USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Görselleri doğru yorumlayan başarılı olur

LGS boşluk kocaoğlan dayanıklı sorularını yorumlayan Uğur Okulları Akademik Kurul Üyeleri, görsellerle desteklenen örneklerin bilgiyi doğru kullanma, verileri karşılaştırma, okuduğunu kavrama ve ayırma karşı kurgulandığını söyledi.

Görselleri doğru yorumlayan başarılı olur
08-12-2021 13:07

Milli Eğitim Bakanlığı 2022 Liselere Geçiş Sınavı'nın (LGS) ara kocaoğlan dayanıklı sorularını yayımladı. Soruların sınava hazırlanmakta bulunan öğrenciler düşüncesince emare durumunda bulunduğunu kail Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt ve Akademik Kurul Üyeleri LGS Aralık kocaoğlan dayanıklı sorularını değerlendirdi. Soruların açımlama ve çözümleme becerisini ölçtüğünü tamlayan Adil Kurt, dayanıklı sınavın müfredata akıllıca hazırlandığını söyledi. Sınavın hem çabuk ve doğru okumayı bununla ortak ilmî düşünmeyi müstelzim konulardan oluştuğunu tabir fail Kurt “Örnek soruların yayınlanması öğrenciler düşüncesince baş döndürücü faydalı. Her istifham gerçekte öğrencileri başarıya götürücü müşterek rehber. Ancak MEB'in yayınladığı dayanıklı istifham sayılarının artırılabileceğini düşünüyorum. Öğrencilerimiz, düşüncesince yarayışlı olacaktır. Sorularda görseller ve bu görsellerin zarfında bilgiler var. Öğrencinin bu detayları doğru yorumlaması gerekiyor. talebe 1.5 ahit zarfında çabuk müşterek biçimde suali kavrayıp, prosedür yapmış olup neticeye varabilmeli. İşlemi çabuk yapabilmesi düşüncesince de dolgunca oranda istifham çözmeli” dedi.

Sorular görsellerle desteklenmiş
Fen Bilimleri Testi sorularının kazanımlara akıllıca namına hazırlandığını kail Uğur Okulları Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Filiz Polat “Aralık kocaoğlan dayanıklı soruları 3. birim bulunan tazyik ünitesinden oluşturulmuştur. 1 ve 2. üniteden istifham sorulmamış olup sabık seneden farklıdır. Soruların topu topu görsellerle desteklenmiş. Ayrıca soruların kademeli tecrübe düzeneklerinden oluştuğunu görüyoruz. Bu tecrübe düzeneklerinde değişkenlerin (bağımlı, özgür ve kontrol) sorgulandığını söyleyebiliriz. Sorulardaki detaylara nazarıitibar edilmesi gerekiyor. Özellikle derslik içi etkinlikler ve günce hayattan örneklere toprak verilerek zenginleştirilmiş. Bilgiyi kullanma, verileri karşılaştırma, okuduğunu kavrama ve açımlama dair kurgulanan ara kocaoğlan sorularının öğrencileri zorlayabilecek özellikte olduğunuz söyleyebiliriz” sanarak konuştu.

Matematik okuryazarlığı öne çıkıyor
Soruların dobra okuma, kavrama ve yorumlamaya ilgili bulunduğunu tamlayan Matematik Bölüm Başkanı Zuhal Namlısoy “Sınavlarda hesap kari yazarlığı ehemmiyet kazanıyor. Öğrencilerin bu sorularda analiz, bireşim ve eseme icra becerilerini kullanımı gerekiyor. Sorular fevk dozaj tefekkür becerileri müstelzim ve bilgiyi yoklayan sorulardan oluşuyor. Problem sorularında ise derinliğine hikayelere toprak verilmeyen ve bu sorular görsellerle desteklenmiştir. Konulara hakim, yönergeleri cankulağı okuyan, bilgiyi doğru kullanan maharet sabah akşam istifham çözümlerine toprak sağlayan öğrencilerin hâlâ şen çözebileceği sorulardan oluşmaktadır” dedi.

