Gündem

Ukrayna'da okuyan Türk öğrenci savaşın soğuk yüzünü anlattı

Ukrayna'nın Odessa şehrinde darülfünun eğitimi gören Balıkesirli Ahmet Korcan Gül, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın başlamasına eyyam kaldığında ailesinin yaşamış olduğu Işıklar Kırsal Mahallesi'ne döndü. Savaş öncesinde Ukrayna'daki vaziyeti özetleyen Ahmet Korcan Gül, sava

Ukrayna'da okuyan Türk öğrenci savaşın soğuk yüzünü anlattı
26-02-2022 11:19

Balıkesir'e dönmeden evvela Ukrayna'da savaş söylemlerinin artmasıyla beraberce lazım belgelerini konsolosluktan hazırlatan ve ailesinin yanına dönen Ahmet Korcan Gül, Ukrayna'daki hali anlattı. Sabahın geçmiş saatlerine denli Ukrayna'daki dostlarıyla daim bağlantı şeklinde bulunduğunu kail Gül, Türk dostlarının ülkeye fark geçirmek düşüncesince çeşit mücadeleler verdiğini anlatım etti. Ukrayna'da yarık verici savaş derhal sonra nice arkadaşının ülkeyi bırakma geçirmek düşüncesince Polonya, Belarus ve Romanya sınırına akla yatkın yola çıktıklarını tamlayan Ahmet Korcan Gül, Türkiye'ye dönmekte geç kalması yerinde kendisinin de şu an orada başağrısı çekebileceğini kaydetti.

“Askerler evime geldi benim askeriye durumumu sordu”

Ukrayna Odessa Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 3'ncü derslik talebesi Ahmet Korcan Gül, “Ukrayna Odessa şehrinde ispençiyari kısmı üçüncü derslik öğrencisiyim. Olaylar başlamadan endamsız indinde müddet evvela buraya geldim. Ukrayna'da hadisat başlayınca akrabalarım beni aradı. Dediler ki ‘herhangi indinde savaş hali olabilir, meslek belgelerini ayarla.' Bende meslek belgelerimi ayarladım, Konsolosluktan öğrenci belgelerimi çıkarttım. O tam evimde otururken askerler geldi. Bana ‘hangi ülkedensiniz? Burada ne yapıyorsunuz? talebe misiniz? Askerlik durumunuz mevcut mı?' sanarak sordular. Bunlar hesabına sorular sordular. Ben de Türk yurttaşı olduğumu burada öğrenci olduğumu söyledim ve arka gittiler tabii. Giderken de bana ‘ülkemizde rastgele indinde savaş hali olabilir, uyanıklık ediniz' dediler. Ben de vakalardan endamsız indinde müddet evvela elden eşyalarımı topladım ve Balıkesir'e geldim” sanarak konuştu.

“Birçok dostum zat olanaklarıyla kaçmaya çalışıyor”

Balıkesir'e geldikten sonraları Ukrayna'da artan arkadaşlarından savaşla ilişik öğrendiklerini de özetleyen Ahmet Korcan Gül, “Daha sonraları Rusya'nın Lugansk ve Donetsk alanını tanımış olduğu söylendi ve hadisat yarık verdi. Şehirlerde nice kentte Odessa'da olsun, Harkov'da olsun, Sumi'de olsun dostlarım vardı. Savaşın başladığını, jetlerin aşağılık pervaz yaptığını ve bombalandığını söylediler. Birçok dostum zat olanaklarıyla Moldova sınırına, Polonya sınırına ve Romanya sınırına kaçmaya başladı. Orada canlı Türklerin boşaltma yapılacağı söyleniyor. Umarım dostlarım indinde dokunca ortada olmaksızın devletimiz en güzel biçimde bunu yapar. Endişeliyiz. Yani sivil polis polis bölüt saldırılıyor. Rusya sivil polis polis bölüt uyanıklık ettiğini söylüyorlar ancak doğrusu dostlarım hakkıyla baş döndürücü korkuyorlar. Bu nedenden dolayı devletimizin değme çeşit olanağı sağlamasını istiyoruz. Ukraynalı arkadaşlarımdan bilgelik aldığıma layıkıyla Ukraynalı bir fazla aşırı el savaş istemiyor, saldırmayacağız diyor. Sadece ülkemizi savunacağız diyor. Kendilerini destek olmak düşüncesince nite diyeyim? Sığınaklar olsun, kiliseler olsun, yer altı treni olsun buralara sığınıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Eğitim hayatımızdan endişeliyiz”

Ukrayna ile Rusya ortada savaşın başlaması derhal sonra eğitimiyle ilişik gelişimleri de yakından strateji ettiğini anlatım fail Ahmet Korcan Gül, “Ben Ukrayna'dayken teessürat yalnızca salık üzerineydi. Sonra etraf kızışmaya, savaş söylentileri başladı. Savaşın patlamasıyla terbiye hayatımızla ilişik endişelerimiz var. 4 yıl süresince orada okudum ve bu saatten sonraları nite indinde terbiye yaşamımız olacak? Orada bitmeme mı edeceğiz olmadan Türkiye'ye aktarma edilme şansımız varmı bilmiyorum” dedi.

Emre Binakuran - Ömer Kantarlıoğlu
 

İLGİLİ HABER
Rusya-Ukrayna harbinde muhat artan Türk öğrenci yaşadıkları dehşeti anlattı Rusya-Ukrayna harbinde muhat artan Türk öğrenci yaşadıkları dehşeti anlattı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?