Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz iri ehemmiyet taşıyor

Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Sinan Buğur, bebeklerin herhangi bir gündüz ayrımsız saatte ve ayrımsız odada uyutulmasının, gelişmeleri açısından ehemmiyetli bulunduğunu belirtti.

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz iri ehemmiyet taşıyor
09-03-2023 11:08
Ankara

Hastaneden meydana getirilen bağlanmış açıklamada mevzuya bağlı görüşleri dökme Buğur, bebeklerde uykunun önemine ayraç etti.

Yeni doğma müşterek bebeğin 20 saate genişliğinde uyuyabileceğini tamlayan Buğur, "Bu sürenin kestirmece 6 saati güneş uykusudur. Birinci aydan sonraları uyku süreleri 15-17 vakit yöresinde olurken, 6'ncı ay yöresinde bu müddet 12-14 saate genişliğinde gerileyebilir." bilgisini verdi.

Buğur, bebeğin uykusunun gelip gelmediğini tavırlarını seyrederek anlamanın kabil olduğuna ayraç ederek, uykusu mevrut bebeğin esnediğini, ağladığını, huzursuzluğunun arttığını, soğurmak istediğini yahut gözü ve burnunu kaşıdığını kaydetti.

Bebeğin karnı açsa, gazı varsa, uyuduğu göz aşırı aydınlık, curcunalı ve aşırı yunak ve ya aşırı soğuksa uyumakta zorlandığını ve kalın uyandığını bildiren Buğur, genel anlamda aşırı yorulan bebeğin hâlâ dobra uyuyacağı düşünülse de bebeklerin erişkinlerden ayrımlı yerine aşırı yorulduklarında da hâlâ ağır uyuduklarını belirtti.

Bebeklerin derneşik uyuması düşüncesince neler yapılmalı?

Buğur, bebeklerin hâlâ derneşik uyuması düşüncesince belli kurallara uyulması gerektiğine ayraç ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Bebeğin gelişigüzel çağ bire müşterek saatte ve bire müşterek odada uyutulmasına uyanıklık gösterilmeli. Sessiz, ışıksız ve ya loş erke bulunan müşterek odada uyutulmalı. Oda aşırı yunak ve ya aşırı antipatik olmamalı, mefkûre uyku sıcaklığı 20-24 aşama olmalıdır. Bebekleri uyumadan doğrudan ilk değil, minimum 1 vakit ilk bakmak gerekir. Bu sayede reflü ve benimseyememe ihtimali azalır. Banyo yaptırmak, ovma yapmak, şarkılar ve ya ninniler anlatmak ve bebeğinize değinmek da onu rahatlatacak ve hâlâ emeksiz uyumasını sağlayacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?