Dünya

Ukrayna'da temas hattında yaşayanlar korku içinde

Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk çeşidinden meydana getirilen havan topu topu atışlarında, Ukrayna kontrolündeki Marinka nahiyesindeki evler dokunca görürken, domestik el korku içre yaşıyor.

Ukrayna'da temas hattında yaşayanlar korku içinde
24-02-2022 05:10
Marinka

Donetsk bölgesindeki kömür madenlerinde etkin 50 yaşındaki Andrii Bolbat, AA muhabirine, benzeri ve evlatlarının derin bombalama dolayısıyla çelimsiz müddet önceki Marinka'yı ayrılma ederek Kurakhove'ya oturmak mecburiyetinde kaldıklarını anlattı.

Marinka'daki evinin çelimsiz süreliğine ziyareti esnasında saldırıya maksat bulunduğunu kaydeden Bolbat, "Sobayı yakarken ortak patlama sesi duydum. Giriş kapım açıldı. Ne bulunduğunu arama buyurmak düşüncesince hariç çıktım. O anda bahçemde ikinci patlama oldu, banyoma, garaja ve arabama çarptı. Kendimi biçimsiz hissettim ve ne işe yaradığını dört dörtlük kendisine anladım." dedi.

Bu olgun atar damarının kesildiğini kaydeden Bolbat, "Evde yalnızdım. Aynı sürede vaftiz annem bulunan teyzem, bizlerden çabucak 2 ev uzakta yaşıyor. Onlara akıllıcasına süründüm. Bilincimi ütülmek az daha olduğumu hissediyordum. Evin bodrumunda saklanıyorlardı. Eve girip vaftiz annemi arayabilirdim." niteleyerek konuştu.

Patlamalar bitmeme ederken kendisinin yerde süründüğünü özetleyen Bolbat, "Ambulans çağırdılar. Ambulans çabucak geldi ve beni oradan aldı. Daha sonra, ağız ağıza hasar görmüş damarım dolayısıyla baş döndürücü çağ kaybettiğim düşüncesince bilincimi kaybetmeye başladım. Yaklaşık 2 litre çağ kaybetmişim. 2 şarapnel parçası hala omzumda, tek de göğsümde. Yumuşak dokulara girmiş olduğu ve çıkarırken gene çağ kaybedebileceğimi söyledikleri düşüncesince etibba çıkarmadılar. Onları hâlâ sonraları çıkaracaklar." ifadesini kullandı.

"Daha birçok taharri memuru polis ölecek?"

Sorunun ortak an önceki bitmesini istediğini kaydeden Bolbat, "Savaş başlarsa nasıl sonuçlanacağını manzara edin. Daha birçok taharri memuru polis ölecek? İnsanlar ölecek, ilkin bizim az daha sınırda yaşayanlar ölecek." dedi.

Bolbat, kestirmece 5 bin Marinka sakininin Kurakhove'ya oturmak mecburiyetinde kaldığını ve 2014 Rusya-Ukrayna savaşından önceki kestirmece 25 bin ferdin Marinka'da yaşadığını belirterek, "Birçok insan burayı ayrılma etti. İnsanlar gidebilecekleri rastgele yere gittiler." niteleyerek konuştu.

"Geçen hafta bombalama baş döndürücü ağırlaştı"

Pokrovsk kenti Polis Teşkilatı Soruşturma Birimi Şefi Larisa Kondratenko da "Durum şu anda ağız ağıza gergin. Hafta süresince Krasnogorovka ve Marinka baş döndürücü çelimli ortak biçimde bombalandı. Krasnogorovka elektriksiz kaldı, geçmiş insanoğlu hayatlarını riske attılar ve yalıtım sorununu çözdüler, fakat şeb ezanı vakit 17.00 civarındaki bombalama neticesinde Krasnogorovka halkı gine elektriksiz kaldı." dedi.

Saldırıların esasta 8 senedir bitmeme ettiğine dikkati çekici Kondratenko, "Eskiden askeri personelimiz yaralanırdı. Geçen hafta bombalama baş döndürücü ağırlaştı. İşgal altındaki bölgeden baş döndürücü derin ortak biçimde evlerin bulunmuş olduğu bölgeler bombardımana verilen kalıyor." ifadesini kullandı.

"Artık çabucak çocuklarımız var"

Saldırılarda evi hasar gören 40 yaşındaki Alina ise "Dün vakit 17.30'da ortak ferde ateşi oldu, 16 yaşındaki kızım evde yalnızdı. İşten geliyordum. bombalama beni sokakta yakaladı. Kanepede oturmuş olduğu olgun havan topu topu kızın odasına düştü. Oradan çıkıp saniyeler süresince bodruma ulaşabilmesi ortak mucize." niteleyerek konuştu.

Saldırıların sonuç hafta arttığına dikkati çekici Alina, "Bunun bitmesini istiyorum. Çünkü şu anda gidecek bambaşka ortak yerim yok. Ailem de yakınlardaki ortak site bulunan Krasnogorovka'da yaşıyor. Onlar da bombalama altındalar. Tam karşıda ortak evimiz vardı. Ocak 2015'te bombalandı ve o da gitti. Orada da hayatta olmak muhtemel değil. Bu bizim ikinci evimiz. Bir otomobilimiz vardı ve o da gitti. Bir sene önceki çalındı. Artık otomobilimiz yok, evimiz kalmadı, tek şeyimiz kalmadı. Artık çabucak çocuklarımız var." ifadesini kullandı.

"Lütfen evlatlarımızın hayatlarını yaşamalarına müsaade verin"

Alina'nın kayınvalidesi 70 yaşındaki Lyudmila Dorofeyeva ise "(Saldırı sonrası) Evimin kapılarını kapattım, topu topu belgeleri aldım ve torunumun yanına koştum. Zavallı kız ağlıyordu, havan topu topu dört dörtlük döşek odasına düştü. Burada rastgele bilinçlilik darmadağınık oldu." dedi.

Torununun baş döndürücü korktuğunu kaydeden Lyudmila Dorofeyeva, "Çocuk hâlâ 16 yaşında. Tüm bunlarla nite başa çıkabilir? Zavallı kız, o bodrumda elinde belgelerle titriyordu. Daha sonraları babası ve anası eve geldi." ifadesini kullandı.

Dorofeyeva, taraflara, bu bir vaziyete sonuç verilmesi çağrısında bulunarak, "Lütfen evlatlarımızın hayatlarını yaşamalarına müsaade verin. Yaşamak istiyorlar." dedi.

Rusya ayrılıkçıları tanıdı

Ukrayna'nın doğusunda 2014'te Kiev yönetimine karşın Rusya yanlısı ayrılıkçılar Ukrayna topraklarında Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti isimli dü ayrı güya dümen oluşturmuştu. Moskova hükümeti, 21 Şubat'ta ayrılıkçıların güya yönetimlerini yöntemince aşinalık neticesinde almıştı.

BM'ye layıkıyla çatışmalarda 13 binden ortak tomar ferdin öldüğü bölgede, sonuç günlerde mütareke ihlallerinde çoğalma görülüyor.

Öte taraftan Ukrayna-Rusya sınırının beraberinde Belarus ve gayrikanuni ilave edilen Kırım'da rakamları 100 bini sabık Rus askerleri ile Karadeniz'deki Rus harp gemilerinin varlığı endişeye kez açıyor.

NATO ülkeleri, Rusya'yı ortak işgale dirlik uyarırken, Moskova da, Ukrayna'nın NATO'ya alınmaması karışma ortak cenah film film asayiş garantisi istiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?