USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Okul Dışarıda Günü’nde Türkiye’den 226 bin çocuk derslerimizi açık havaya taşıdı

Açık havada devir geçirmenin çocuk gelişimi açısından önemine özen çekmeyi amaçlayan ‘Okul Dışarıda Günü', OMO'nun desteği ile Aktif Yaşam Derneği çeşidinden hepsi dünyayla eş anlı adına Türkiye'de kutlandı.

Okul Dışarıda Günü’nde Türkiye’den 226 bin çocuk derslerimizi açık havaya taşıdı
04-11-2021 15:31

Bugüne derece 161 ülkede 11,3 milyon çocuğa vasıl ve Türkiye'de Aktif Yaşam Derneği'nin OMO'nun destekleriyle 2018 yılından beri yaşama geçirdiği Okul Dışarıda Günü, bugün gerçekleştirildi. Etkinlikler bu sene ‘Dünya İçin İyilik' temasıyla gerçekleşiyor. Açık havada oyunla ve keşfederek öğrenmenin önemine nazarıitibar döşemek düşüncesince yılda dü defa planlı Okul Dışarıda Günü'ne ilköğrenim seviyesinde dünyadan 870 bin, Türkiye'den ise 226 bin çocuk katıldı. Okul Dışarıda Günü'ne eklenmiş bulunan okullardan Kocamustafapaşa İlkokulu'nda meydana gelen etkinliğe Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Yankı Yazgan, Aktif Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Şule Serter ve OMO Pazarlama Müdürü Alper Çapar katıldı.

Çocuklar hayallerindeki dünyayı resimlere taşıdı
Okul Dışarıda Günü etkinlikleriyle pandemi gölgesinde, doğadan ırak güzeşte bu sürede evlatların doğayla bulunan bağlantılarının güçlendirilmesi hedefleniyor. Okul Dışarıda Günü'nde, art transformasyon ve sürdürülebilirlik hikayelerinde ayrışık aktivitelerle ufaklıklara ne harekete geçebilecekleri öğretildi. Böylece füru derece onlar tarafından erişilen yetişkinlerde de mekân bilinci üstüne farkındalık oluşturulması, evlatların oynadığı sahaların çevresel temizliğine nazarıitibar çekilmesi hedeflendi. Kocamustafapaşa İlkokulu'ndaki öğrenciler başkaca Okul Dışarıda Günü aktivitelerinden “Hayalimdeki Dünya” kapsamında plastik atıkların art dönüştürüldüğü ve mekân kirliliği sıfır ortak dünyaya ilişkin düşlerini dev ortak kanvasa çizdikleri resimle anlattı.

''Türkiye derslerimizi açık havaya haiz çocuk sayısıyla en aşırı iştirak sağlayıcı ikinci ülke''
Etkinlikle ilgilendiren bilgelik sağlayan Aktif Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Şule Serter, “Bu sene ‘Dünya düşüncesince İyilik' temasıyla yaşama geçirdiğimiz Okul Dışarıda Günü'ne çocukların, öğretmenlerin ve ebeveynlerin gösterdiği ilgiden aşırı mutluyuz. Türkiye bu sene derslerini açık havaya haiz 226 bin çocukla en aşırı iştirak sağlayıcı ikinci memleket oldu. Bu hususi güneş salt evlatların fiziki yerine henüz enerjik ve zihnî yerine henüz metin olması düşüncesince değil, ayrımsız sürede tabiat ile kurmuş oldukları alışveriş açısından da aşırı değerli. Bu yılki içeriklerimizde onların pandemi boyunca gerek istemez zedelenen tabiat ile bağlarını güçlendirmek, sürdürülebilir hayat alışkanlıklarını öğretmeyi hedefledik. Odağımızda da plastik fut izimizi ıskat etmek ve nedeniyle art transformasyon vardı. Bu doğrultuda hazırlamış olduğumuz Dünya düşüncesince İyilik setimizin hoppadak bugün değil herhangi ortak güneş öğretmenlere sabah yeli vermesini, bugün açılan sinerjinin tamamı yıla yayılmasını diliyorum” dedi.

Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Dr. Yankı Yazgan da “Çocuklar düşe kalka büyür, öğrenir. Çocuğun gelişimi düşüncesince hata yapmalarına, denemelerine punt vermemiz gerekir. Doğa, ve ya başta şehirli füru düşüncesince açık hava ve dışarısı, öğreten ve gelişimlerine dayanak noktası bulunan biricik ortak düzen alanıdır. Çocukların açık havada devir geçirmeleri, ‘gerçek oyun' ile bu arada evren ile ilgilenmeleri ve keşfe çıkmalarını sağlar. Çocuklar dışarıda düzen rollendirirken duygudaşlık kurmayı, dava çözmeyi, geleceği planlamayı, öfkelerini ve zamanlarını yönetmeyi öğrenirler. Açık havanın belirsizlikleri ve kestirilemezlikleri riskler üzerinde düşünmeyi, belirsizlikle hoşgörücü olmayı ve muhtemel neticeleri fikren akım etmeyi getirir. Okul Dışarıda Günü okulun tabiat ile ilişkisini tabiileştirmek amacında ortak davet” niteleyerek konuştu.

İklim değişikliğinin çocuklarda uyandırdığı akıl ve korkma denli negatif duyguların çocuk gelişimini etkilediğini da tabir fail Yazgan, “Çocuklar hava değişikliğinin art döndürülemez etkilerini gözlemledikçe ve öğrendikçe çevresel karabulut korkma ve bununla irtibatlı yerine kendilerinin ve ahir nesillerin gelecekleri düşüncesince akıl duyuyor. Yetişkinlerin de çevresel ve toplumsal mevzuları aldığı kadar önemsemediğini düşünüyorlar. Bu düşünceleri de onların hava değişikliği karşısında nevmit ve bekâr hissetmesine faktör olmaktadır ve bu endişeleri besliyor. Bu endişeleri akla yatkın kumanda etmek de yetişkinlerin üzerinde düşünmesi müstelzim konulardan biri” ifadelerini kullandı.

“OMO herkesi ‘iyilik düşüncesince kirlenmeye' çağırıyor”
Etkinlikte mütekellim OMO Pazarlama Müdürü Alper Çapar ise, “OMO yerine ‘Kirlenmek Güzeldir' yaklaşımımızla 20 yıla benzeyen süredir anne babalara çocuk gelişiminde deneyimlere, keşiflere ve kirlere toprak vermeleri düşüncesince sabah yeli veriyoruz. Uzun senelerdir evlatların kognitif ve fiziki gelişimi düşüncesince altını çizdiğimiz bu mevzuya bundan böyle değişik ortak anlamda bakıyoruz ve herkesi ‘iyilik düşüncesince kirlenmeye' çağırıyoruz. Çünkü gezegenimizin dirlik karşıya bulunduğu çevresel sorunlara dirlik herkesin harekete geçmesi gerekiyor. Biz OMO yerine bu boşluk açısını portföyümüze, ambalajlarımıza ve yazışma çalışmalarımıza taşıyoruz. Bu sene Okul Dışarıda Günü'nün art dönüşüm, encam dönüşüm, döngüsel tutum denli başlıkları ele almasını da aşırı altın buluyoruz. Çocuklar hava krizinin farkındalar, yetişkinlerden de ayrımsız farkındalığı bekliyorlar; ayrımsız tavrı göremediklerine umutsuzluğa kapılıyorlar. Bu nedenle de Okul Dışarıda Günü'nün füru tarafından yetişkinlere ulaşmak, tabiat ile ilişkilerini ve alışkanlıklarını baştan düşünmelerini getirmek açısından ehemmiyetli ortak punt bulunduğunu düşünüyoruz” laflarını tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler