USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Bursa’ya bir dünya üniversitesi kuruluyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Cumhurbaşkanlığı'ndan izin düzlük Mudanya Üniversitesi 103 bin metrekare bölgede 3 bin 600 mektepli ile kapılarını açmaya hazırlanıyor. Mühendislik Mimarlık ve Tasarım, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Fakültesi ile önümüzdeki sene mektepl

Bursa’ya bir dünya üniversitesi kuruluyor
18-10-2021 09:49

Pirinç Han, Yıldırım Darüşşifa, Muradiye'deki Fabrika-ı Hümayun ve Hisar'daki zamanı bir mekan üniversitenin bölümleri olacak. Mütevelli Heyet Başkanı Gıyasettin Bingöl, çağcıl yapısı ve talim üyesi ekibi ile Mudanya Üniversitesi'nin bir dünya üniversitesi biçimine dönüşeceğini müjdeledi.

Bursa'nın Mudanya ilçesi Çağrışan Mahallesi'nde ormanın içerisindeki binası tamamlanan Mudanya Üniversitesi, önümüzdeki eğitim- talim senesinde mektepli kabulüne başlayacak. Bursa Eğitim ve Kültür Vakfı kabilinden kurulan ve Uludağ Üniversitesi garantörlüğünde açılacak bulunan Mudanya Üniversitesi'nin andıran vakitte yapılacak köprülü kavşakla muvasala sorunu de ortadan kaldırılacak

Eğitimci Gıyasettin Bingöl öncülüğünde kurulan Mudanya Üniversitesi, 103 bin metrekare adına planladı ve huzur evrede 3 bin 600 mektepli kapasitesine sahip. A-B-C bloklarının tamamlandığı okulda, laboratuarlar, kütüphaneler, konuşma salonları, derslikler amade bir duruma geldi. Önümüzdeki senelerde da D-E-F blokları ile tıp, hukuk, diş hekimliği kabilinden fakültelerin de açılması planlanıyor.

Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Gıyasettin Bingöl, İhlas Haber Ajansı Bölge Müdürü İhsan Altıkardeş'e ekol kendince bilgiler verdi.

Bir üniversite kurmanın dü üç kademeli bulunduğunu anlatım fail Bingöl, “Birincisi yapılış gerçekleştirmek ve fiziki koşulları oluşturmak. Bugün itibarıyla mekân düzenlemesi aut tığ YÖK'ün istediklerini adına getirdik. YÖK umumi kurulundan da 3 ay ilkin üniversitemiz 3 medrese adına onaylandı. Sağlık Bilimleri, Mühendislik-Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi adına YÖK'ten Cumhurbaşkanlığına gitti, burada da onaylandı. Mecliste çıkma akıbet husye yasada baş döndürücü endamsız müddette meclisten geçerek resmi gazetede yayınlanacak. Bursalılara baş döndürücü elleme bir üniversite, elleme bir mekan kazandırmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

“Şehrin geçmişini doğacak kuşaklarla birleştirmek düşüncesince yola çıktık”

Üniversiteyi tabiatla içiçe hem terbiye bilimi bilimi bununla beraber gençlerin eğleneceği hususi bir mekan biçimine dönüştürdüklerinin altını çizen Bingöl, "Burası baş döndürücü hususi bir yer. Etrafı ormanlarla çevreli, yeşil bir meydan içre toprak alıyor. Gençlerin eğlenebileceği ve elleme bir terbiye bilimi bilimi alacağı bir mekan oldu. Biz de ona makul binaları yaptık. Binaların ötesinde bura izlemsel bir yerde. Mudanya'ya 10-15 dakika, mekân yolundan İzmir'e 2 saat, İstanbul'a 1 saat, Ankara'ya 3 saat, havaalanına gayrisıhhi sayaç bir yerde üniversitemizi konumlandırdık. Bursa'nın kusursuz ortasında bir yerdir. Burası Bursa'ya baş döndürücü ağır bir zevahir kazandıracağı kanaatindeyiz. Binayı yaparken de bu yeşil bölgeye makul binayı da yeşil yaptık. Eğitimi 3 fakültenin sistemine uyarınca donattık. Bol laboratuvarlı bilgi üniversitesi biçimine iletmek düşüncesince halis muhlis çabalarımızı gösterdik. Bunu bura ile bırakmayacağız. Şehre taşıyacağız. Bursa'daki hanları, hamamları, hisarı, Ulucami çevresi, Pirinç Han'ı Yıldırım Darüşşifa'yı, Fabrika-ı Hümayunu bölümler halinde getireceğiz. Biz bir kent üniversitesi olacağız. Şehrin esbak tarihini doğacak kuşaklarla birleştirmek düşüncesince yola çıktık. Böyle gelişi elleme bir üniversitemiz olsun fikrinde değiliz. Geleceğe elleme nesiller esermek düşüncesince geçmişini unutmadan zamanı mekanlar içre kentin merkezini bilgi yuvası biçimine getirerek üşüşmek istiyoruz” diyerek konuştu.

“Dünyada bizi elleme bir yere taşıyacağına inanıyorum”

Türkiye'de 250'nin üstünde üniversitesi bulunduğunu dile getiren Bingöl, “Biz dünyanın nice üniversitesini dolaşıyoruz. Bu ayın 5'inde gene Amerika'da olacağım. Şu an Türkiye'de 250 üstünde üniversite var. 74 tanede vakıf üniversitesi mevcut. Çok elleme vakıf üniversiteleri var. Devlet üniversitelerimizde dünya sıralamasına giren üniversitelerimiz bulunuyor. Biz bunun yanı sıra Bursa'dan çıkacak, Marmara Bölgesi'nden, Osmanlı payitahtından çıkıp Avrupa'ya açık bulunan bu kapıda bir dünya üniversitesi olmayı hedefliyiz. Bilimi, dili, tarzı, sistemi, teknolojisi en önde bulunan bir meslek ihdas restore etmek istiyoruz. Biz bu vizyonla yola çıktık. Bu zevahir içre kol arkadaşlarımız var. Beni içli şey, halis muhlis Bursalıların bu üniversiteye cemaat çıktı. Sadece cemaat çıkmadı el âlem benim genişliğinde heyecanlı. Bu dünyada bizi elleme bir yere taşıyacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“Uludağ Üniversitesi garantörlüğünde bir vakıf üniversitesidir”

Vakıf üniversitelerinin amme üniversiteleri bulunduğunu ve bir insana ilgili olmadığını aktaran Bingöl, “Şu an içre bulunduğumuz üniversitesi Bursa Uludağ Üniversitesi garantörlüğünde revan bir okuldur. Buranın rektörünü, hocalarını talih atayacak. Biz yalnızca yaşantımızda elde ettiğimiz edinimleri ilime, bilime sarfiyat buyurmak düşüncesince burayı kurduk. Burası bir isim üniversitesi değildir. Ben yalnızca mütevelli heyeti başkanıyım. Benim genişliğinde sizlerde buranın sahibisiniz. Ailenin fakat yüzdelik 25'ine eş olabiliyor. Mütevelli heyetinin yüzdelik 75'i haricen birinci, ikinci, üçüncü adım hısım sıfır kişilerden oluşuyor. Bir kişi, bir eş üniversitesi değil, ailenin içre öz saygı duyduğu bir Bursa ve amme üniversitesidir. Bursa Eğitim ve Kültür Vakfı'nın üniversitesidir. Biz bu vakfı 5 yıl ilkin kurduk. Eğitime müteveccih burslar sağlayan ve icraat önleyen baş döndürücü canlı bir vakıftır. Bizler 41 senedir kitapçı, 40 senedir eğitimciyim. Benim işim gücüm eğitim, ekin ve kitaptır. Bu nedenden vakfımızın adı de Bursa Eğitim ve Kültür Vakfı oldu. Bursa'yı baş döndürücü seviyorum. Bursa aşığı biriyim. Bu yaktığımız erke Bursa'dan çıkıp dünyaya erke tutacaktır” dedi.

103 bin metrekare alan, 3 bin 600 mektepli kapasite

Son adına üniversitenin fiziki yapısından da yalan fail Gıyasettin Bingöl, “Bizim üniversitemiz kuruluşunda 103 bin metrekare adına planlandı. Şu an tığ A-B-C bloklarını yapmış durumdayız. Laboratuarlarımız, kütüphanelerimiz, derslikler ve konuşma salonlarımız bütünü amade bir duruma geldi. Bu binada şu an itibarıyla 3 bin 600 mektepli okuyabiliyor. Bunu ikiye çarpsanız 7 bin kesir oluyor. Dolayısıyla huzur 5 yılını uğur boncuğu yapılış yapmaksızın bu toprak gereksinimi karşılayabiliyor. Ama ölçüm edersiniz ki tığ durmayacağız 103 bin metrekareyi tümlemek kıl payı D-E-F bloklarını da yaparak tıp, dişçilik, ahbaplık kabilinden fakülteler ile taçlandırıp sürdürmek istiyoruz” diyerek konuştu.

“Çok endamsız müddet içre muvasala sorunu kalmayacak”

Gıyasettin Bingöl laflarını şu biçimde tamamladı: “Bütün hazırlıklarımızı yaptık, yedi gün 10 gündüz içre bunları YÖK'e sunuyoruz. 3 fakültemizin altında 10 ile 40 büro ortada bölümler var. Bunlar senelere bölünmüş, huzur yıl açılacaklar ikinci, üçüncü ve huzur iptidai yıl içre açılacaklar. Çok degaje spektrumlu bir üniversite burası. Sosyal, keyif ve mühendislik bölümler açıldıkça ne genişliğinde ensesi kalın bölümlere cemaat olduğumuz o devir anlaşılacak. Çok parlak bir üniversite olacak. Burası anayola andıran fakat endamsız yollarda başağrısı var. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız katkısız olsun burayı baş döndürücü ağır bir halde önemsiyor. Burayı ziyarette etti ve doğrudan yönerge verdi. Doğalgazı, madun yapılış emek harcamaları tamamlandı. Şimdi fiber internette ulaşınca bu kere düzenlenecek. Esas iş bir bayındırlık sorunu var. Mudanya Belediyesi' de bu sorunu endamsız müddette çözeceğine inanıyorum. Burada baş döndürücü elleme bir çat yapılıyor. Biliyorsunuz bura bir tane yol. Girişi mevcut çıkışı namevcut fakat inşallah bu kavşakla, üniversite aracılığıyla bu havzada baş döndürücü elleme metodlar ve kavşaklar olacak. 3-4 ay sonraları buranın muvasala sorunu kalmayacaktır.”

Samet Doğru-İhsan Altıkardeş

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler