USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

YKS'da sürenin uzatılması sınavdaki başarı oranını yükseltebilir

YKS'nin geçmiş oturumu bulunan TYT, dakika problemsiz birlikte biçimde tamamlandı. Bu sene TYT'ye başvuran mektepli sayısı güzeşte yıla göre tahminî yüzdelik 25 artarak 3 milyon 250 bin oldu. 120 sorudan oluşan TYT'nin 135 dakika bulunan sınav süresi, bu sene 30 dakika artırılar

YKS'da sürenin uzatılması sınavdaki başarı oranını yükseltebilir
18-06-2022 17:02

Bu sene meydana getirilen değişiklikle 150 TYT ve 180 AYT baraj puanı uygulaması kaldırıldı. TYT barajının kaldırılmasıyla Türkçe ve Matematik testlerinin rastgele birinden minimum 0,5 safi karşıcı indinde öğrencinin TYT puanı hesaplanacak ve ön lisans tercihi yapabilecek.

“Eklenen 30 dakikanın çoğunluğu Temel Matematik ve Türkçe testine harcandı”

Bahçeşehir Koleji PDR Koordinatörü Sibel Durak sınav ile bağlılık meydana getirdiği değerlendirmede, “Testlerin getireceği puan, testin o seneki Türkiye istifham hal averajı ve ölçün sapma değerlerine uyarınca oluşur. Bu seneki Matematik testi soruları güzeşte yıla uyarınca elan havadan algılanmıştır. Bu gidiş Matematik Türkiye istifham hal averajının artmasına, soruların nokta değerinin ise güzeşte yıla uyarınca düşmesine etken olabilir. Ancak gene de Temel Matematik testi TYT'nin toplamda en erdemli puanı getiren testi olmaya bitmeme edecektir. Diğer testlerdeki sorular sıkıntı açısından güzeşte sene ile benzerlik göstermektedir. Dolayısıyla sayı farkı ve nokta değerlerinde bariz farklılıklar olmayabilir. Sınav süresine eklenmiş bulunan 30 dakikanın çoğunluğunun Temel Matematik ve Türkçe testine harcandığı görülmektedir. Tüm soruları okuyup Matematik ve Türkçe bilhassa peyda etmek neredeyse bütün testleri cankulağı çözen ve bilgiyi ezberlemeden kıymetlendirme yapabilen öğrencilerin TYT listesinde üstlerde arazi alacağı indinde sınav olmuştur” dedi.

“Basit neredeyse hasıl ancak çeldiricileri donanımlı deme soruları belirleyici olacak”

Bahçeşehir Koleji Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Tuğba Aktaş da sınav sorularını yorumladı. Aktaş, “Türkçe testinde paragraf, lügat ve ekol deme soruları güzeşte seneki neredeyse anlaşılır düzeydedir. Bununla beraberce lügat ve ekol deme soruları ile indinde dü fıkra sorusunun çeldiricileri enine boyuna kuvvetlidir. Bu bakımdan adayların, bağlılık soruları indinde dü el okuyarak devir kaybedecekleri söylenebilir. Dil bilgisinde güzeşte seneki neredeyse 7 istifham sorulmuştur. Bunlardan (son indinde dü senedir bulunduğu gibi) 2'si yazım, 2'si noktalamadır. Durum ekleri, ekol ögesi ve lügat türleri sorgulanan öbür kazanımlardan olmuştur. Genel bakımından kıraat ve ayırma becerileri mütekâmil im kıraat alışkanlığı bulunan öğrencilerin değerli olacağı indinde sınav bulunduğunu anlatmak mümkündür” dedi.

Bahçeşehir Koleji Matematik Bölümü Başkanı Taner Kayış da Temel Matematik testindeki soruların modelleme ve hikayeleştirme kurgusuyla oluşturulduğunu ve dip prosedür gerektirmeyen, ezberci mantıktan uzak, baştan sona okuduğunu anlayıp yorumlayabilen öğrencilerin değerli olacağı özellikte sorular bulunduğunu vurguladı. Kayış, “Bu sınav, 9 ve 10. dershane kazanımlarını ölçmektedir. Matematik sınavında öne çıkan en ehemmiyetli durum, soruların baş döndürücü safi ve anlaşılır olup bilhassa iş sorularının seçeneklerden de gidilerek çözülebilmesidir. Sorular güzeşte yılın bilakis bol ayrıntı barındırmayan ve derinlemesine sıfır istifham köklerinden oluşmaktadır. Bu doğrultuda soruların anlaşılabilmesi düşüncesince indinde el kıraat etmek kifayetli gelmiştir. Bu sınavda, istifham kalıplarını ezberleyip neticeye gitmeye etkin öğrencilerin değil, esas aritmetik bilgisi olup bu bilgiyi yorumlayabilen ve okuduğunu aceleci anlayan öğrencilerin değerli olabildiği düşünülmektedir” dedi.

Bahçeşehir Koleji Bölüm Başkanı Ömer Arat ise soruları şu halde yorumladı:

“Geometri sorularının bütün 9 ve 10. dershane müfredat kapsamında hazırlanmıştır. Sınavın bütün günce yaşamla ilişkilendirilmiş sorulardan oluşmaktadır. Tüm sorularda hal düşüncesince öğrencinin hendesi tefekkür becerilerine cemaat olması beklenmektedir. Soruların hepsi ansızın indinde tomar prosedür adımı müstelzim niteliktedir. Öğrencilerin ayrımlı mevzular ile bağlılık öğrendiklerini ilişkilendirerek çözümlemeli düşünmelerini müstelzim yapıda sorular bulunmaktadır. Bu sene evveli zamanlardan ayrımlı kendisine üstüvane konusu ile bağlılık indinde istifham gelmiştir. “
Kolejin Fizik Bölümü Başkanı Rafet Sayar ise, “Fizik soruları değme sene bulunduğu neredeyse 9. ve 10. dershane tedrisat programına ilgilendiren bulunan kazanımları içeren ve günce yaşamdan örnekler ile ilişkilendirilerek mücehhez itidalli güçlükte ve riyazi prosedür gerektirmeyen sorulardan oluşmuştur. Günlük yaşamda karşılaşabileceğimiz birtakımı vakaları hikmet dersi açısından öğrencilerin yorumlamaları istenilmiştir. Sınavda yarar dışı indinde istifham bulunmamaktadır. Sonuç kendisine 9. ve 10.sınıf hikmet konularını, MEB kazanımları doğrultusunda özümsemiş bütün öğrencilerin, ferah ferah yorumlayarak cevaplayabilecekleri indinde sınav bulunduğunu anlatmak mümkündür” dedi.

Kimya Bölümü Başkanı Yasemin Çinkaya da şunları söyledi:

“Kimya soruları 9 ve 10. dershane MEB Kimya Öğretim Programı'nda arazi düzlük yarar hedefleriyle direkt uyumludur. Soruların anımsama ve derk becerisi düzeyinde olduğu, 9 ve 10.sınıf ile YKS tedbir sürecinde kimya derslerini derneşik strateji ederek sınav çözen ve sınavda soruları satır satır okuyan değme öğrencinin erdemli başarı gösterebileceği niteliktedir. Sorularda ifadeler enine boyuna bariz ve anlaşılırdır, derinlemesine metinli ağdalı sorulara arazi verilmemiştir. Sınavda arazi düzlük kimya soruları güzeşte sene ile karşılaştırıldığında nispetle elan havadan olup dü istifham haricinde riyazi prosedür becerisi gerektirmeyen yapıdadır. Ayrıca sınavın kimya testinde aritmetik ve hikmet neredeyse branşlarda çoğunlukla rastladığımız dünkü döl soruların yeğleme edilmediği, değme indinde probleminin direkt indinde tane indinde yarar hedefini ölçtüğü ve şıklardaki çeldiricilerin de baş döndürücü çelimli bulunmadığı ilgi çekici öbür noktalardır.”

“Dünya gündeminde ehemmiyetli arazi markajcı sürdürülebilir kalkınmaya ilgi çekildi''

Biyoloji Bölümü Başkanı Melike Kılıç, “Biyoloji soruları MEB Öğretim Programı'na makul olup, 9. ve 10. dershane müfredatına ilgilendiren konulardan oluşmaktadır. Sorular sonuç senelerde bulunduğu neredeyse esas bilgelik düzeyindedir.

Sınava dobra hazırlanmakta bulunan öğrencilerin baş döndürücü zorluk çekmeden çözebilecekleri niteliktedir” sanarak laflarına bitmeme etti:

“Mantarlar alemi canlılarının özellikleri, ayrımlı yapıdaki hücrelerin karşılaştırılması ve eşeye ilişkin karakterlerin aktarımının bu sene da sorulmuş olması, elan evveli yıllara ilgilendiren sınav sorularının çözülmesinin önemini arttırmıştır. Ayrıca sonuç senelerde evren gündeminde ehemmiyetli arazi markajcı “sürdürülebilir kalkınma” ve “ekolojik fut izi” ile bağlılık indinde soruya da arazi verilmiştir.”

Tarih Bölümü Başkanı Kahar Alkan da soruları, “Tarih soruları, evveli yıllardaki istifham dağılımıyla benzerlik göstermekte olup 4 istifham değerlendirme, 1 istifham da bilgelik düzeyindedir. Terminolojiye egemen öğrencilerin elan şen çözebilecekleri indinde sınav bulunduğu görülmüştür. Sorular hazırlanırken “harita okuma” ve “görsele mebni istifham tarzı”na arazi verilmeyip elan evveli senelerde meri istifham tarzına arazi verilmiştir. Sorular MEB kazanımlarıyla örtüşmekte olup testin bütününe bakılınca soruların sıkıntı derecesinin itidalli kurda bulunduğunu anlatmak mümkündür” biçiminde yorumladı.

Coğrafya Bölüm Başkanı İsmail umut Soykan soruları şu halde değerlendirdi:

“Coğrafya soruları 9 ve 10. dershane coğrafya dersi müfredat kazanımlarına makul kendisine mücehhez ve ünitelere mütenasip dağıtılmıştır. Sorular bariz ve anlaşılırdır. Birden indinde tomar soruda Dünya haritasının çıkma olması, haritaları tanımanın öğrencilerin soruları çözebilmesindeki önemini indinde el elan göstermiştir. Türkiye ve Güney Kore'nin Dünya üstündeki yerini, dü iklim arasındaki uzaklığı, aralarında mevcut devletleri ve komşularını nikbet fail ferdin kullanacağı harita ile bağlılık hazırlanmakta bulunan harita okuryazarlığı mevzusuna ilgilendiren probleminin seçeneklerinde, öbür sorularla karşılaştırıldığında az buçuk elan çelimli çeldiricilere arazi verildiği söylenebilir. Coğrafya sorularının geneline bakıldığında, sene zarfında mektep ve öğretmenlerinin yönlendirmeleri doğrultusunda derneşik kendisine çalışan, mevzulara egemen bulunan öğrencilerin ferah ferah yapabilecekleri havadan ve itidalli sıkıntı düzeyindeki sorular bulunduğu görülmektedir.”

Felsefe Bölüm Başkanı Filiz Yıldırım'ın yorumu ise, “Felsefe soruları 2022 müfredat kazanımlarına makul kendisine hazırlanmış, evveli yıllara uyarınca elan çelimsiz paragraflardan oluşan kıymetlendirme soruları biçiminde karşımıza çıkmıştır” biçiminde oldu. Yıldırım ayrıca, “Paragraflar güzeşte yıldan ayrımlı olarak- filozofların görüşleri ile günce yaşamı da içerisine düzlük mevzularla harmanlanmış, sonunda öğrencilere filozofları anlayabilmeleri düşüncesince apayrı indinde bap da aralamıştır. Öğrencilerin alışılmış anlatımın ve kavramların bilakis paragrafı anlamlandırması ve paragrafı dobra yorumlaması haricinde probleminin seçeneklerini de anlaması ve yorumlaması bu sene elan da ön plana çıkmıştır” biçiminde oldu.

TYT, YKS puanını ne derece etkiliyor?

Kolejden öbür uzmanları görüşleri ise şu halde oldu:

“500 birlik puanın oluşumunda TYT yüzdelik 40, AYT ise yüzdelik 60 etkilidir. Dolayısıyla TYT'de istediği performansı gösteremediğini düşünen adayların yarınki AYT ile bu vaziyeti telafi edebileceklerini isteyerek AYT'ye odaklanmaları önemlidir. TYT'de hedefine ulaştığını düşünen adayların ise YKS puanlarını riske atmamak düşüncesince AYT'ye bu motivasyonla giriyor olmaları gerekmektedir. Öğrencilerin TYT'den çıktıktan sonradan sorular karşı konuşulan platformlara müdahale olmamalarını ve belkili olduğunca içtimai medyadan ırak kalmış şekilde çıkarlarını zihnî ve ruhsal kendisine erte yapılacak AYT'ye hazırlamaları önerilmektedir.”

YKS sonrası düşüncesince anne babalara öneriler

Velilere de tavsiyelerde mevcut uzmanlar şunları söyledi:

"Sınav sonrası adayları ehemmiyetli indinde yeğleme süreci bekliyor. Bu sürece donanımlı, araştırı yaparak ve erdemli motivasyonla hazırlanmaları önemli. Araştırmalar gösteriyor ki; gençlerin ekol sonucunda verirken en baş döndürücü etkilendikleri eşhas ebeveynleri. Bu sebeple anne babalara “Ben sana demiştim” ile başlamış bulunan cümlelerden, kıyaslamalardan ve evlatları düşüncesince yaptıklarını yüze vurmaktan ırak durmalarını öneriyoruz. Sınav sonrası çelimsiz da olsa dinlence gerçekleştirmek her insana dobra gelecektir. Hem öğrenciler aynı zamanda anne babalar güç ve öldürücü indinde süreci bütünlemek üzereler. Yaşanan stresten rahatlamak düşüncesince sınav elbette esbak olursa olsun durgun ve erinçli dakika geçirmeye hem evlatların aynı zamanda anne-babaların gereksinimi var. Bu sebeple ailece dörtköşe dakika kılmak düşüncesince istirahat planları yapılmalıdır. Kısa indinde dinlenme-tatil döneminin arkası sıra yeğleme zamanına tedbir hazırlamaya başlanmalı. Sınav neticeleri 20 Temmuz'da açıklanacak. Ancak meslekleri, üniversiteleri araştırmaya şimdiden neşet etmek dimdik olacaktır. Öğrencinin sınav sonucunda hedeflediği, hayalini kurduğu darülfünun ve kısmı karşılamayacak neredeyse görünüyorsa evlatlarının neler yapabileceğini, alternatiflerinin neler bulunduğunu beraberce değerlendirmeliler. Alternatifsiz peyda etmek öğrencilerin yaşayacağı gerginliği arttıracak ve çıkarlarını devasız hissetmelerine etken olacaktır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler