Dünya

YTB, Afrika'nın kalkınmasını önceleyerek nice bölgede ehemmiyetli faaliyetlerde bulundu

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türkiye'nin Afrika ülkelerine müteveccih aşırı boyutlu dış politikası çerçevesinde, terbiye faaliyetlerinden iktisadi yatırımlara denli kıtada sağlam aşırı bölgede ehemmiyetli faaliyetlerde bulundu.

YTB, Afrika'nın kalkınmasını önceleyerek nice bölgede ehemmiyetli faaliyetlerde bulundu
15-12-2021 14:24
Ankara

Başkanlıktan meydana getirilen yazılmış açıklamaya göre, YTB, Afrika'nın geleceğini nesir edecek insanoğlu kaynağının erişmesi ve Türkiye ile ana kara ortada siyasi, insani, hesaplı ve kültürel ilişkilerin gelişme göstermesi düşüncesince rastgele sene türlü planlar yaşama geçiriyor.

YTB çeşidinden Türkiye Bursları, Türkiye Mezunları, Akademik ve Bilimsel iş birliği, Medya Eğitimi ve Kültürel Hareketlilik Programları ile kıtaya müteveccih türlü icraat yapılıyor.

İstanbul'da 16-18 Aralık'ta gerçekleştirilecek 3. Türkiye-Afrika Ortaklığı Zirvesi'nde, YTB Başkanı Abdullah Eren de Afrika ülkelerinin ulusal pedagoji bilimi bakanlarına Türkiye Burslarına bağlı sokum yapacak.

12 bin 600 Afrikalı öğrenciye pedagoji bilimi bursu

Afrika ülkelerinin istikbaline müteveccih planlar nesir edecek kalburüstü öğrencilere Türkiye'de pedagoji bilimi olanağı sunan YTB, Türkiye Bursları kapsamında 2012-2021 yılları ortada 54 Afrika ülkesinden toplamda 12 bin 600 öğrenciye faziletli tahsil bursu verdi.

YTB, Türkiye’deki eğitimlerini mütemmim arsıulusal öğrencileri ülkelerine geri döndüklerinde de bekâr bırakmayarak, Türkiye Mezunları başlığı altında ilişkileri sürdürebilir yapmak hesabına türlü icraat yürütüyor.

Türkiye Mezunları çalışmalarının ehemmiyetli kuma bölümünü Afrika ülkelerinden mezunlar oluştururken, Türkiye ile özlük devletleri ortada hukuk köprüleri nesir fail Türkiye Mezunları bire kuma sürede "gönüllü elçiler" oluyor. Türkiye Bursları programı kapsamında ise Türkiye'de pedagoji bilimi almış, 54 Afrika ülkesinden 3 bin 29 izinli bulunuyor.

Öte yandan, mezunların özlük aralarındaki ve Türkiye ile bulunan ilişkilerinin bitmeme etmesi düşüncesince alakadar devletlerde Türkiye Mezunları derneklerinin kurulması isteklendirme ediliyor.

Mezunların yaşadıkları devletlerde elan kurumsal kuma halde mevcut olmaları neredeyse 29 ülkede kurulan 33 izinli derneklerinin 13'ü 12 Afrika ülkesinde bulunuyor.

Mezun buluşmaları, enformasyon programları ve diplomatlık çalışmaları

Ülkelerinde ehemmiyetli kalburüstü çalışmalara imza atan iş insanı, akademisyen, siyasetçi, artist ve Türkiye mezunları ile Türk iş insanlarını kuma araya getiren YTB, bire kuma sürede Türkiye Mezunları buluşmaları da düzenleyerek mezunların özlük aralarındaki iletişimin kopmamasına müzakere görevlisi oluyor.

Bu kapsamda YTB, 2018'de keyif bölgesinden Türkiye Mezunları ile bu bölgede etkin Türk iş insanlarını buluşturdu. Gelecek zamanlarda da yazılımdan geri hizmet ve dış ticarete türlü kesim buluşmaları planlanıyor.

Öte taraftan Türkiye’de akıbet sınıfta okuyan arsıulusal öğrencilerin mezuniyetlerinden önceki "Türkiye Mezunu" kimliğine eş olmalarını düşüncesince gizil mezunlarla enformasyon programları düzenleniyor. Programla, öğrencilerin izinli dernekleri aktivitelerinde arazi almaları yahut cemiyet kurulması çalışmalarında canlı gösteriş oynamaları amaçlanıyor.

Aynı sürede dünkü tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası global ekonominin görünümünün Türkiye Mezunu bulunan iş kullanmakta olanları ile değerlendirildiği lehçe Webinar serisi düzenleyen YTB, bu serilerden birtanesini Afrika ülkelerinden Türkiye Mezunları iş kullanmakta olanları ile gerçekleştirdi. Ayrıca "Türkiye Mezunu İş İnsanlarının Türk Dış Ticaret Hacmine Katkısı" mevzulu kuma deyiş emek vermesi yapıldı.

YTB, başkaca 2020'de yaşama geçirdiği "Türkiye Mezunları Ödülleri" projesiyle, değişik ülkelerden gelmiş şekilde faziletli öğrenimlerini Türkiye’de mütemmim ve çalışkanlık gösterdikleri bölgelerde erdemli muvaffakiyet elde fail Türkiye Mezunlarını ödüllendirdi.

Mesleki hareket ve deneyim aktarımı programları

YTB, Türkiye Mezunları ile etkileşimin levent boylu vadeli olabilmesini gelmek neredeyse mezunların bulundukları devletlerde mesleksel gelişimlerini destekleyecek programları da yaşama geçirdi. Bu kapsamda bu sene Anadolu Ajansı (AA) teşrikimesai ile matbuat neşriyat dalında Türkiye'de pedagoji bilimi gören mezunlara "Yeni Nesil Medya Eğitimi" verildi.

Ayrıca değişik sektöründe etkin Türkiye Mezunları ile Türkiye'deki kesim temsilcilerin buluşturulması planlandı.

Türkiye ve Afrika devletleri arasındaki komünikasyon araçları iş birliklerinin geliştirilmesi ve deneyim paylaşımının sağlanması neredeyse YTB, AA, Afrika Araştırmacıları Derneği (AFAM) ile Afrika Koordinasyon ve Eğitim Merkezi (AKEM) iş birliğinde, 21 Ekim-12 Kasım 2019 tarihleri arasında, bölgedeki komünikasyon araçları müesseselerinde etkin 40 gözyaşı altı komünikasyon araçları profesyonellerine müteveccih Afrika Medya Temsilcileri Eğitim Programı (AFMED) gerçekleştirdi.

Programa 13 Afrika ülkesinden 20 komünikasyon araçları mümessili katıldı. TRT, TRT World, AA ile iş donanmasında 24-31 Mayıs 2021 tarihlerinde ikincisi planlı bahis konusu programa ise Afrika ülkelerinden 21 komünikasyon araçları mümessili katıldı.

Çalıştaylar, Türkçe eğitimi ve düşünüm atölyeleri

YTB, mavera taraftan Kuzey Afrika'da Türk Varlığı Araştırmaları projeleri kapsamında ise kültürel ve sosyolojik araştırmalara ön tedarik şekilde "Kuzey Afrika'da Türk Varlığı Çalıştayı" düzenledi.

Öte yandan, karındaş coğrafyada aydın iş birliğinin sağlanması ve lehçe mevzularda eş kuma ruzname oluşturulabilmesini teminen 2019'da 25 Afrika ülkesinden 700 akademisyenin katılımıyla Göç ve Diaspora temasıyla Düşünce Kuruluşları Forumu gerçekleştirildi.

YTB, Kuzey Afrika devletleri ile ilişkilerin geliştirilmesi neredeyse araştırı projeleri yürüttü. 2014'te İstanbul’da Global Somali Diaspora Çalıştayı düzenlenirken, 9-20 Aralık 2015 tarihlerinde İstanbul’da Afrika Düşünce Kuruluşları Buluşması yapıldı.

Bunun beraberinde Afrika devletleri sefirlik mensuplarına müteveccih Türkçe Kursu Projesi yaşama geçirildi.

YTB çeşidinden planlı KATİP burs programı kapsamında da 10 ay boyunca ecnebi tabiiyetli amme görevlisi, diplomat, gazeteci, bürokrat, er ve akademisyenlere müteveccih Türkçe eğitimi ve türlü amme kurumlarında eğitimler verildi. 2014'te uygulanmaya başlamış bulunan KATİP burs programından yararlanan toplanmış 135 katılımcının 56'sı Afrika ülkelerinden geldi.

Geçen sene ise bu izlence ile Orta Doğu, Latin ABD ve Afrika ülkelerinden darülfünun öğrencilerinin, gençliği alakadar türlü temalar çerçevesinde mevkut şekilde meydana gelen telekonferanslara katılarak kuma araya gelmesine olanak tanındı.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki ülkelerden gençlerin problemlerini dile getirme ve hal üretmelerini sunmasını isteklendirme geçirmek neredeyse 2019'da 6 ülkeden 14 gencin katılımıyla İstanbul ve Sakarya’da düşünüm atölyeleri gerçekleştirildi.

Öte taraftan Sudan'ın kâffesi vilayetlerinden çoğunluğu darülfünun talebesi 35 Sudanlı genç, İstanbul, Ankara, Bursa ve Çanakkale illerini görüşme ederek bu şehirlerin kültürel dokusunu ve zamanı mirasını yakından tanışıklık fırsatı buldu.

Afrika Birliği ile YTB ortada 30 Eylül 2021'de, diaspora, yüksek tahsil bursları, ilmî ve bilimsel nitelikli araştırı programları, lisan öğrenimi ve çelimsiz çevrim pedagoji bilimi programları mevzularındaki eş çalışmaların ilerletilmesini amaçlayan kuma teşrikimesai protokolü de imzalandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?