Sağlık

Uyku sırasında solunumuz durabilir, tedavi edilmesi gerekiyor

Uyku apnesinin, horlamanın sebep bulunduğu en ehemmiyetli hastalıklardan bir tanesi bulunduğunu kail Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Özdemir, “Uyku apnesi sendromu canlı hastalarda uykuda solunum durmaları yaşanabilir. Bu boyut birlikte gecede yüzlerce kez tekrarlayabilir ve aşırı az bir

Uyku sırasında solunumuz durabilir, tedavi edilmesi gerekiyor
08-02-2022 09:05

Toplumun yüzdelik 40'ının horlama sorunu yaşadığını tamlayan Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Özdemir, “Sabahları bitkin uyanıyor, şems ortamında bitkin hissediyor, şems hab atakları yaşıyor ve akşamları mesuliyet çevreniz terliyorsa hab apne sendromu rahatsızlığı yaşıyor olma ihtimaliniz yüksek” ifadelerini kullandı.

“Uyku apnesi sendromu canlı hastalarda uykuda solunum durmaları yaşanabilir” diyen Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Gülten Özdemir, “Bu gestalt beraberinde gecede yüzlerce defa tekrarlayabilir ve fazla az beraberinde bölümü hastanın yakınları kabilinden ayırt edilir. Her solunum durması ile ad endamsız periyodik kalın uyanıklıklar yaşar, ad fakat uyanarak solunum durmasını giderebilir. Bu uyanıklıkları hastalanmış akşam uykusunda ayırt etmez, daima ve dinlendirici beraberinde hab bu kalın uyanıklıklar sebebiyle olmaz. Hasta bilincinde yapılmaksızın kalitesiz, sathi beraberinde hab uyur. Hasta hastalığının şiddetine layıkıyla akşam süresince 1-2 el idrara çıkacak gereksinimi duyar” halinde konuştu.

İş kalitesinde ve verimliliğinde düşmeye hastalık olur

Gece süresince kalık fazla solunum çabası ile mesuliyet çevresinin terleyeceğine yer veren Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Özdemir, “Sabah kalktığında hastalanmış kendini bitkin ve uykusunu almamış hisseder. Yorgun uyanma, uykulu hissetme şems ortamında bitmeme ederek hastalar şems vesile buldukça uyurlar. Uyku kalitesindeki bu arıza hastaların şems fazla damarsız olmalarına, gerginliğe, iş kalitesinde ve verimliliğinde düşmeye hastalık olur. İleri hallerde şems fazla uykululuk kûhi sonuç adım ciddi basar, trafikte al ışıkta beklerken uykusuna dalarlar, levent boylu yolda kalın gidiş geliş kazalarına sebebiyet verdiği ortaya çıkmıştır” dedi.

“Gece süresince incelemeye alınmalılar”

Uyku apne sendromunun değişmez tanısı düşüncesince hastaların akşam süresince uykularının incelenmesi gerektiğine aksan eden Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Özdemir, “Hastalar ‘polisomnografi' denen uygulayım ile beraberinde akşam süresince vücutlarına bağlanan ayrışık sensörlerle incelemeye alınırlar. Doğru ve kırılan beraberinde tetkik yapılabilmesi düşüncesince hastaların hab laboratuvarında ev ortamı hassasiyetinde etraflı beraberinde akşam süresince izlenirler” diyerek konuştu.

“Geç saatte fazla kemirmek yemeyin”

Teşhis kesinleşinceye genişliğinde hab apne sendromu şüphesi bulunan hastalara kazalı hallerden korunabilmeleri düşüncesince tavsiyelerde mevcut Dr. Gülten Özdemir, “Akşam yemeklerinde ferah ve midelerini fazla şişirmeyen yemekler yeğleme etmeli, geç saatte fazla kemirmek yenmemeli. Alkol ile beraberce akşam ezanı yemeği alırlarsa ilkin hab saatini geciktirmeyi yahut geç saatlerde içki almamaya nazarıitibar etmeliler. Uyku ilaçları üzere solunum merkezini baskılayan ilaçlardan ırak durmalılar. Kilo vermeliler ve yatış biçimlerini değiştirmeliler” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?