Dünya

Uluslararası Af Örgütü: Rusya-Ukrayna mücadelesi "insan hakları felaketi"

Uluslararası Af Örgütü, Rusya-Ukrayna savaşının Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi'nin açık birlikte ihlali ve arsıulusal hukuka uyarınca kabahat sayıldığını belirterek, ihlaller dolayısıyla bu suça karışanlardan aritmetik sorulması çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü: Rusya-Ukrayna mücadelesi
02-03-2022 14:55
İngiltere

İngiltere merkezli örgütten meydana getirilen açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşının, "insan hakları felaketi" bulunduğu belirtilerek, BM'ye organ ülkelerin, rastgele ortak devletin arazi bütünlüğüne yahut politik istiklaline erinç kudret kullanımını zecrî sözleşmeyi desteklemesi ve savunması gerektiği bildirildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı 7. gününde

Açıklamada, bu hükümlerin ortak tane istisnasının, "meşru savunma ve BM Güvenlik Konseyi'nin bu türde çelim kullanımına müsaade vermesi" olduğuna ayraç edilerek, bunların hiçbirinin bu buhran düşüncesince muteber bulunmadığı vurgulandı.

Uluslararası hukuka göre, arsıulusal anlaşmazlıkları barışçıl yollarla ve arsıulusal barış, asayiş ve adaleti tehlikeye atmayacak biçimde çözmenin "tüm ülkelerin görevi" bulunduğunu hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Uluslararası Af Örgütü, BM'ye organ ülkeleri Rusya'nın engelleme suçlarını kınamak, arbededen kaçanlar da müdahale Ukrayna vatandaşlarına dayanaklık etmek ve iane gelmek ve Rusya'nın işgalin sonuçlarının dünyayı şiddet, ihlal ve emniyetsizlik uçurumuna yaklaştırmasına bariyer peyda etmek dair baş başa durmaya çağırdı."

"Rusya'nın sunmuş bulunduğu uğur boncuğu esbabımucibe eylemlerini yerinde gösteremez"

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard da mevzuya bağlı meydana getirdiği açıklamada, Rusya'nın yasal biçimde seçme Ukrayna hükümetini yuvarlamak düşüncesince Ukrayna'nın kalbine harp açarak, sivillerin yaşamı ve güvenliği üstünde aşırı dip etkisinde bırakır yarattığını ve bundan böyle da yaratabileceğini bildirdi.

Callamard, "Rusya'nın şimdiye derece sunmuş bulunduğu uğur boncuğu esbabımucibe eylemlerini yerinde gösteremez. Üstelik topu topu bunlar, BM Güvenlik Konseyi'nin sürekli ortak üyesi çeşidinden gerçekleştiriliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın arsıulusal yükümlülüklerini açık açık ihlal ettiğinin altını çizen Callamard, şu ifadeleri kullandı:

"Rusya'nın eylemleri, BM'nin temel noktasını gerçekleştiren kalça ve ilkelere açık açık aykırıdır. BM'nin topu topu üyeleri bu davranışı stabil surette kınamalıdır. Rusya'nın kuralları bodoslama namevcut saymasının başkalarını da ayrımsız biçimde cereyan ika anlamında cesaretlendirmesine müsaade verilemez. Ayrıca, BM'nin bu çeşit davranışları arama dibine kabul ika becerisine dokunca verilmemelidir."

"Uluslararası toplumu, UCM'nin soruşturmasında teşrikimesai hazırlamaya çağırıyoruz"

Callamard, geçmiş Uluslararası Adalet Divanının (ICJ) Ukrayna'nın, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali nedeni öne sürülerek Rusya aleyhine sorun açmış bulunduğu ve Divan'dan "acil hazırlık kararı" arzu etmiş bulunduğu açıklamasına bağlı de şu değerlendirmelerde bulundu:

"Örgüt, UCM'ye yan bulunan topu topu ülkeleri ve umumi yerine arsıulusal topluluğu UCM'nin soruşturmasında teşrikimesai hazırlamaya çağırıyor. UCM'nin soruşturması ortak tane başına gerçekleşemez. Ukrayna'da şümullü matematik verebilirlik, BM ve organlarının ahenkli ve yenilikçi çabalarının yanı esna cihanşümul kaymakamlık prensibi layıkıyla millî düzeydeki girişimleri gerektirir. Bu er aşamada, kanıtların toplanması ve korunması, gelecekteki soruşturmaların başarısı itibarıyla aşırı önemlidir.

Her şeyden önce, Ukrayna'da heyecan biçimde kalan sayıda harp suçu mağdurunun, arsıulusal topluluğun çektikleri acının telafisini sağlamaya azimli bulunduğu mesajını duymasını sağlamalıyız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?