USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Akran zorbalığını önlemek düşüncesince 10 adım

Akran zorbalığının önlenmesinde hoca ve familya iş donanmasına nazarıitibar çekici Barış Sezgin, “Öğrenci kesinlikle dinlenmeli ve problemlerine ferdî analizör üretilmeli. Aile ve hoca hem zorbalığa sunulan artan evladı koruyarak öz hakkını aramayı öğretmeli bununla birlik

Akran zorbalığını önlemek düşüncesince 10 adım
21-11-2022 14:07

Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde meydana getirilen farklılık ile boydaş zorbalığı ile siber müstebitlik sıkı suçları arasına alındı. Son zamanlarda hem ıvır zıvır yaşlardaki öğrenciler bununla beraber yeni yetmelik dönemindeki öğrenciler düşüncesince dava biçimine mevrut boydaş zorbalığını önlemek hesabına okul, karı ve sarıklı iş donanmasında analizör üretilmesi gerekiyor.

Çocuklar arasındaki psikolojik, ziksel, içtimai ve sözel saldırıların boydaş zorbalığı şekilde ikrar edildiğini kail Uğur Okulları Psikolojik Danışma & Rehberlik ve AR-GE'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin, ekol yaşamı süresince rastgele 7 öğrenciden birinin boydaş zorbalığı yaşadığını söyledi. Aile içerisindeki güçsüz iletişimin, negatif mevki faktörlerinin bireyde agresif davranışlara faktör bulunduğunu tabir fail Sezgin, evladı boydaş zorbalığına verilen küsurat ailelere ve uygulayıcı öğrencilerin ailelerine müteveccih önerilerde bulundu:

Çocuğunuz zorbalığa verilen kalıyorsa neler yapmalısınız?

Sezgin, ailelere evlatlarının verilen kalmış olduğu boydaş zorbalığına müteallik tavsiyelerini şu biçimde sıraladı:
"Hassas ve rahat olun: Zorbalığa verilen eskimiş bebek nice negatif duyguyu birlikte arada yaşar. Böyle birlikte halde anne baba ve öğretmenlerin öğrenciyi kırılan birlikte tavırla dinlemeleri ve ferdî analizör üretmeleri gerekir. Şiddet karşısında ailenin soğukkanlılığını koruması da önemlidir. Çünkü ailenin birey tepkileri çocuğun da tepkilerini belirleyecektir. Anne babanın görüngü karşısında birlikte tomar reaksiyon göstermesi çocuğun utanmasına kere açabilir.

Çok zorlanmış olmalısın!: Çocuklarınızı dinlerken kurduğunuz cümlelerin yaşadıkları üzüntüyü, utancı yada korkuyu hâlâ birlikte tomar arttırmaması baş döndürücü önemli. Çocukların duygularına odaklanan ‘Çok zorlanmış olmalısın!' üzere cümleler kullanabilirsiniz. Bu sistem hem evlatların yaşamış olduğu zorluğu anlayabildiğinizi gösteriyor bununla beraber evlatları yaşadıklarını hâlâ birlikte tomar beyan etmek üstüne cesaretlendiriyor.

Hakkını aramayı öğrenmeli: Zorbalığa uğrayan evladınız düşüncesince yapacaklarınız ona dört başı mamur yaşamı süresince kıygı karşısında takınacağı tutumu öğretecektir. Olayın dört başı mamur yönetimini üstünüze alır, görüşmeleri siz yapmış olursanız evladınızın kendini savunmayı öğrenmesini engellersiniz. Çocuğunuza ekol hiyerarşisi içre zat hakkını aramayı ve hal üretmeyi öğretmelisiniz. Ayrıca bebek öğretmenlerinden de iane isteyebileceğini bilmelidir.

‘Zorbalık uygulayıcı haklıdır' algısı: Küçük kollar kendilerine müstebitlik uygulayıcı evlatların hâlâ güçlü, apaydın yada beğenilir kollar bulunduğunu hatır eğilimindedirler. Çocuklarınıza müstebitlik uygulayıcı bireyin hâlâ çelimli yada yerinde değil hemen hâlâ agresif ve nahak bulunduğunu anlatmanız önemlidir. Eşitlik teriminin altını çizmelisiniz. Çocuğunuza; müstebitlik karşılayıcı bireyin ondan tek farkının bulunmadığı anlatmalısınız.

Sana vurana sen de vur: Çocuklarımız kendini korumayı, savunmayı ve hakkını aramayı öğrenmeli. Fakat ‘kendini korumak' başkasına dokunca özgülemek değildir. ‘Sana vurana sen de vur' tavsiyesi yanlıştır. Çocuklar fiziki müstebitlik ile karşılaştığında uygulaması müstelzim üç esas izleme vardır. Öncelikle mektepli kendini korumalıdır. Sonrasında ise bölgeden uzaklaşarak emin birlikte meydan bulmalı ve öğretmeninden iane istemelidir.

Çocuğunuz müstebitlik yapıyorsa kesinlikle davranmalısınız?

Sezgin, ayrımsız biçimde müstebitlik uygulayıcı evlatların ailelerine de çocuklarına kesinlikle yaklaşılması gerektiğine müteallik tavsiyelerini şu biçimde sıraladı:

Neden dostlarını huzursuz ediyorsun?: Çocuğunuzla sağlam konuşun, dostlarını huzursuz ika nedenleri ve meydana getirdiği davranışın başkalarında oluşturacağı negatif havas üstünde durun. Ayrıca bu davranışını onaylamadığınızı kesme ve belirgin birlikte halde belirtin. Olumlu tavırlar gerçekleştirdiğinde ölçüm edin.

Aile gösteriş modeldir: Çocuklar karı bireylerini gösteriş manken alırlar. Evdeki hız isteği çocuktan okuldaki arkadaşlarına yansır. Bu sebeple ailedeki hız yatkın şahıslar de uyarılmalı.
Öğretmenle teşrikimesai yapın: Çocuğu zorbalığa müdahil ailenin en önce çocuğunu cankulağı dinlemesi, çocuğuna kesinlikle iane edebileceği üstünde düşünmesi, ekol ile teşrikimesai yapması ve uzmanlardan da dayanak noktası alması gerekir.

Şiddet içeriklerinden ırak durmasını sağlamalı: Son zamanlarda az hâlâ hepsi mecralarda şiddetin normalleştirildiğini ayrıca özendirildiğini görüyoruz. Neredeyse hepsi dizilerde coşkun tabanca kullanması ve kavga/savaş görüntüleri, içtimai iletişim araçları uygulamalarında birbirine hız uygulamayı tetikleyen sahneler arazi alıyor. Çocuklarınızın oynadığı oyunlar ve izledikleri içerikler kesinlikle gözetiminizde olmalı.
Zaman ayırın: Ailelerin çocuklarına hâlâ baş döndürücü devir ayırması, müstebitlik davranışlarına dirlik dikkatli, itinalı olması açısından önemlidir. Ailelerin mahsus devir dilimleri arasında çocuklarını üzen yahut kızdıran arkadaşları olup olmadığını ve bu durumun kesinlikle bulunduğunu sorması evlatlarının zorbalığa kurban yahut zorba şekilde katılmasını önlemede yararlı olacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler