Dünya

Pentagon'un, ABD'nin muhtemel Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), Başkan Joe Biden yönetiminin Rusya'nın Ukrayna'da mümkün savaş suçlarına tutanak dokuma edecek verileri Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) iletmesini engellemeye çalışmış olduğu tutanak edildi.

Pentagon'un, ABD'nin muhtemel Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği
09-03-2023 06:06
Washington DC

New York Times gazetesinin ABD'li emektar ve görevdeki yetkililere dayandırdığı haberinde, Pentagon'un, Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçu ve ya insanlığa hakkında taksirat işlediğine müteveccih iddialara tanık kurmak gibi ABD istihbaratı kabilinden birleşen verilerin UCM'ye iletilmesini istemediği ortaya atıldı.

Üst düzem askerlerin tanık adına birleşen bilim ve belgelerin UCM ile paylaşılması yerinde apayrı devletlere de denk dokuma edeceği ve ABD'nin harekât meydana getirdiği alanlarda benzeşim çalışmaların yapılmasına sefer açabileceği öne sürülen nedeni ile Biden yönetiminin bu kanıtları ait mercilere konfirmasyon etmesini engellemeye çalışmış bulunduğu öne sürüldü.

ABD'nin gayrı müesseselerinin bahis konusu doküman ve verileri UCM'ye konfirmasyon ika dair oydaş bulunduğu tanık edilen haberde, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin 3 Şubat'ta fevk düzem birlikte güruh düzenlediğini ve görüşmede Savunma Bakanı Lloyd Austin'in bu konudaki itirazını yinelediği tanık edildi.

New York Times'a mütekellim Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, anlaşmazlığı doğruladı ve Savunma Bakanlığını suçladı.

UCM, 1998'de Roma Statüsü kapsamında, soykırım, savaş suçları ve insanlığa hakkında suçlarla suçlama edilen şahısların takibat gerçekleştirmek gibi kurulmuştu.

ABD, kurulmasına hakkında oy kullanmış ve Roma Statüsünü imzalamamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, savaşın başlangıcında Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçları ve insanlığa hakkında taksirat işlediğine müteveccih kanıtlar toplayacağını duyurmuştu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?