Yaşam

Yozgat'ın lezzetleri: Testi ve tandır kebabı

Yozgat'ın lezzetlerinden testi ve tandır kebabı, ramazanda iftar vakti vakti sofralarının yöntemleri ortada toprak alıyor.

Yozgat'ın lezzetleri: Testi ve tandır kebabı
29-04-2022 19:03
Yozgat

Kentte çoğu kez misafirlere ağırlama edilen yemeklerin başlangıcında mevrut testi kebabı düşüncesince ilkin eskiden mobilyasız soğan, domates, biber ve sarımsak doğranacak şekilde ortak sert konuluyor. Kuzu etiyle toplanan sebzeler, çeşni da eklendikten sonraları harmanlanıyor ve testilere dolduruluyor.

Tereyağı ve develik yaprağı arttırma edildikten sonraları testinin ağzı mayasız hamurla kapatılıyor ve iklim alması düşüncesince üstünden ıvır zıvır ortak hapishane açılıyor.

Meşe kömürüyle yakılan alevde kestirmece 1,5-2 sayaç artan testi kırıldıktan sonraları içerisindeki kavrulmuş servis ediliyor. İsteyen müşteriler, testiyi kendisi kırıyor.

Kuzu etiyle hâlâ lezzetli

Yaklaşık 40 senedir aşçılık işleyen Satılmış Tufan, AA muhabirine, testi kebabının dana etinden de yapılabileceğini fakat kuzu etindeki lezzetin alınamayacağını söyledi.

But ile "kuzu kol" adına ifade edilen hitit kullandıklarını, testi düşüncesince hitit ortak çağ ilkin hazırladıklarını özetleyen Tufan, "Eti de şahıs yöremizde yetişen kuzulardan yeğleme ederiz. Hazır duruma getirilen testileri alevde pişiriyoruz." dedi.

Testinin içerisine behemehâl ortak hacim su konulması icap ettiğini vurgulayan Tufan, "Su, testi ocaktayken gözeneklerden buğu adına çıkar. Eğer suyu koymazsak kavrulmuş aşırı acele yanar." niteleyerek konuştu.

Tufan, insan sayısına gereğince değişik büyüklükte testilerde kavrulmuş yaptıklarını dile getirdi.

"Farklılık olsun, çekiç vuralım, testi kıralım istedik"

Vatandaşlardan Ahmet Metin de Yozgat'ın testi kebabını iftarda da yeğleme ettiklerini belirterek, Yozgat'a mevrut her insana bu lezzeti tatmasını haber mektubu etti.

Berika Topuz ise il dışından mevrut misafirleriyle testi kebabı yemeye geldiklerini anlatarak, "Onlar da aşırı beğendi. Biz de genel anlamda misafirlerimiz geldiği devir yiyoruz." ifadelerini kullandı.

Berk Topuz da "Farklılık olsun, çekiç vuralım testi kıralım istedik, misafirlerimiz de beğendi." dedi.

Tandır kebabı

Kuzu etiyle meydana getirilen ve hususi tandırda pişirilen tandır kebabı, ramazanda da yeğleme ediliyor.

Pişirilmeden ortak çağ ilkin kayaç tuzuna yatırılarak incelik edilen kuzu eti, hâlâ sonraları şişe takılıyor.

Yaklaşık 1,5 saatte meşe kömüründe pişirilen et, edepli oldukça doğrandıktan sonraları soğan ve közlenmiş biber ile servis ediliyor.

Kentte 23 senedir tandır kebabı işleyen aşevi Nuri Irgav, tandır kebabının kekik kokan Bozok Yaylası'nda sönümsüz kuzuların etinden yapıldığını belirtti.

Kuzunun ortak yaşın altında olması ve başta kekik yayılması icap ettiğini dile getiren Irgav, nice şehirde tandır kebabı yapıldığını fakat Yozgat'takinin kendine başmaklık lezzeti bulunduğunu söyledi.

Vatandaşlardan Abdullah Akyol da iftarda tandır kebabı yeğleme ettiğini belirterek, "Gayet dobra ve lezzetli, her insana haber mektubu ederim. Tandır kebabında hüner da önemlidir." ifadesini kullandı.

Elanur Elçin Kokgil de dostlarıyla restorana iftar vakti vakti hazırlamaya geldiklerini belirterek, "Tandır, Yozgat'ın aşırı dobra ortak lezzeti, her insana haber mektubu ediyoruz, bayıla bayıla yiyoruz." biçiminde konuştu.

Miray neşeli ise Yozgat'a gelenlere tandır kebabını tatmalarını haber mektubu etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?