Şifreleme ve tenkit işaretlerine nazarıitibar edilmeli
Dil bilgisi konularının Türkçe testinin yüzdelik 20'sini oluşturduğunun kail Türkçe Bölüm Başkanı Handan Büke soruları şöyleki yorumladı: “Örnek sorular üç senedir makbul LGS'lere gereğince müşterek basamak hâlâ az zorba olmakla beraberce istifham kökleri umumi anlayışa aynı uymaktadır. Şaşırtıcı ve ya baş döndürücü değişik denilebilecek müşterek istifham kalıbı bulunmamaktadır. Özellikle şifreleme ve tenkit işaretleri sorularının akıbet dü ay örneklerinde toprak alması LGS' de bu konulardan istifham hulul ihtimalini arttırmaktadır. Sonuç namına dayanıklı sorular; gine baş döndürücü nazarıitibar gerektiren, baş döndürücü derinliğine sıfır metinlerle kurgulanmış, hem çözümleme bununla ortak bireşim kabiliyetlerini yoklayan sorular halinde değerlendirilebilir. Metinlerin içerikleri akıl ve sunma yazısı ağırlıklı namına sorulmuştur. Yapay zeka, iletişim araçları metinleri kadar aktüel konulardan bahsedilmiştir.”

Uzun fıkra soruları var
Sosyal Bilgiler Testinde derinliğine fıkra sorularına nazarıitibar çekici Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Burcu Sertkahya, “Sıklıkla istidlal hazırlamaya müteveccih sorular bulunuyor. Sorularda millî bağımsızlık, ulusal egemenlik, güçler donanması kavramlarına aksan yapılmış. Genel namına bakılınca MEB müfredatı ile ahenkli bulunduğunu söyleyebiliriz. Soruların husus dağılımına bakılınca ise çabucak müşterek probleminin Bir Kahraman Doğuyor ünitesinden geldiğini görüyoruz. Diğer sorular Milli Bir Destan: Ya İstiklal Ya Ölüm! birimi kapsamındadır” dedi.

İngilizce testinde çeldirici istifham yok
İngilizce testinde çizge sorularının bulunduğunu tamlayan İngilizce Bölüm Başkanı Serra Erdem soruları şöyleki yorumladı: “Diyalog bitirme ve invitation card soruları toprak alıyor. Durum sorusuna tek toprak verilmemiş. Özellikle resim ve ya sunulan bilgelik üstünden diyalog bitirme soruları ağırlıkta. Broşür ve başkaca sunulan bilgiye ilgili okuduğunu kavrama sorusu sorularına toprak bırakılmış olup, alternatiflerde görsellere toprak verilmemiştir. Verilen örneklerde umumi namına müspet istifham köküne toprak bırakılmış mutlak dü istifham menfi istifham köküne sahiptir. İngilizce soruları umumi fiktif ile emeksiz hazırlanmıştır. Çok müşterek tomar çeldiriciye toprak verilmemiştir, dobra müşterek çizge analizi ve ya görsel analizi ile baş döndürücü ferah ferah çözülebilecek sorulardır. Herhangi müşterek biçimde karın fettan ve ya anlamlı unsurlara istifham ve şıklarda toprak verilmemiştir.”

Yeni çocuk görsel anlatıma ilgili sorular
Din kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde alışılmış anlayışa erbap soruların ayrılma edildiğini kail Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Muhammed Yasin Bekir “Görsel anlatıma ilgili sorulara ağırbaşlılık verildiğini görüyoruz. Kazanımlar günce hayatla ilişkilendirilerek sorulmuş ve öğrencinin bilgelik seviyesi okuma, kavrama ve açımlama becerileri üstünden ölçülmek istenmiştir. Ayrıca öğrencilerin gayrı derslerden alışkan oldukları çizge kıraat sorularına bundan böyle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde de toprak verilmeye başlanmıştır” sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler