Gündem

Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi'nde 'Türkiye Sosyal Ağ Haritası' sunumu yapıl

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca bu sene ikincisi planlı Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Çağlar'ın sunumuyla sona erdi.

Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi'nde 'Türkiye Sosyal Ağ Haritası' sunumu yapıl
03-12-2022 21:09
İstanbul

Çağlar, TİM Gösteri Merkezi'ndeki zirvenin akıbet panelinin ardından, "Türkiye Sosyal Ağ Haritası" başlıklı sokum gerçekleştirdi.

Hemen gelişigüzel araştırmacının düzentileme düşüncesince Türkiye'nin ve ayrıksı devletlerin toplumsal ağ kullanımına ilişkin verilerine gerekseme duyduğunu dile getiren Çağlar, şunları kaydetti:

"Bunları da bu çeşit verileri de ne platformlardan, ne kaynaklardan giderdiğimiz dun fevk bellidir. Detaylı verilerin bulunmadığı müşterek vaziyette oldukça güzel, yararlı platformlardır ve faydalandık ancak müşterek devir anlaşılan gine birçoğumuzun meydana getirdiği kabilinden bu çalışmaların metodolojisini düşkünlük ettim. Ne devir yapılıyor, nerede yapılıyor, birçok denekle yapılır diye. Alıp arsıulusal kullanılan, tavsiye maruz icraat bulunduğu düşüncesince önceki evrede baş döndürücü müşterek tomar ayırt edilmiyor, gerekseme hissedilmiyor bu çeşit müşterek sorgulamaya. Sonra baktığımda düpedüz küfran ve değer cehalet kılmak istemem, senelerce bu verileri kullandık hemen halis muhlis Türkiye düşüncesince ayrıca toptan namına dünyanın değişik yerleri düşüncesince yorumda mevcut olmak düşüncesince ehliyetli veriye cemaat olmadığını ayırt ettim."

"Farklı müşterek obje yaptık"

Türkiye'deki hali bildirmek istediğini anlatım fail Çağlar, konuşmasını şu biçimde sürdürdü:

"Altı ayda müşterek e-mail eliyle meydana getirilen 1500 örneklemli müşterek anketle halis muhlis Türkiye'nin toplumsal yaşamına dair, genel ağ kullanımına ilişkin veriler sunuluyordu. Dediğim kabilinden minnettarım. Yıllarca verileri kullandım. Birileri rakipsizdi, alternatifsizdi hemen düpedüz öğretim üyesi namına Türkiye'de toplumsal ağ kullanımıyla ilgili müşterek şeyler söylediğimde elan katı müşterek veriye dayanmasını yeğleme ederim. Farklı müşterek obje yaptık. Dedik ki arkadaşlarla, yakınma kılmak namına bakalım elan iyisini yapabilir miyiz? Bir plan taslağı çıkardık, neler olması geçişsiz bu çalışmanın içinde niteleyerek ve İletişim Başkanlığına sunduk. Çok salim olsunlar, hem Başkan Bey Fahrettin Altun Hocamız hem Evren Bey, Çağatay Bey, bilimsel nitelikli müşterek geri planları bulunduğu düşüncesince derdimizi haydi haydi anlatabildik. Normalde bürokratlara gidip bu meseleyi hakeza anlattığımızda hakeza akva anlamamış müşterek yüz ifadesiyle karşılaşabilirsiniz hemen onlara da doğrusu neden gerek olduğunu, ne denli ehemmiyetli bulunduğunu bolca bildirmek mecburiyetinde kalmadık. Aynı kaygıları bizimle paylaştılar. Nasıl yapabileceğimiz üstünde yoğunlaştık.''

İsmail Çağlar, temelde Türkiye'nin toplumsal avlu haritasını çıkarmayı amaçladıklarını ve bunun ayrımsız sürede müşterek amme rolü bulunduğunu vurguladı.

Çağlar, ''Sağlam, güvenilir, kalifiye bilgiyi getirmek ve bu bilginin gine kamunun güvencesinden yeniden boy bos müşterek biçimde güvenli olması gerekiyor. Yani bugün var, ferda bulunmayan veriler işe yaramıyor ancak proses içinde sürekliliğini gerçekleştirme ederseniz bunun ilkin elverişli oluyor. Proje kapsamında Türkiye'nin 7 dalında yılda dört çeyrek doğrusu üç ayda müşterek tetkikat yaptık ve bu tetkikat asgari 2 bin 500 örneklemle yapıldı. Daha sonraları bunların hepsini 'sosyalagharitasi.gov.tr' adresinde raporla, infografikle, verilerin kaba durumunu orada sunduk. Ücretsiz müşterek biçimde hem hususi sektörden hem akademiden hem de taharri memuru polis toplumdan gerekseme duyan erkek oyuncular bundan faydalanabilsin. 2 yılını tamamladık." niteleyerek konuştu.

Çağlar, eş değer araştırmalara mucibince istifham formunu ayrıntılı hazırladıklarını belirterek, istifham kategorileri ilişkin bilgelik verdi.

Çalışmanın kazanımlarıyla ilgilendiren değerlendirmelerde mevcut Çağlar, sürecin şeffaflığına aksan yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?