itibaren desteğe koşan ülkelerinize müşterek defa de siz kıymetli ziyaretçilerimizin gözetiminde kalpten teşekkürname ediyorum. Bugün İstanbul'da olmanız, depremde kıymettar üyelerini kaybeden Türk akademisine de iri müşterek destektir. Bundan sonradan da sarsıntı felaketinden etkilenen üniversitelerimize gelişigüzel muhtelif desteği vereceğinize eminim” halinde konuştu.

“Bu sene zirvemizde kıyamet yönetimi konusu masaya yatırılacak”
Türkiye'nin çelimsiz müddet ilkin aşırı iri müşterek karabulut yaşadığını tamlayan ve bu sebeple ilk evvela bunun üzüntüsünü yaşadıklarını anlatım fail Avrasya Üniversiteler Birliği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın açım konuşmasında şu şekilde konuştu:

“Binlerce insanımız bu felakette hayatlarını kaybetti, martir oldu. Acımız aşırı körpe ve yaşadığımız acının tanınabilir müşterek tarifi yok. Bu karabulut hemen sonra bizleri destekleriyle bekâr bırakmayan katı aşırı yurt oldu. Bu devletlerin personeli dostlarımız da bugün aramızdalar. Onların vasıtalarıyla ülkelerine göstermiş oldukları dostluk, duyarlılık ve destekleri düşüncesince aşırı teşekkürname ediyorum. Şimdi bütünlük ve teavün tarihi diyoruz. Bu sene zirvemize hususi planlı panelde bilirkişi akademisyenler ‘Afet Yönetimi' konusunu masaya yatıracak, giranbaha icraat yapacaklar. Yeniden meydana gelebilecek felaketlerde üniversitelerimizin rollerini belirlemesinde iri yardım sağlayacağına inanıyorum.

“Küresel iş birlikleriyle mesail karşısında hal üretebiliriz”
Doç. Dr. Aydın, doğacak ve muvaffakiyet düşüncesince global işbirlikleri ile ilerlenmesi icap ettiğini aktardığı konuşmasında ayrıca, “Bugün dünyamız ekonomik, sosyal, siyasi, erke kaynakları, saf felaketler, hava değişikliği, mali krizler basamak katı aşırı mevzuda iri güçlük ve sorunlarla gönül rahatlığı karşıya. Ne efsus ki ortaya çıkan bu mesail devletlerin yegâne başlarına çözebilecekleri büyüklüğü çoktan aşmış durumda. Dünyamız bizim dünyamız ve bu mesail insanlığın eş sorunlarıdır. Bu sebeple bulunan sorunlara global iş birlikleriyle doğrusu baştan sona beraberce hal üretmemiz kaçınılmaz” ifadelerini kullandı.

“Üniversitelerin topluma işlev misyonu var”
Açılış konuşmasında “Üniversitelerin topluma işlev misyonu da var” diyen YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. H. Haldun Göktaş ise “Kahramanmaraş merkezli depremi anmadan geçemeyeceğim. Çok ağırbaşlı müşterek depremle gönül rahatlığı karşıya kaldık. Üniversitelerin fonksiyonları ortada topluma işlev misyonu da var. Depremin geçmiş gününden itibaren darülfünun kampüslerinde ağırbaşlı hasarlar olmadığını gördük. Yakınları çökmüş altında toprak düzlük görevlilerimiz caba üniversitelerimizde bölüt işlev etti. Diğer devletler ise bizlere desteğe koştu. Uluslararası topluluğun sıcaklığını bu depremde hissettik. Bugün bu zirvede olmaktan da mevki duyuyorum. Doğal afet, hava krizi basamak mevzulara hal iktisap eylemek düşüncesince üniversiteler önemlidir” niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler