USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

2022 PAEM sınavı hakkında soru benzerliği iddiası asılsız

Anadolu Üniversitesi, 2022 Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM) sınavı hakkında birtakım içtimai iletişim araçları platformlarında toprak düzlük soru benzerliği iddiası hakkında müşterek matbuat açıklaması yaptı.

2022 PAEM sınavı hakkında soru benzerliği iddiası asılsız
13-08-2022 21:04

Açıklamada, PAEM İlk Derece Amirlik Eğitimi (Emniyet Mensubu) talebe Adayı Yazılı Sınavının, henüz başlangıçta duyurulan mevzuatla muayyen bap başlıkları çerçevesinde, adayların meydan bilgisi ve ilgili mevzuata buyruk düzeylerini ölçmeyi amaçladığı belirtildi. Bu sınav ilgili alandaki esas bilim düzeyini istimara ve ön eliminasyon durumunda olduğu, biricik başına belirleyici bulunmadığı anlatım edilen açıklamada, "Ön eliminasyon mukayyet imtihanını sabık adaylar, Polis Akademisi kabilinden müzakere ve fiziksel uzluk imtihanlarına yayımcı tutulmaktadır. Temel bilim düzeyini ölçen ön eliminasyon mukayyet sınav soruları, Üniversitemiz ile Polis Akademisi Başkanlığı ortada imzalanmış mevcut Protokol çerçevesinde mücehhez ve sınav 26 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Protokol gereğince sınavda adaylara 100 soru sorulmuş olup sorular; Polis Meslek Mevzuatı (30 soru), Ceza Muhakemesi Hukuku (10 soru), Ceza Hukuku (10 soru), Anayasa Hukuku (10 soru), yönetim Hukuku (10 soru), İnsan Hakları (10 soru), Mustafa Kemal Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (10 soru)

Genel Kültür (10 soru) bap başlıklarını içerme etmiştir. Yukarıda sunulan bap başlıkları, ilgili Protokol ve mevzuat gereği başlangıçta adaylara ve kamuoyuna açıklanmaktadır. Sınavlara müteveccih tedarik kursu verici gurur ve şahıslar bu mevzulara bağlı baş döndürücü sayıda tecrübe sorusu hazırlamakta ve değişik mecralarda bu soruları çözmektedirler. Hazırlık soruları iri seviyede esbak senelerde sorulan soruların ve mevzuat hükümlerinin değişik biçimlerde anlatım edilmesinden oluşmaktadır. Bu durum, tamamı dünyada yapılan, bilim düzeyini ölçmeyi amaçlayan mukayyet sınavların doğasında vardır. Bu nedenle, adayları değişik maharet ve kabiliyetler itibarıyla da değerlendirebilmek için, mukayyet sınavın yanı sıra, müzakere ve değişik kabiliyet sınavları uygulanmaktadır. Ülkemizde gerçekleşen sınavlara tedarik mahiyetinde ağırşak veren, bap anlatımı, sınav ve tecrübe sınavı içeren yayınlar basan baş döndürücü sayıda neşriyat evininin bulunmuş yer aldığı malumdur. Bahse bap toplumsal iletişim araçları platformunda Şubat 2022'de satışa çıkan hususi birlikte kuruma ilgilendiren tecrübe sorularını içeren kitaptaki birtakımı soruların, esas sınavda sorulan sorularla paralellik ihtiva ettiği iddia edilerek ilgili hususi kuruluşun yayınlarının reklamı yapılmaktadır" denildi.

"İvedilikle birlikte tetkik gerçekleştirildi"

Soru benzerliği iddiasının üniversiteye kavuşması üzerine, ivedilikle birlikte tetkik gerçekleştirildiği anlatım edilen açıklamada şöyleki denildi;

"Benzer yer aldığı iddia edilen sorular, ilkokul yabanlık komite kabilinden kıyaslanmak kanalıyla incelemeye yayımcı tutulmuştur. Benzerlik iddia edilen sorular, sınav çerçevesinde en ehemmiyetli bap başlıklarına değgin sorular olup, mevzuat ve esas bilgiler üzerinde kurulmuştur. Gerçek manada, adayların bu ehemmiyetli hususlardaki bilgilerini ölçmeye yöneliktir. Adayları sınavlara istihzar gibi açılan tecrübe sınavlarında da bu mevzularda sorular sorulabilmektedir. Sınavda sorulan sorular ile tecrübe sınavlarında çıkan soruların hiçbiri, ötekisi ile bire birlikte değildir. Sınav bap başlıklarının mevzuat ağırlıklı yer aldığı sınavlardaki sorularda, mevzuat metnine ilgilendiren ifadeler kullanılmaktadır. Nitekim iddia sahibi de Twitter hesabında icra ettiği akıbet paylaşımda, çıkan soruların çoğunun henüz ilkin değişik sınavlarda da çıkan soruların türevleri olduğunu, PAEM tecrübe kitaplarının çoğunda olabilecek patron sorular bulunduğunu belirterek, nazar boncuğu probleminin uygun bire birlikte bulunmadığı ifadesine toprak vermiştir. Komisyon, soru bazında incelemelerini de içeren raporunu, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na da iletmiştir. Komisyon ayrıca, ehemmiyetli birlikte eksperlik sektörü olan, istimara ve yorum bilgisine cemaat olunmaksızın encam sürülen paralellik ayrıca alım iddialarının, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin başarıyla gerçekleştirdiği sınavlara ve amme kurumlarına itimatı sarsıcı idrak tevlit amacını taşıyabileceği kanaatindedir. Hem Açıköğretim Sistemi tıpkı zamanda amme gurur ve kurumlarının sınavlarını, 40 senedir başarıyla yürütmüş bulunan Anadolu Üniversitesi, bu mevzunun da detaylı birlikte biçimde araştırılarak, nazar boncuğu şüpheye toprak vermeyecek halde aydınlatılması düşüncesince iddia sahiplerine müteveccih tetkik ve soruşturmaları başlatmış olup, bunların neticelerini, ilgili amme kurumları ve halkoyu ile de paylaşacaktır."

Erhan Can

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler