Sağlık

'Yaşadığınız enflüanza değil Kovid-19 olabilir' uyarısı

Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necla Tülek, "Şu an Kovid-19 kaynaklı en yoğun gördüğümüz tablo, az daha ortak dumağı yada bol fevk teneffüs yolu enfeksiyonu kabilinden ilerlemesi." dedi.

'Yaşadığınız enflüanza değil Kovid-19 olabilir' uyarısı
24-07-2022 15:04
Ankara

Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necla Tülek, Kovid-19'un şu an dumağı benzer semptomlarla ilerlediğine dikkati çekerek, "Grip benzer semptomları yaşayanların banko Kovid-19 ihtimalini düşünmeleri ve PCR testi yaptırmaları gerekiyor. Semptomları bulunan insanların 7-10 devir derece peçe kullanımını sürdürmesi giriş döndürücü önemli." dedi.

Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Tülek, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, artan Kovid-19 vaka sayılarına ilişikli değerlendirmelerde bulundu.

Vaka rakamlarındaki artışın evren genelinde yaşandığına ve bunun muhtemel indinde gestalt olduğuna ayraç fail Tülek, bunun nedeninin giriş döndürücü bulaşan bulunan Omicron varyantı ve madun türleri bulunduğunu vurguladı.

Tülek, bu varyanta ilişikli ahiret yolculuğu oranlarının ise gayrı varyantlara nazaran hâlâ az bulunduğunu belirterek, "Fakat kümeli vaka sayısı arttığında buna ilişikli adına hastaneye, derin bakıma yatışlar ve ahiret yolculuğu oranları da artıyor. Bu, kâffesi dünyada muhtemel indinde tablo." sanarak konuştu.

Omicron'un BA.4 ve BA.5 madun türlerinin giriş döndürücü hâlâ bulaşan bulunduğunu lakin ağırbaşlı maraz yaptığına değgin hâlâ kesinleşen bilgilerin bulunmadığını özetleyen Tülek, bu varyantlarla beraberce hastalığa ilişikli klinik bulguların değiştiğini, koku-tat alamama, faziletkâr acı ve teneffüs derdi üzere semptomların giriş döndürücü azaldığını dile getirdi.

"Nezle yada yukarı teneffüs yolu enfeksiyonu üzere ilerliyor"

Prof. Dr. Tülek, "Şu an Kovid-19 kaynaklı en kesif gördüğümüz tablo, az hâlâ indinde dumağı yada geniş yukarı teneffüs yolu enfeksiyonu üzere ilerlemesi. Burun akıntısı, burunda tıkanıklık, hapşırma, geniş giriş ağrısı, geniş halsizlik üzere belirtilerle karşılaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kişilerin bu nedenle "grip oldum" düşüncesine kapıldığını vurgulayan Tülek, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Grip benzer semptomları yaşayanların banko Kovid-19 ihtimalini düşünmeleri ve PCR testi yaptırmaları gerekiyor. Şu an sınav oranlarının bağan bulunduğunu biliyoruz. Ayrıca bu semptomları bulunan insanların neşeli ortamlardan ırak durması, banko peçe kullanımı ve bu semptomların başlangıcından itibaren 7-10 devir derece peçe kullanımını sürdürmesi giriş döndürücü önemli.

Omicron giriş döndürücü bulaşan bulunduğu düşüncesince mesafeye de nazarıitibar edilmeli. Genel adına da her insana kapalı, kalabalık, şişko muvasala ve güzel havalandırılmayan kâffesi bölgelerde peçe kullanmasını öneriyorum."

"Koruyucu antikorlar çabucak bulunmayan oluyor, döllenme bu nedenle ehemmiyet kazanıyor"

Yeni hatırlatma dozlarının öneminli bulunduğunu tamlayan Tülek, "Daha eskiden Kovid-19 geçirenler hâlâ derinlemesine müddet korunabiliyordu. Fakat Omicron düşüncesince bu muteber değil. Çok çelimsiz müddette oluşan esirgeyici antikorlar çabucak bulunmayan oluyor. Bu nedenle döllenme ehemmiyet kazanıyor." dedi.

Aşıların hâlâ eski varyantlara mucibince tesirinin indinde hacim azaldığını lakin hala ağırbaşlı hastalıktan korumaya bitmeme ettiğini vurgulayan Tülek, "Aşılanan insanda hastaneye müracaat yüzdelik 50'den, derin bakıma yatış ise yüzdelik 80'den hâlâ az. Bu nedenle değme şeyden eskiden aşıların tamamlanması gerekiyor." uyarısında bulundu.

"Riskli mesleklerde çalışanlar da hatırlatma dozunu olmalı"

Prof. Dr. Tülek, rahatsızlığı geçirmemiş, minimum 3 yada 4 doz aşılanmış kişilerden ilkin 50 yaşın üzerinde olanlarla, bağışıklığı baskılanmış bireylere behemehâl acemi hatırlatma dozunu önerdiklerini vurguladı.

Bu halde sıfır bireylere de hatırlatma dozunu haber fail Tülek, "Yaş yahut maraz üzere vaziyetleri sıfır eşhas açısından 3 doz mRNA aşısı ehliyetli olabilir. Fakat burada temasa bağlı, maraz kabul etme riski faziletkâr mesleklerde çalışanlara da banko acemi hatırlatma dozunu öneriyorum." biçiminde konuştu.

Tülek, güzün içinde ne bulunduğu varyantlara mevzun acemi aşıların tüketicilere sürülecek bulunmasına ilişikli de şunları kaydetti:

"Yeni varyantlara gönül rahatlığı geliştirilecek aşıları çoğumuz bekliyoruz. Fakat mevcud aşıların etkinliği indinde hacim azalmış olsa fark hala ağırbaşlı hastalığı, hastaneye, derin bakıma yatışı engellemede giriş döndürücü etkililer. Bu nedenle riziko grubunda bulunan yahut riskli karşılaşması faziletkâr olacak bireylere behemehâl hatırlatma dozu aşılarını vaktiyle olmalarını haber ediyorum. Aşıların çıkması, çalışmalarının yapılması muhtemelen indinde proses ilişki ve demin tığ riziko gruplarını destek olmak zorundayız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?