USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji öğrencileri, projeleriyle MOSTRATEC Bilim Olimpiyatları finalinde

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji öğrencilerinin geliştirdiği 9 proje, dünyanın en hatırlı bilgelik organizasyonları ortada toprak alan, 26-28 Ekim tarihleri ortada 36'ncısı düzenlenecek bulunan MOSTRATEC Bilim Olimpiyatları finalleri düşüncesince çağırma aldı.

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji öğrencileri, projeleriyle MOSTRATEC Bilim Olimpiyatları finalinde
09-10-2021 13:03

Brezilya'nın Novo Hamburgo şehrinde düzenlenen, dünyanın en prestijli bilgelik olimpiyatları ortada yayınlanan MOSTRATEC Bilim Olimpiyatları finalleri, bu sene pandemi nedeniyle online gerçekleşiyor.

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Samsun, Çanakkale Biga, Sarıyer, Acarkent, İzmir Buca, Ankara İncek ve Ankara Batıkent Kampüsü öğrencileri, dirim bilimi ve hikmet dalında geliştirdikleri ilmî araştırı projeleriyle, MOSTRATEC finallerinde Türkiye'yi temessül edecek. Dünya çapında bine yaklaşan proje içerisinden seçilen erekçi projeler, 26-28 Ekim 2021 tarihleri ortada 36'ncı el düzenlenecek bulunan prestijli organizasyonda yargıcılar kurulu karşısına çıkacak.

Öğrenciler, dokunmabana araştırmalarından anahtar kazaları kararı dirilik ve servet kaybını azaltacak projelere, yöre kirliliğini azaltmaktan uzvi yapıştırıcıya derece adamlık yararına nice proje geliştirdiler.

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurucu Temsilcisi Serhat Özeren proje sabah akşam eğitimle yetiştirdikleri öğrencilerinin hem millî hem arsıulusal platformlarda arsa almalarından enine boyuna bahtiyar olduklarını dile getirerek, “Öğrencilerimize şimdiden başarılar diliyoruz. Geleceğin üreten ve hal odaklı bireylerini yetiştirmeye bitmeme edeceğiz” dedi.

Hastalıkların nebati atıklarla tedavisi mümkün

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji İncek Kampüsü talebesi Asya Nur Çelik, Biyoloji Öğretmeni Tuğba Kara danışmanlığında mıhlı dirim dalında geliştirdiği "Bitkisel Atıklardan Tıbbi Değeri Olan Ürün Geliştirilmesi" projesi ile kimyevi muhtevalı deva tedavileri namına atılan namına ortaya çıkan darı püskülünün ve kiraz sapının antioksidan durumuna ehil fenolik bileşiklerin tayinini belirledi. Proje ile günce yaşamda karşımıza çoğunlukla çıkan kanser, şeker hastalığı hastalığı hastalığı, önsezi doğa hastalıkları kabil nice rahatsızlığın tedavisinde bu nebati atıkların tıbbi verim namına geliştirilebilir bulunduğu belirleme edildi.

Kanser araştırmalarına biyoinformatik yaklaşım

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Çanakkale Biga Kampüsü öğrencileri Zeynep Doğan ve Miray Yılmaz, Biyoloji Öğretmeni Selen Çakas Coşkun danışmanlığında biyoinformatik dalında geliştirdikleri “Peto Paradoksuna Biyoinformatik Yaklaşım” projesi ile kanserin oluşumunda gösteriş oynayan Tümör Baskılayıcı Genler üstünde durarak polar bölgelerinde canlı kansere mukavim canlılar ile insanoğlu arasındaki jen farklılıkları incelediler. Proje ile dokunmabana genetiği üstünde ayrımlı canlılardaki ur baskılayıcı jen benzerlikleri saptandı.

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji İzmir Buca Kampüsü öğrencileri Ayşegül Çelik ve Alkın Aclan, Biyoloji Öğretmeni Nuran Özkan danışmanlığında esenlik bilimleri dalında geliştirdikleri "Pandemi Dönemlerinde Patojenden mi Yoksa Cerrahi Maskeden mi Korunmalıyız?'' projesi ile kapik balıklarının derisi üstünde mevcut dar dişcik yöntemleri yardımıyla bakterilerin yaşayamayacağı müşterek satıh oluşturduğunu ve bakteriler, bu satıh üstünde durmak, yapışmak, açınmak ve artmak kabil aktivitelerini namına getiremediği düşüncesince antibakteriyel müşterek hasiyet oluşturduğunu görmüşlerdir. Bu yapıyı keşfeden bilgelik müşterilerini kimyevi kullanılmadan mekanik namına bu satıh desenini kopyalamayı başarmışlar ve tababet piyasası da müdahale nice bölgede kullanmaya başlamışlardır. Öğrenciler, antibakteriyel satıh deseni, peçe yapımında geçer lifler dair kopyalandığında yahut bu desene ehil mevcud materyallerden peçe yapıldığında çözüme ulaşılacağını tabir ettiler.

Çevre kirliliğini azaltacak seçenek uygulamalar

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Sarıyer Kampüsü öğrencileri Derin Naz Yayık, Efe Şıvgın ve Can Bilge, Biyoloji Öğretmeni Ebru Özdoğru danışmanlığında efsanevi ve nebat bilimleri dalında geliştirdikleri ‘'Hümik Asit ve Fosfor Uygulamalarının Marul Bitkisi ve Topraktaki Fosfor Hareketlerine Etkisi'' projesi ile kullanması yayılmış bulunan kimyevi ve uzvi gübrelerin akıllıca dozlarda kullanımına ve akıllıca sıfır dozların verimi artırmaktan baş döndürücü aksi etkilere tarz açabileceğine nazarıitibar çektiler. Bu proje ile öğrenciler, hümik hamız kabil uzvi düzenleyicilerin akıllıca dozlarının, kimyevi kemre kullanımını azaltıcı tesiri bulunduğu ve böylelikle arazi kirliliğini en örgen indirilebileceği kararına ulaştılar.

Doğal savaşla bahtiyar ve umutlu

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Ankara Batıkent Kampüsü öğrencileri Ece Dündar ve Yağız Çetin, Biyoloji Öğretmeni Esra Yücegöğ danışmanlığında ekoloji dalında geliştirdikleri "Güve Kelebeği ile Bitkisel Savaş" projesi ile antrepo zararlısı bulunan güve kelebeğinin nebati yöntemlerle de uzaklaştırılabileceğini göstererek, pestisit kullanımının insanoğlu sağlığı üstündeki aksi tesirleri ortadan kaldırmayı amaçladılar. Bu sayede ekolojik kirlenmenin de önüne geçilmesi beklenmektedir.

Organik yapıştırıcı

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Samsun Kampüsü öğrencileri Yağmur Özdemir, Melisa Bahadır ve Doğa Çelik, Biyoloji Öğretmeni Çiğdem Özgürdal danışmanlığında biyoçeşitlilik dalında geliştirdikleri “Keten Tohumunun Yapısındaki Pektin Heterosakkaritinden Organik Yapıştırıcı Yapımı” projesi ile ilkin meslek dönemi evlatlarının yoğunlukla kullandığı, solvent muhtevalı olanların beyin, kalp, asap sistemi rahatsızlıklarına tarz açtığı, bağımlılık yapabilen yapıştırıcıların namına yüzdelik 100 uzvi müşterek bulaşkan yapmayı amaçladılar.

Arıtma Çamurundan Gübreye Pseudomonaslarla Yolculuk

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Samsun Kampüsü öğrencileri Ethem Can Kara, Ege Başbulut ve Eda Dikkaya Biyoloji Öğretmeni Çiğdem Özgürdal danışmanlığında ekoloji dalında geliştirdikleri “Arıtma Çamurundan Gübreye Pseudomonas luteola'larla Yolculuk” projesi ile tasfiye çamurunun kemre namına kullanılmasını ve dişi hâle getirilmesini amaçladılar.

Plastikten bitkiye dönüşüm

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Samsun Kampüsü öğrencileri Deren Dumanoğlu, Ece Ezgi Salış ve Kutay Yurtseven, Biyoloji Öğretmeni Çiğdem Özgürdal danışmanlığında ekoloji dalında geliştirdikleri "Keten Tohumu (Linum usitatissimum) Özütünden Bitkiye Dönüşebilen Biyobozunur Plastik” projesi ile doğada ağız ağıza çözünebilen biyobozunur poşetleri henüz dirilik alıcı halde kullanarak kullanıcının poşeti zat marifetiyle ortadan kaldırmasını sağlamayı ve bu süreçte doğaya müfit müşterek halde arka dönüştürmeyi sağlayacak biyobozunur torba kabak maddesi üretilmesini amaçladılar.

Araç kazaları kararında dirilik ve servet kaybını en örgen ıskat etmek mümkün

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Acarkent Kampüsü talebesi Dilay Gökçe, danışmanlığını Fizik Öğretmeni Gökhan Aldemir'in meydana getirdiği “Nitinol ve Metal Esnekliğinin Araç Güvenilirliği Üzerindeki Etkisi” projesi ile henüz geçmiş arabaların şasisi ve umumi çıplak yapısında geçer çelikten hem ciddilik bununla beraber çarpış emici hasiyet namına averaj müşterek araçta geçer çeliğin fiyatından henüz akıllıca müşterek paha düzeyine ehil bulunan NiTi (Nitonol) alaşımının süperelastiklik özellikleri, faziletkâr çarpış söndürme ika kapasitesi ve hafifliği esasi alınarak, vasıtaların maden yüzeylerinin nitinol ile kaplanması ve bunun birlikte projede gidiş geliş kazalarında yaşanmış bulunan ağır dirilik ve servet kayıplarını önlemeyi amaçladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler