USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

73 yaşında üniversite mezunu oldu, kep fırlattı

Aydın'ın Efeler ilçesinde 73 yaşındaki gedikli emeklisi Kemal Benli, fariza meydana getirdiği devirde kazanılmış olduğu fakat sağlıksız artırmak durumunda kalmış olduğu üniversite hayalini 'öğrenci affı' ile gerçekleştirerek okumuş olduğu bölümden mezun oldu. Gençlere

73 yaşında üniversite mezunu oldu, kep fırlattı
29-06-2022 13:05

Ortaokuldan sonraları gedikli bulunan ve evvel liseyi haricen bütünleyen Kemal Benli, Erzurum Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü kazanarak pırtı yaptırmasına karşın türlü nedenlerden ötürü üniversite eğitimine bitmeme edemedi. Okulunu dondurmak durumunda artan Benli, mütekait olduktan sonraları 2018 senesinde çıkan mektepli affından bilistifade öğrenciliğe art döndü. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne ufki intikal ile kaydını aldıran Benli 4 sene torunu yaşındaki gençlerle ayrımsız sırayı paylaştı. Başarılarla kırcı sabık program bilimi bilimi yaşamının arkası sıra ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir'in de katılmış bulunduğu cevaz töreninde cübbe giyip kep takan Benli, bugünlerde hayalini kurduğu mektebinden mezun olmanın mutluluğunu yaşıyor.

“Öğrenci affı ile art döndüm”

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü baş döndürücü sevdiğini fakat çalışmış bulunduğu çağda türlü nedenlerle tasarruf etmek durumunda kaldığını tamlayan Kemal Benli, “1987 senesinde Kars Sarıkamış'ta fariza yapıyordum. Alman Dili ve Edebiyatı'nı kıraat etmek istediğim düşüncesince sınavlara girdim ve kazandım. Kazandığım üniversite Erzurum'da fariza yerim ise Sarıkamış'ta olmasından ötürü izin, ifade ve benzer üzere durumlarla 1-2 ay öyle eğitimime bitmeme edebildim. Sonrasında hem iş hem de program bilimi bilimi ayrımsız anda yürümedi ve bölümümü dondurmak durumunda kaldım. 2018 senesinde beraberinde mektepli affı baskı ve ego de bu aftan bilistifade pırtı yeniledim. Sonrasında ufki intikal yaparak kaydımı Erzurum'dan Aydın Adnan Menderes Üniversite aldırarak baştan program bilimi bilimi hayatıma başladım” dedi.

“Öğrenmenin yaşı yok”

Öğrenmenin yaşlarının olmadığını tamlayan Benli, “Allah'ın gönderilmiş bulunduğu dobra eser bulunan Kur'an-ı Kerim'de, 'Şayet yeryüzündeki ağaçlar kalem, çokluk de peşi sıra yedi çokluk katılarak (mürekkep olsa) gene Allah'ın lafları (yazmakla) tükenmez' denir. O devir biz de Allah'ın bizlere belletmek istediği detayları kılıç sebep öğrenmeyelim ki? Öğrenmenin yaşı yok. Bilgi, yolumuzu aydınlatan en önemli, en şişman ve en dobra ışıktır. Bu kısımda ego düşünebilmeyi, akıllıcasına düşünebilmeyi, yargılama edebilmeyi ve akıllıcasına değişmeyen verebilmeyi öğrendim. Çalışırsanız mecburiyet değil, burada sizin göreviniz hoppadak çalışmak. Buraya beraberinde icazet alabilmek düşüncesince değil, bellemek düşüncesince geleceksiniz. Siz doğrusu himmet gösterdiğinizde öğreniyor, öğrendiğinizde de dobra notu doğruluk ediyorsunuz. Sizi değerlendiren hocalarınız sizin gayretinizi gördüğünde size doğruluk ettiğiniz notu doğrusu veriyor” niteleyerek konuştu.

“Sıradaki gayem Hukuk Fakültesi”

Astsubay emeklisi Benli, sınavsız ikinci üniversite hakkından faydalanarak Anadolu Üniversitesi Adalet Bölümü'ne pırtı yaptırdığını fakat derslerin fazlalığından ötürü rüçhan şekilde Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne ağırbaşlılık verdiğini laflarına ekleyerek, “Adalet Bölümü'ne de pırtı yaptırmıştım. Bu bölümle beraberce 20-22 öğüt oldu. Dolayısıyla bu az buçuk bana ağırbaşlı geldi. Buradaki derslerimi aksatmamak yerine o kısmı az buçuk beklemeye aldım ve dondurdum. Şimdi bu bölümden mezun oldum, bundan sonraları Adalet Bölümü'ne bitmeme edeceğim. İnşallah çelimsiz sürede onu da bitirip olursa sınavlara girip kazanabilirsem amudi intikal ile Hukuk Fakültesi'ne devredilmek istiyorum. Hazreti Muhammed (S.A.V.) efendimizin 'Beşikten mezara denli bilim öğreniniz' hadis-i şerifine uyarak ego de okuyorum” ifadelerini kullandı.

“Öğrencilere kalıp oldu”

ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kamil Can Bulut, “Kemal as bizim en elleme öğrencimiz desem köksüz olmaz. Kendisi, hem azmi, hem tutkusu ile hakkıyla bölümümüze ve bölümümüz öğrencilerine baş döndürücü şişman katkılarda bulundu. Öğrencilerimize hem beraberinde dost hem de beraberinde ağa oldu. Kemal bellek doğrusu gerçek beraberinde ast yapısı var, baş döndürücü okuyan beraberinde insan. Derslerde de gösterdiği performansı ile mektepli arkadaşlarımıza kalıp oldu” dedi.

“Kemal emmi üzere öğrencilerimizin artmasını isterim”

İleri yaşlarındaki kişilerin eğitimlerinden vazgeçmediklerini gördükçe bahtiyar olduklarını tamlayan ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gökhan Şefik Erkurt, “Kemal emmi bizim en genç, en devim bilimi öğrencimiz. Kendisi öteki öğrencilerimize; çalışkanlığı, disiplini, bilime verdiği ehemmiyet ve bizlere aşıladığı terbiye ile kalıp bulunan biri. Kendisi burada bizim öğrencimiz olsa da kılıç de kendisinden yaşama müteallik baş döndürücü bilinçlilik öğrendik. Karşılıklı baş döndürücü bilinçlilik nasiplendik. Çok dobra eyyam geçirdik ve kendisini mezun ettik. Kendisi ile baş döndürücü tam beraberinde birikim yaşadık” halinde konuşarak, Benli üzere encam yaşta öğrencilerinin henüz da artmasını dilek etti.

“Biz de kendisinden baş döndürücü bilinçlilik öğrendik”

Kemal Benli'nin 4 sene süresince dersine girdiğini ve kendisinin de Benli'den zamanı mevzularda baş döndürücü bilinçlilik öğrendiğini tamlayan ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meryem Nakiboğlu, “Ben de Kemal bellek 1'inci sınıftan akıbet sınıfa denli 4 sene süresince derslerine girdim. Kendisi ile noktayı geldi hoca-öğrenci, noktayı geldi abi-kardeş olduk. Kemal as dersleri, kişiliğiyle, yardımseverliğiyle hakkıyla hariç beraberinde kişilik. Ben namına ayrımsız sürede 'bilgem' diyorum. Çünkü ego de kendisinden kimi mevzularda baş döndürücü yararlanma ettim. Özellikle zamanı mevzularda saf olsun darda kaldığımda kendisi benim hocam oldu. İyi ki Kemal as bizim bölümümüze mevrut ve kendisi ile baş döndürücü altın beraberinde 4 yılı beraberce geçirdik” dedi.

“Kemal emmi ile ayrımsız sınıfta iktisap etmek bizim düşüncesince beraberinde kader oldu”

Üniversitede 73 yaşındaki beraberinde öğrencinin alışılagelmişin haricinde beraberinde gestalt bulunduğunu fakat Kemal Benli ile ayrımsız sınıfta olmanın kendileri düşüncesince beraberinde şansa dönüştüğünü kaydeden Benli'nin dershane arkadaşı Cansu Bingül şunları söyledi:

“Biz burada hocalarımızdan bölümümüzle dayalı bilgiler öğrenirken, Kemal amcadan da yaşama müteallik şeyler öğrendik. O tek bizlerden büyükmüş üzere davranmadı, neymiş bizim akranımız gibiydi. Derslerimiz dobra geçiyordu. Kemal emmi üzere biriyle ayrımsız sınıfta olduğumuz düşüncesince kendimizi bahtlı beraberinde dershane şekilde görüyorum. Dışarıda beraberinde etkinlik bulunduğu devir kendisi tek art kalmaz, bizimle bu arada olurdu. Hiçbir devir ne kılıç onu kendimizden, ne de o bizi kendiliğinden ayrımlı ve ayrı görmedi.”

Murat Uçkaç

İLGİLİ HABER
Eğitim bariyer tanımıyor, 60 yaşında mezun oldu Eğitim bariyer tanımıyor, 60 yaşında mezun oldu
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler