Yaşam

Ziraat mühendisi çift, Hakkari'de zirai üretimin çoğalması düşüncesince karye köylük yer geziyor

Hakkari Tarım ve Orman Müdürlüğünde fariza yaparken tanışıp evlenmiş çift, şehirde zirai istihsal ve verimin artarak çoğalması düşüncesince çalışma dostlarıyla karye köylük yer dolaşarak çiftçileri bilgilendiriyor.

Ziraat mühendisi çift, Hakkari'de zirai üretimin çoğalması düşüncesince karye köylük yer geziyor
10-01-2023 13:10
Hakkari

İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne 2 sene ilk tayin edilen 28 yaşındaki Diyarbakırlı Jiyan Bilmez ile Mardinli 32 yaşındaki Mehmet Zeki Acar sabık ay dünyaevine girdi.

Ziraat Mühendisi çift, Tarım ve Orman Müdürlüğünün görevlendirmesiyle zirai istihsal ve verimi çoğaltan uygulamaları bildirmek düşüncesince bazısı devir baş başa bazısı devir da ayrı ekiplerle köyleri geziyor, görüşme ettikleri çiftçilere gerekseme duydukları mevzularda asistan olmaya çalışıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığınca planlı plan ve icraat ile toprağın akıllıcasına işlenmesi, deneme, gösteri çalışmaları, gübreleme, sulama, ecnebi otların kontrolü ve ağaçların budanması kabilinden mevzularda çiftçilere bilgiler sağlayan çift, kullanıcılarına nice üstünlük sağlayıcı "Tarım Cebimde" uygulamasını da tanıtıyor.

Mehmet Zeki Acar, AA muhabirine, dü senedir daim sahada ziyaretler gerçekleştirip çiftçilerin problemlerini bozma düşüncesince efor gösterdiklerini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığınca çiftçilere müteveccih tutma programlarının başlatıldığını, muhtelif desteklerin verildiğini özetleyen Acar, şunları kaydetti:

"Şu anda Bay köyündeyiz. Buradaki çiftçilere kısaca 5 titrem buğday ve rüşvet tohumu dağıttık. Çiftçileri bilinçlendirmek düşüncesince daim sahada oluyoruz. Eşimle burada fariza yapıyoruz. Bazen masada, arada sırada sahada çalışıyoruz. Ekip arkadaşlarımızla ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Burası bizim ikinci türkiye oldu. Çiftçilerimizle daim ortak araya geliyoruz. İşimizi istekle yapıyoruz. Elimizden geldiğince çiftçilerimize asistan olmaya çalışıyoruz. Her devir bardağın mahmul bulunan kabilinden bakıyoruz. Meslektaşımla evlenmenin avantajlarını ve gururunu yaşıyorum. Burası sıkıca ortak coğrafya. Bir noktayı kabullenmenin yolu sevmekten geçer. Biz de işimize bu halde bakıyoruz. Burada olduğumuz sürece semt insanına, çiftçilerimize müfit olmaya çalışacağız. Başta eşim iktisap etmek kıl payı tamamı meslektaşlarımın 10 Ocak Ziraat Mühendisleri Günü'nü kutluyorum."

"Beraber sahada iktisap etmek bizlere devlet veriyor"

Jiyan Bilmez Acar da köylerdeki çiftçilere "Tarım Cebimde" uygulaması üzerine bilgelik verdiklerini dile getirdi.

Yeni buğday tohumu ekilen tarlaları arama ettiklerini, çiftçilerle ortak araya geldiklerini tamlayan Acar, "Çiftçilerimize, verimi ve üretimi kesinlikle artırabileceklerini anlattık. Eşimle bire ortak işi gerçekleştirmek güzel. Mesai saatlerinde grup arkadaşı kendisine çalışıyoruz. İşimizi aşırı seviyoruz. Beraber sahada olup çiftçilerle mülaki ballanmak bizlere devlet veriyor. Hayatı hâlâ iyi eylemek düşüncesince mevzun eş olmaya çalışıyoruz. Toprak sunturlu ortak detay. Toprağa verdikçe o bizlere aşırı hâlâ fazlasını veriyor. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Vahit Kirişci iktisap etmek kıl payı tamamı ekincilik mühendislerinin gününü kutluyorum." sanarak konuştu.

Bay köyü muhtarı Şeyhmus Beyter ise ekiplerin bulunan üretimi bırakmak düşüncesince daim çiftçileri görüşme ettiğini, problemlerini dinlediklerini tabir ederek, "İl müdürümüz de aşırı ilgili. Desteklerinden çevre teşekkürname ederim. Bizim köyde hem zirai tıpkı zamanda hayvanca istihsal fazla. Ekipler de köye gelip çiftçileri bilgilendiriyor. Bu icraat akıbet veriyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?