USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Çocuk ve yeni medya arasında sağlıklı haberleşme kurabilmenin ipuçları

İletişim Danışmanı umut Sanlav, hayatın parçası durumuna mevrut yeni medya ile ilkin evlatların sağlıklı haberleşme kurabilmeleri esaslarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çocuk ve yeni medya arasında sağlıklı haberleşme kurabilmenin ipuçları
12-03-2022 15:48

Metaverse teknolojisi çağımızda çabucak yayılmaya başladı. Yeni medyayı az buçuk hâlâ idrak etmek ve küçüklere yeni medya arasında hâlâ sağlıklı müşterek yazışma ihdas etmek ilişkin neler yapılabilir? Ebeveynlerin en baş döndürücü üstünde durduğu konulardan bir tanesi biçimine geldi. Sosyal Medya Araştırmacısı, Medya ve İletişim Danışmanı umut Sanlav, madde kendince açıklamalarda bulundu.

Yeni medya nedir?

Yeni medyayı “Gelişen bilgisayar, umumi ağ ve taşınabilir teknolojisi ile ortaya çıkan, kullananların vakitten ve mekandan ari müşterek halde etkileşimli namına etkileşimde bulundukları mevhum medya ortamı” namına tanımlayan umut Sanlav, “Yeni” teriminin kullanılması; mesajın değil, ortamın paylaşılmasında getirilen teceddüt dolayısıyla oldu. Tarih süresince insanoğlu ve toplumlararası müşterek mesajlaşma olmuştur. Kimi devir salık güvencini, yaman ve en barbar çağlarda in duvarları yazılarından, çağımızda makbul akıbet momentum uygulayım bilimi ile anlamsız bilgiye kadar, asliye erek daima mesajın taşınması olmuştur. Günümüzde ise bilgi, gelişigüzel muhtelif data ile baş başa ortamın taşınması biçiminde olmasından çevre ‘yeni medya terimi ortaya çıkmıştır” dedi.

Sanlav, hayatın parçası biçimine mevrut yeni medya ile sağlıklı yazışma kurabilme esaslarına müteallik şu açıklamalarda bulundu:

“Bizler ortamında yaşadığımız topluluğun kültürünü, değerlerini ve inançlarını andıran çevrelerimizden (aile üyeleri, komşular, öğretmenler) öğrenerek büyüdük. Bugünün çocuklarıysa bu değerleri, içerisine doğdukları medya ortamından öğreniyorlar. Çocuklarımızın medyayı tasarruf amaçları ayrımlılık gösterse de, umumi namına yeni medya medya mecraları evlatlarımızın dünyayı kavrama ve geçinme müteallik görüşleri üstünde iyice ehemmiyetli müşterek etkiye sahip. Peki, evlatlarımızın medyayla sağlıklı müşterek alışveriş kurmasına nite asistan olabiliriz? Dijital evren ile esas evren deneyimleri arasında nite müşterek balans kurabiliriz? Medyadaki bilim akışını yönlendirebilmelerinde nite asistan olabiliriz ve nezaketten güvenilirliğe denli gelişigüzel şeyi onlara nite öğretebiliriz?

Çocuklarınıza istifham sormasını öğretin

Aslında bu denli bu denli basit. Hayatın gelişigüzel dalında bulunduğu üzere içtimai medya mecralarında da çocuklarınıza istifham sormayı öğretin. Eleştirel, kuşkucu ve sorgulayıcı müşterek göz açısına erbap olabilmelerini öğreterek, çocuklarınızın alışılagelen yaşamda olabildiği üzere sayısal dünyada da güzel olmalarını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde, medya üstünden aldıkları mesajları çözümleme edebilmeyi ve değerlendirebilmeyi öğreneceklerdir. Sosyal medya mecralarını tükenenlerinden iktisap etmek yerine, çalışkan birer elçi olacaklardır.

Bu fikrin temellerini, senelerden buyana önemle üstünde durduğumuz, bundan sonra beşinci sınıf eğitimi seviyesine daha kolay ve yalın hale getirilmesi müstelzim ‘yeni medya okuryazarlığı' terimi oluşturuyor. Medya okuryazarlığı, muhtelif yapılarda mevcut medyaya erişme, çözümleme etme, değerlendirme, transport yeteneğidir. 21'inci yüzyılda yeni medya okuryazarlığı iyice ehemmiyetli müşterek beceridir ve temelinde medyadaki mesajları çözümleme edebilmek düşüncesince ‘soru sormak' vardır.”

Medyayı çözümleme ederken sorulabilecek sorular

Sanlav, medyayı çözümleme ederken sorulabilecek kimi soruları şu halde sırladı:

“Bu neden yapıldı?
Kim yaptı?
Eksik bulunan ne?
Diğer insanoğlu bunu nite yorumlardı?
Bu iletinin akilane bulunduğunu nite anlarım?
Bu iletiden ki yararlanabilir?
Bu iletiden ki dokunca görebilir?
Çocuklarınızla baş başa bu çeşit sorular sormayı alışkınlık biçimine getirdiğinizde, ister günce yaşamda ister yeni medya mecralarındaki eleştirmeli dünyanın kapıların nite açabildiğine şaşıracaksınız. mühim müşterek madde da; ‘soru sormayı alışkınlık biçimine getirmeye nite başlayabiliriz' konusudur. Cevabı yoğun şekilde sade aslında. Günlük konuşmalar bünyesinde istifham istifsar fikrini tanıtarak başlayalım.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler