Teknoloji

Yerli ve milli robotlar Tekirdağ’da

Türk mühendisler kabilinden geliştirilen, evcil ve milli robotlar Tekirdağ'da çocuklarla buluştu.

Yerli ve milli robotlar Tekirdağ’da
24-04-2022 20:04

Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde Süleymanpaşa Belediyesi kabilinden planlı ‘Çocuk Şenliği' etkinlikleri mülevven anlara oyunluk oldu. Türk mühendisler kabilinden geliştirilen, yazılım ve donanımı edinmek neredeyse evcil ve milli olma niteliği haiz ‘Mini Ada' ile ‘Arat' adlı robotlar çocuklarla buluştu.

İlk adına Süleymanpaşa Belediyesi'ne getirilen robotları inceleyici Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, “Türk mühendisler kabilinden geliştirilen evcil ve milli 'Mini Ada' ile 'Arat' robotlarımızla buluştuk. Eğitim, bilgilendirme, araştırı hikayelerinde değerli bulunan ve ihya emekleri bitmeme fail Mini Ada ile sanayi, ulaştırma, kontrol istirdat ve askeri bölgede kullanıl amacıyla, yer koşullarına akıllıca ve dayanabilen adına tasarlanan Arat'ın niteliklerini inceleyerek, meydana getirilen programlamalar ve hizmetleri üzerine bilgelik aldık. Belediyemizde konuk ettiğimiz robotları, şimdi sonraları 23 Nisan Etkinlik Alanı'nda çocuklarımızla buluşturacağız” dedi.

Süleymanpaşa Çocuk Şenliği etkinliklerinin gerçekleştirildiği yalı dolgu sahasına getirilen robotlar, sahneye çıkartılarak şenliğe eklenmiş bulunan küçüklere tanıtıldı. Çocukların robotlara merakı iri oldu. Yüksel, Türk mühendisleri kutlama kartı ederek başarılarına temsilen robot Mini Ada'ya madalya taktı.

Robotlar nice donanıma sahip

Arat; yer robotu adına mutasavver ve arızalı koşullara uyarlanmış olabilecek kurda çalışmalara bitmeme etmektedir. Denge dulda algoritması sebebiyle arızalı yer koşullarında, rampada, kademeli zeminlerde devrilmeden hedefine ulaşabilmekte, asıl zamanlı sinematik hesaplama sayesinde, dışardan devrilmeye etmen olacak etkilerin önüne geçilmektedir. Dayanabileceği şiddetin üstünde vuruş alarak devrilse dahi, kendinden ayağa kalkabilmekte ve rotasına bitmeme etmektedir. Üzerinde mevcut sensörler engelleri sınıflandırmakta, cıvıl cıvıl nesnelerin bulunmuş olduğu ortamlarda bile darp dulda sağlayabilmektedir.
Mini Ada; havaalanlarında, otogarlarda, otellerde, alım satım merkezlerinde, mağazalarda, marketlerde, terbiye alanında, fuarlarda, konserlerde, açılış, tesit organizasyonları neredeyse nice bölgede görevlendirilebilir.

Tunay Özdemir

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?