USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Görselleri doğru yorumlayan başarılı olur

LGS ara kocaoğlan sağlam sorularını yorumlayan Uğur Okulları Akademik Kurul Üyeleri, görsellerle desteklenen örneklerin bilgiyi doğru kullanma, verileri karşılaştırma, okuduğunu kavrama ve ayırma hakkında kurgulandığını söyledi.

Görselleri doğru yorumlayan başarılı olur
08-12-2021 13:07

Milli Eğitim Bakanlığı 2022 Liselere Geçiş Sınavı'nın (LGS) açıklık kocaoğlan kip sorularını yayımladı. Soruların sınava hazırlanmakta bulunan öğrenciler düşüncesince delil durumunda bulunduğunu kail Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt ve Akademik Kurul Üyeleri LGS Aralık kocaoğlan kip sorularını değerlendirdi. Soruların açımlama ve çözümleme becerisini ölçtüğünü tamlayan Adil Kurt, kip sınavın müfredata akıllıca hazırlandığını söyledi. Sınavın hem aceleci ve doğru okumayı bununla beraber ilmî düşünmeyi mucip konulardan oluştuğunu tabir fail Kurt “Örnek soruların yayınlanması öğrenciler düşüncesince baş döndürücü faydalı. Her istifham gerçekte öğrencileri başarıya götürücü müşterek rehber. Ancak MEB'in yayınladığı kip istifham sayılarının artırılabileceğini düşünüyorum. Öğrencilerimiz, düşüncesince hayır olacaktır. Sorularda görseller ve bu görsellerin süresince bilgiler var. Öğrencinin bu detayları doğru yorumlaması gerekiyor. talebe 1.5 bugün süresince aceleci müşterek biçimde suali kavrayıp, iş yapmış olup neticeye varabilmeli. İşlemi aceleci yapabilmesi düşüncesince de bereketli oranda istifham çözmeli” dedi.

Sorular görsellerle desteklenmiş
Fen Bilimleri Testi sorularının kazanımlara akıllıca adına hazırlandığını kail Uğur Okulları Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Filiz Polat “Aralık kocaoğlan kip soruları 3. birim bulunan tazyik ünitesinden oluşturulmuştur. 1 ve 2. üniteden istifham sorulmamış olup güzeşte seneden farklıdır. Soruların kâffesi görsellerle desteklenmiş. Ayrıca soruların kademeli tecrübe düzeneklerinden oluştuğunu görüyoruz. Bu tecrübe düzeneklerinde değişkenlerin (bağımlı, hür ve kontrol) sorgulandığını söyleyebiliriz. Sorulardaki detaylara uyanıklık edilmesi gerekiyor. Özellikle derslik içi etkinlikler ve günce hayattan örneklere arazi verilerek zenginleştirilmiş. Bilgiyi kullanma, verileri karşılaştırma, okuduğunu kavrama ve açımlama dair kurgulanan açıklık kocaoğlan sorularının öğrencileri zorlayabilecek özellikte olduğunuz söyleyebiliriz” diyerek konuştu.

Matematik okuryazarlığı öne çıkıyor
Soruların dobra okuma, kavrama ve yorumlamaya alakadar bulunduğunu tamlayan Matematik Bölüm Başkanı Zuhal Namlısoy “Sınavlarda aritmetik okuyucu yazarlığı ehemmiyet kazanıyor. Öğrencilerin bu sorularda analiz, bireşim ve eseme icra becerilerini kullanımı gerekiyor. Sorular yukarı düzem tefekkür becerileri mucip ve bilgiyi yoklayan sorulardan oluşuyor. Problem sorularında ise etraflıca hikayelere arazi verilmeyen ve bu sorular görsellerle desteklenmiştir. Konulara hakim, yönergeleri cankulağı okuyan, bilgiyi doğru kullanan maharet kesiksiz istifham çözümlerine arazi sağlayan öğrencilerin henüz şen çözebileceği sorulardan oluşmaktadır” dedi.

Şifreleme ve tenkit işaretlerine uyanıklık edilmeli
Dil bilgisi konularının Türkçe testinin yüzdelik 20'sini oluşturduğunun kail Türkçe Bölüm Başkanı Handan Büke soruları şu biçimde yorumladı: “Örnek sorular üç senedir geçerli LGS'lere layıkıyla müşterek derece henüz az zorba olmakla baş başa istifham kökleri umumi anlayışa ayrımsız uymaktadır. Şaşırtıcı yahut baş döndürücü değişik denilebilecek müşterek istifham kalıbı bulunmamaktadır. Özellikle şifreleme ve tenkit işaretleri sorularının sonuç dü ay örneklerinde arazi alması LGS' de bu konulardan istifham hulul ihtimalini arttırmaktadır. Sonuç adına kip sorular; gene baş döndürücü uyanıklık gerektiren, baş döndürücü etraflıca sıfır metinlerle kurgulanmış, hem çözümleme bununla beraber bireşim kabiliyetlerini yoklayan sorular halinde değerlendirilebilir. Metinlerin içerikleri fikir ve sunma yazısı ağırlıklı adına sorulmuştur. Yapay zeka, iletişim araçları metinleri kadar aktüel konulardan bahsedilmiştir.”

Uzun fıkra soruları var
Sosyal Bilgiler Testinde etraflıca fıkra sorularına uyanıklık çekici Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Burcu Sertkahya, “Sıklıkla istidlal hazırlamaya müteveccih sorular bulunuyor. Sorularda millî bağımsızlık, ulusal egemenlik, güçler donanması kavramlarına aksan yapılmış. Genel adına bakılınca MEB müfredatı ile ahenkli bulunduğunu söyleyebiliriz. Soruların madde dağılımına bakılınca ise hoppadak müşterek probleminin Bir Kahraman Doğuyor ünitesinden geldiğini görüyoruz. Diğer sorular Milli Bir Destan: Ya İstiklal Ya Ölüm! birimi kapsamındadır” dedi.

İngilizce testinde çeldirici istifham yok
İngilizce testinde çizge sorularının bulunduğunu tamlayan İngilizce Bölüm Başkanı Serra Erdem soruları şu biçimde yorumladı: “Diyalog itmam ve invitation card soruları arazi alıyor. Durum sorusuna on paralık arazi verilmemiş. Özellikle resim yahut sunulan bilim üstünden diyalog itmam soruları ağırlıkta. Broşür ve başkaca sunulan bilgiye alakadar okuduğunu kavrama sorusu sorularına arazi bırakılmış olup, alternatiflerde görsellere arazi verilmemiştir. Verilen örneklerde umumi adına müspet istifham köküne arazi bırakılmış arı dü istifham menfi istifham köküne sahiptir. İngilizce soruları umumi fiktif ile hazırlop hazırlanmıştır. Çok müşterek tomar çeldiriciye arazi verilmemiştir, dobra müşterek çizge analizi yahut görsel analizi ile baş döndürücü ferah ferah çözülebilecek sorulardır. Herhangi müşterek biçimde karın fettan yahut anlamlı unsurlara istifham ve şıklarda arazi verilmemiştir.”

Yeni evlat görsel anlatıma alakadar sorular
Din kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde alışılmış anlayışa cemaat soruların ayrılma edildiğini kail Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Muhammed Yasin Bekir “Görsel anlatıma alakadar sorulara ciddilik verildiğini görüyoruz. Kazanımlar günce hayatla ilişkilendirilerek sorulmuş ve öğrencinin bilim seviyesi okuma, kavrama ve açımlama becerileri üstünden ölçülmek istenmiştir. Ayrıca öğrencilerin öbür derslerden alışkan oldukları çizge kıraat sorularına bundan sonra Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde de arazi verilmeye başlanmıştır” diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler