Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

Mısır’ın kuzeyindeki Munufiyye kentine ilişkin Medine es-Sedat dalında çiftçilik özne Mahmud el-Gandur, 6 senedir cazibe ihtiyacını güneş enerjisi sistemiyle gideriyor.

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor
09-03-2023 12:08
Kahire

Mısırlı çiftçi Gandur, yağışsız ve rustik müşterek alanda kurduğu güneş enerjisi sistemiyle hurma, portakal, üzüm ve mandalina yetiştirmekte ağırlık yaşamıyor.

AA muhabirine mütekellim Gandur, 1989'dan buyana bu alanda çiftçilik yaptığını, zirai sulamada kullandığı elektriği ise akıbet 6 senedir güneş enerjisinden sağladığını söyledi.

Gandur, "Beni güneş enerjisi sistemini kurmaya iten en şişman aktif fiil elektriğin kalın pıtrak kesiliyor olmasıydı. Özellikle rüzgârın hararetli bulunduğu günler. Ayrıca, müşterek devre devletimizde enerji krizi de vardı. Şu an canlılık mevcut, enerji krizi de namevcut ancak vakaya hesaplı yönden baktığımızda güneş enerjisi sistemi şimdi uygun. Daha filhakika elektriğiniz bedavadan mevrut oluyor." dedi.

Güneş enerjisi panellerinin ve kurulumunun az buçuk masraflı bulunduğunu tamlayan Gandur, "Güneş enerjisi sisteminin kurulumunun arkası sıra canlılık bedavadan geldiği düşüncesince bambaşka sağlam müşterek harcamamız olmuyor. Hatta sistem elleme kullanıldığı takdirde 25-30 sene sizi dümen edebilir. Bu da müşterek nevi envestisman sayılır. Yıllık ödediğimiz canlılık parasının yüzdelik 20 ile 30 arası oranında karlı çıkıyoruz." sanarak konuştu.

Mısır'da ekincilik sahası baş döndürücü kısıtlı

Mısır topraklarının elden yüzdelik 4’ü ekincilik sahası ve yüzdelik 75’i çölden oluşuyor. Başkent Kahire’de salname averaj hararet ise 21,9 derece.

Tarım ve çiftçiliğin epey güç bulunduğu yağışsız alanda semere yetiştiren Gandur, yerleşme bölgelerine ırak bölgelere elektriğin getirilmesinin güç ve masraflı bulunduğunu söyledi.

Kazdığı 70-80 m. derinliğindeki kuyulardan su ihtiyacını gideren Mısırlı çiftçi, sondalama sisteminde suyun kesilmemesi düşüncesince elektriğin esas müşterek gerekseme bulunduğunu kaydetti.

Gandur başkaca tarlasına canlılık düğümlemek talip yatırımcının lazım canlılık direkleri lazım kablolar olsun hepsi ihtiyaçları kendisinin karşıladığından bunun da baş döndürücü masraflı bulunduğunu dile getirdi.

"Mısır en baş döndürücü güneş meydan devletler arasında"

Mısır’da hassaten yazları sıcaklığın artarak çoğalması dolayısıyla baş döndürücü müşterek tomar suya gerekseme duyduklarını kail Gandur, sene süresince yaz şita ayırt etmeksizin ülkede çoğu kez iklim güneşli bulunduğu düşüncesince güneş enerjisi sistemiyle gerekseme duyduğu elektriği elde ettiğini aktardı.

Mısır’da bambaşka çiftçilerin de güneş enerjisi sistemine yöneldiğini tamlayan Gandur, "Mısır en baş döndürücü güneş meydan devletler arasında. Özellikle literatür gündüzler uzayınca baş döndürücü şimdi müşterek tomar canlılık depolanıyor. Kışın güçlü genel anlamda iklim güneşli bulunduğu düşüncesince canlılık derdi çekmiyoruz. Açıkçası ego güneş enerjisi sistemi düşüncesince Mısır’da dobra müşterek doğacak görüyorum." sanarak konuştu.

Rusya-Ukrayna savaşının arkası sıra ilkin yer yağı peyda etmek gibi enerji dalında müşterek çöküntü meydana geldiğine ve fiyatların baş döndürücü arttığına dikkati çekici Gandur, şöyleki bitmeme etti:

“Her ne olursa olsun, kılıç enerji krizlerinden yahut yer yağı fiyatlarından etkilenmiyoruz. gereksinim duyduğumuz müşterek tane obje güneş ve önümüzdeki müşterek tane bariyer de havanın bulutlanmış olması. Mısır’da anca müşterek sorunumuz da yok. Hava çoğu kez güneşli. Dolayısıyla bu sistem, kılıç çiftçilerin işini baş döndürücü kolaylaştırıyor.”

Yenilenebilir enerji kaynağı

Enerji sistemleri mühendisi Yahya el-Adavi, güneş eliyle elde edilmiş yenilenebilir enerjinin çiftçiler düşüncesince çabuk ve bedava müşterek hal bulunduğunu belirtti.

Adavi, Mısır’da önce güneş enerjisi sisteminin 1911'de kurulmaya başlandığını ve dü sene sonradan da faaliyete geçtiğini söyledi.

Mısırlı mühendis zamanımızda bu sistemlerin çoğu kez Türkiye, Çin ve Fransa’dan ithal edildiğini aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?