Yaşam

Şanlıurfa'da himaye altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

Türkülere bap olan, nesli tükenme tehlikesi altında bulunmuş olduğu düşüncesince Şanlıurfa'da korumaya tahsil edilen ceylanların Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde streslere girmedikleri belirlendi.

Şanlıurfa'da himaye altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı
09-03-2023 13:06
Şanlıurfa

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde baş döndürücü sayıda domestik ve sokakta canlı iyesiz efsanevi yaralanırken, Şanlıurfa şehir merkezine 30 kilometre mesafedeki 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonu'nda esirgeme dibine tahsil edilen ceylanlarda birlikte dava bulunmaması yetkilileri ve personelleri sevindirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şanlıurfa Şube Müdürü Onur İnan, AA muhabirine, Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nın 15 bin 337 hektar bölgede 2006 senesinde oluşturulduğunu söyledi.

İstasyondaki 22,7 hektarlık bölgede ceylanların çoğalmaları düşüncesince icraat yürüttüklerini özetleyen İnan, şu şekilde bitmeme etti:

"Geliştirme sahasında şu anda 198 ceylanımız mevcut. Yine 2022 yılındaki envanter sayımına uyarınca de 391 ceylanımız katıksız dirim dalında başıboş adına yaşamaktadır. Ceylan esirgeme faaliyetlerimiz Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğü çalışanı ile 7/24 manşet kuvvetleri, karye muhtarlarımız ve civar vatandaşlarımızla sürdürülmektedir. 2020'de 50 ceylanı Şırnak ili Cudi Dağı'na saldık. Orada oldukça dobra tutundular. Ardından 2021'de gene Cudi Dağı'na 40 ceylanımızı saldık."

İnan, 6 Şubat'taki depremler sonrası bölgede ceylanlarla ilgilendiren tetkik yaptıklarını dile getirerek, "Ceylanlarımızın bu halde rastgele birlikte streslere girmediklerini, sayılarında eksilme olmadığını belirleme ettik." ifadesini kullandı.

Depremde vurulan hayvanlarla ilgilendiren de icraat yaptıklarını tamlayan İnan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şanlıurfa Şubesi adına Adıyaman'da Veteriner Hekimler Birliği ile deri kurduklarına ayraç etti.

Bu çadırda enkazdan çıkarılan domestik ve iyesiz hayvanların tedavilerini gerçekleştirdiklerini aktaran İnan, Şanlıurfa'da vurulan çandır hayvanlarının tedavilerini ise Gölpınar Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde gerçekleştirdiklerini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?