Dünya

Yanardağın patladığı Tonga'da volkanik küller iane çalışmalarını engelliyor

Pasifik Okyanusu'nda mevcut ada ülkesi Tonga'daki yanardağ patlamasının arkası sıra etrafa yayılan volkanik küllerin iane çalışmalarını engellediği bildirildi.

Yanardağın patladığı Tonga'da volkanik küller iane çalışmalarını engelliyor
18-01-2022 12:46
Ankara

Yeni Zelanda ordusundan meydana getirilen açıklamada, Tonga'daki havaalanı pistinin volkanik küller zımnında inişe ergonomik bulunmadığı sebebi öne sürülerek iklim eliyle iane yapılamadığı belirtildi.

Açıklamada, adadaki bir çok kavuşum 2 santim genişliğinde volkanik küllerle ciltli bulunduğu vurgulanırken, havaalanının çarşamba yahut perşembe açılmasının beklendiği kaydedildi.

Acil iane emekleri kapsamında Yeni Zelanda birliğine ilgili müşterek sefine alana gönderilirken, kontrol istirdat ve acele iane çalışmalarına dayanak noktası düşüncesince tahminî 680 bin dolarlık iane yapılacağı vurgulandı.

Tonga'daki türap bulutu düşünce donör seviyede

Yanardağın çalışkan bir vaziyete gelmesi zımnında iletişimin hudutlu bir vaziyete geldiği Tonga'daki hali kıymetlendirmek düşüncesince Yeni Zelanda ve Avustralya askeri denetleme uçaklarını alana atıf ederken, iklim ve yerdeki türap bulutunun düşünce donör ölçüde bulunduğu belirtiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), volkanik çalışkanlık zımnında Tonga'daki ekincilik alanları ve su kaynaklarının kirlenebileceği uyarısında bulundu.

DSÖ, bölgedeki esenlik kurumlarının faaliyette bulunduğu ve mertlik çalışmalarına da başlandığı bilgisini paylaştı.

Yetkililer, semt halkının açıkça bölgelerde peçe takması ve su ihtiyacını şişe kabilinden mestur kendisine korunum edilen kaynaklardan karşılamasını referans ediyor.

Hasar belirleme çalışmalarına başlandı

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, BM ekipleri ve Tonga hükümetinin "Tongatapu etrafında ehemmiyetli enfrastrüktür hasarlarını deyiş ettiğini", nedenden çok habbe hasar gördüğünü kaydetti.

Yetkililer, geçmiş belirlemelere gereğince 89 ferdin evini ayrılma eylemek mecburiyetinde kalmış bulunduğu alanda 2 ferdin yaşamını kaybetmiş bulunduğu bilgisini aktardı.

Uzmanlara göre, Tonga'daki yanardağ patlaması on senelerdir alanda meydana mevrut en hararetli patlamalardan bir tanesi kendisine öne çıkarken, peyk görüntüleri, birtakımı ırak adaların ağız ağıza denize battığını gösteriyor.

Pasifik Okyanusu'nda tahminî 170 adadan oluşan Tonga'nın başkenti Nuku'alofa'nın 65 kilometre kuzeyindeki yanardağ, 14 Ocak'ta sabahleyin saatlerinde kül, buğu ve doğal gürültü yağı lambası yağı püskürtmeye başlamıştı.

Patlamanın arkası sıra Tonga, Yeni Zelanda, ABD, Kanada ve Şili düşüncesince tsunami uyarısı verilmiş, tsunami Tonga'daki elden sadece kâffesi adaları vurmuştu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?