Yaşam

Van'daki iyesiz hayvan bilimi şehremaneti barınağında yaşama tutunuyor

Van Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde bu sene 7 bin 500 iyesiz hayvanın hizmet ve tedavisinin sakıncasız ortamda yapılması sağlanıyor.

Van'daki iyesiz hayvan bilimi şehremaneti barınağında yaşama tutunuyor
17-12-2022 12:11
Van

İpekyolu ilçesinde 5 sene geçmiş 10 bin metrekarelik bölgeye kurulan Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, başta şita dönemlerinde kentteki iyesiz hayvanlara ısıdam yuva oluyor.

Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesindeki merkezde, ekiplerin taramaları kararı gaileli ve takatsiz biçimde bulunan, vatandaşların suç duyurusu kararı efsanevi ambulanslarıyla merkeze getirilen hayvanların görev ve tedavileri yapılıyor.

Koruma dibine katılması gereken, tedavi süreçleri uzayan hayvanların bakımının itinayla yapıldığı merkezde, yasaklı ırklardan bulunan köpekler de açılan hususi bölgede barındırılıyor.

Veteriner hekimler kabilinden tedavileri meydana getirilen iyesiz hayvanlardan birileri ilgilendiren seçim kapsamında yeniden natürel dirim sahalarına bırakılırken, birileri da sahiplendiriliyor.

Hayvanseverler kabilinden kesif pıtrak görüşme edilen merkezde 2022'de 7 bin 500 gaileli ve parasız efsanevi tedavi edildi, 96 efsanevi da dünkü sahiplerine doğrulama edildi.

Hayvan Sağlığı ve Koruma Şube Müdürü Yusuf Burhan Burkan, AA muhabirine, şehir gelinde iyesiz hayvanlara müteveccih emek vermek yürüttüklerini söyledi.

Yaralı ve parasız hayvanları tedavi etmenin indinde vasektomi ve kuduruk aşıları neredeyse icraat da yürüttüklerini özetleyen Burkan, "Modern merkezimizde 2022'de 7 bin 500 çıkmaz hayvanının tedavi ve araştırmaları yapıldı. Sokak hayvanlarının üremesini arama altında avlamak amacıyla 5 bin hayvana vasektomi yapıldı. 6 bin hayvana kuduz, iç ve aut asalak aşıları uygulandı. Merkezimizde bakıma muhtaç, mânialı bebek ve yasaklı ırklar peyda etmek neredeyse sayı farkı 400 iyesiz hayvanı bulunuyor." biçiminde konuştu.

Sahipsiz hayvan bilimi düşüncesince 140 noktaya abla bırakılıyor

Sahipsiz hayvan bilimi düşüncesince 140 noktada tagaddi noktaları oluşturduklarını tamlayan Burkan, şunları kaydetti:

"Uzman hekimlerimizce yaralıların tedavileri durumunda yapılıp lazım halde efsanevi ambulansıyla görev merkezimize taşınıyor. Belediyemizce bu sene hizmete tahsil edilen vanpati.com sitesiyle yurttaşlar istedikleri hayvanı genel ağ üstünden seçip sahiplenebiliyor. Bu sene 96 hayvanımızı sahiplendirdik. Kurulan sitede sahiplendirmenin beraberinde istem ve huzursuzluklar de bildiriliyor. Satın almayalım, sahiplenelim. Soğuk şita günlerinde yurttaşlarımızın sokakta ve ya evinin uğrunda bu canlar düşüncesince müşterek kapak su ve abla bırakması ehemmiyet bildirme ediyor. Merkezimiz ziyarete açık. Gelecek sene merkezimizde, görev üniteleri artırılarak kanatlı, tırnaklı neredeyse hayvanlara müteveccih icraat da yürütülecek."

Hayvansever Ozan Bilici de "Merkezi seyran imkanım oldu. Oldukça ak pak ve gösterişli müşterek yer. Buradaki arkadaşların hayvanlarla ilgilenmeleri bizi bahtiyar ediyor. Bölgenin en şişman efsanevi görev merkezi konumunda. Özellikle şita günlerinde hakeza merkezlere henüz aşırı gerekseme duyuluyor. Buna benzeşim alanların sayılarının artmasını istiyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?