Yaşam

"Yılın çırağı" seçilen 14 yaşındaki Samet, öz işini oluşturmayı hedefliyor

Ticaret Bakanlığınca 35. Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında "yılın çırağı" seçilen Kırşehirli 14 yaşındaki Samet Çakır, işinde ustalığa denli terfian kişi işini oluşturmayı amaçlıyor.

07-09-2022 17:03
Kırşehir

Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ahilik Haftası Kutlamaları mükafat Yönergesi kapsamında 3 öğrenciyi "ilin çırağı" namına valiliğe öneri etti.

Valilikteki astronomi kabilinden "ilin çırağı" seçilen Samet Çakır, "Türkiye'de senenin çırağı" düşüncesince Ticaret Bakanlığına önerildi. 81 ilden mevrut tekâlif ortada Bakanlıkta meydana getirilen değerlendirmede Çakır, Türkiye'de "yılın çırağı" seçildi.

Kırşehir Badem Pınarı Mesleki Eğitim Merkezi Bobinaj Elektrik Bölümü 10'uncu derslik talebesi bulunan Çakır, mesleğini kullanışlı namına öğrenmesi düşüncesince okulu kabilinden 2 sene geçmiş yönlendirildiği Kılıçözü Sanayi Sitesi'ndeki bobinaj atölyesinde cansiparane çalışıyor.

Burada ustalarından işini öğrenen ve kazanılmış olduğu ücretle ailesinin geçimine ulama sağlayıcı Samet Çakır, AA muhabirine, 14 yaşlarında senenin çırağı seçilmekten talih duyduğunu, amacının kalfa ve beceriklilik periyodunu de başarıyla tamamlayarak özlük işini ihdas etmek bulunduğunu söyledi.

Hem okulda nazari bilim öğrendiğini aynı zamanda iş durumunda kullanışlı yetişek aldığını tamlayan Çakır, "Sabah 08.00'de gelip ustalarımı bekliyorum. Onlar geldikten sonraları işe başlıyoruz. Öğrendiğim manzume aşırı güzel. Bize mevrut yaralı motorların arızalarını çözüyoruz. Elektrik hatasından mı apayrı hatalardan mı yandı onu arama edip, tamirat ve bakımını yapıyoruz." dedi.

Ustaları sebebiyle "yılın çırağı" seçildiğini özetleyen Çakır, "Onların katkısıyla manzume öğreniyorum, kendilerine aşırı teşekkürname ediyorum. İyi müşterek eli uz olup mesleğimi doğacak taşıyarak bu dükkanı ustalarımdan devralmak istiyorum. Ahilik ilkelerine layıkıyla işimi öğrenmeye çabalıyorum ve bu ilkelere layıkıyla çalışmaya bitmeme edeceğim." sanarak konuştu.

"Bizden işleri devralacak, bu mevzuda imgesel de var"

İş noktayı sahiplerinden Mehmet Ali Kayapa da kardeşiyle 17 senedir ağababa mesleğini sürdürdüklerini dile getirerek, Çakır'ın dü sene geçmiş okulu kabilinden kendilerine yönlendirildiğini aktardı.

Samet Çakır'ın aşırı çalışkan biçimde çalıştığını vurgulayan Kayapa, şunları kaydetti:

"İşi öğrenmeye aşırı hevesli. Biz de elimizden geldiği denli asistan olmaya çalışıyoruz. İnşallah güzel olacak, bizlerden işleri devralacak. Bu mevzuda imgesel de var. İnşallah gerçekleştirir. Ciddi müşterek açıklık öge eksikliği mevcut sanayide. Biz de bu bölgede uğraş vererek Samet'i Ahilik prensipleri çerçevesinde yetiştiriyoruz. O da bu ilkelere layıkıyla çalışmaya bitmeme edecek. İnşallah güzel da olacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?