Sağlık

Zararlı türap ve doğal kavara içeren, havası pis ortamlar KOAH'lılar düşüncesince riziko oluşturuyor

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) teşhisi konulmuş olan bireylere dokuncalı türap ve doğal kavara içeren, havası mülevves ortamlardan ırak durmaları uyarısında bulundu.

Zararlı türap ve doğal kavara içeren, havası pis ortamlar KOAH'lılar düşüncesince riziko oluşturuyor
16-11-2022 12:09
Eskişehir

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, bu sene teması "Sağlıklı nefes, mıhlı yaşam" yerine belirlenen 16 Kasım Dünya KOAH Günü zımnında icra ettiği açıklamada, KOAH'ın kalımlı solunumsal yakınmalarla bu arada dem alıp vermede külfet ile karakterize, yaygın, önlenebilir ve otama edilmektedir müşterek akciğer rahatsızlığı bulunduğunu bildirdi.

Bu hastalığın dünyada büyük nüfusun 10'da bir tanesini etkilediğini ve en yayılmış üç ahiret yolculuğu sebebinden bir tanesi bulunduğunu kaydeden Bilge, KOAH kaynaklı ölenlerin 2019'da 3 milyonu aştığını, vefatların 2007 ila 2017 ortada yüzdelik 17,5 arttığını vurguladı.

Bilge, 70 yaşın altındakilerde KOAH ölümlerinin kestirmece yüzdelik 90'ının ceninisakıt ve ılımlı gelirli devletlerde yaşandığını aktararak, şu şekilde bitmeme etti:

"Semptomların ilerlemesini tavsatmak ve alevlenmeleri düşürmek düşüncesince sigarayı salıverme desteği de müdahale peyda etmek neredeyse er kişileştirme ve otama gereklidir. Çevresel yerine duman dumanına sunulan kalma, ev içi iklim kirliliği ve mesleksel tozlar, dumanlar ve kimyasallar KOAH düşüncesince ehemmiyetli riziko faktörleridir. KOAH, çocuklukta akciğer büyümesini etkileyen hadisat ve kalıtım bilimi müdahale peyda etmek neredeyse ferdî faktörlerle, dokuncalı gazlara ve partiküllere derinlemesine devamlı sunulan kalmanın sonucudur. KOAH, dem almada zorluk, öksürük ve balgam üretimi müdahale peyda etmek neredeyse kalımlı ve ilerleyen teneffüs semptomlarına bozukluk olur. Günümüzde duman kullanması indinde iç ve aut ortamda müstehase mahrukat ile biyokütle dumanına ve iklim kirliliğine sunulan kalma da ehemmiyetli riziko faktörlerini oluşturmaktadır."

Bronkoskopik tedavilerin tesiri kalımlı değil

Prof. Dr. Uğur Bilge, KOAH teşhisi konulmuş bulunan insanların duman ve duman ürünlerinin kullanımını bırakmaları, dokuncalı türap ve doğal gürültü yağı lambası yağı içeren ortamlardan, iklim kirliliğinden ırak durmaları, mıhlı beslenmeleri ve günce antrenman yapmaları gerektiğine dikkati çekti.

Tedavi mevzusuna yer veren Bilge, şunları kaydetti:

"Nefes açıcı nitelikte 'inhaler' yerine bilinen teneffüs yolu ile meri ilaçlar ile iklim yollarındaki daralmanın azaltıp hastanın oldukça rahatlatılması amaçlanmaktadır. Solunum yetmezliği bulunan KOAH'lı hastalarda evde müvellidülhumuza tedavisi yahut evde teneffüs aleti tedavisi kabil tedavilere gerekseme olabilmektedir. Son senelerde KOAH hastalarının aşırı ıvır zıvır müşterek ast grubunda, sahip ellerde yapılması müstelzim meydana getirilen bronkoskopik tedaviler rahatsızlığı değil etkilerini arızi müşterek müddet giderebilen tedavilerdir ve rahatsızlığı ortadan kaldırmazlar. Hastalığın seyrini kötüleştiren ayrıca ölümlere bozukluk bulunan alevlenmelerden ve zatürreden sakınmak düşüncesince enflüanza ve batar aşılarının yaptırılması ve dem kanalıyla tahsil edilen çare tedavilerinin aklık uygulanması gerekir. Bu tedavilerin beraberinde mıhlı beslenme, fiziki etkinlik ve icabında akciğer rehabilitasyonu uygulanması hastaların günce yaşamlarının hâlâ nitelikli bir duruma gelmesini sağlar."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?