Gündem

Türkiye'nin ikinci 'Deprem Teknolojileri Enstitüsü' Erzincan'da kuruluyor

Türkiye'nin ikinci Deprem Teknolojileri Enstitüsü, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde (EBYÜ) kuruluyor.

Türkiye'nin ikinci 'Deprem Teknolojileri Enstitüsü' Erzincan'da kuruluyor
09-09-2022 14:03
Erzincan

Binlerce ferdin öldüğü ve yaralandığı, baş döndürücü sayıda binanın yıkıldığı "en iri depremler" ortada yayınlanan 1939 depreminin birlikte 1983 ve 1992 depremlerinin de yaşandığı Erzincan'da mekanizma evresinde bulunan enstitüde, bilimsel nitelikli icraat ve tetkikat yapılacak.

EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, AA muhabirine, enstitünün ortamında 2 anne bilgi branşının olacağını söyledi.

Yalnızbağ yerleşkesinde tahminî bin metrekare büyüklüğündeki müşterek alanın enstitü düşüncesince tahsis edildiğini ve artık kadronun teşkili düşüncesince faaliyetlerin sürdürüldüğünü anlatım fail Levent, şu halde konuştu:

"Üniversitenin gelişimine Erzincan'daki depremle ait nice şeye yardım verecek bulunan Deprem Teknolojileri Enstitüsü faaliyetlerini en güzel halde bitmeme ettirebilmesi düşüncesince yapılış evresinde kadronun teşekkülünde akıbet adım dikkatli girmek zorundayız. Türkiye çapında müşterek bilimsel nitelikli müşavir ekibi kuruyoruz. Kadronun ne halde mekanizma edeceğini belirleyeceğiz."

"Çevre ülkelerden akademisyenler gelecek"

Levent, hareket teknolojileri yahut hareket araştırı merkezlerinin nice üniversitede olduğunu hatırlatarak, enstitü namına ülkede Boğaziçi Üniversitesine ilişkin Kandilli haricinde ikincisinin şehirde yapıldığını dile getirdi.

Enstitüde, deprem, arazi ve dünya bilimleri, bina ve hareket mühendisliği üstüne erdemli lisans ve doktora öğrencilerinin yetişeceğini aktaran Levent, şunları kaydetti:

"Çevre ülkelerden de buraya erdemli lisans ve doktora gerçekleştirmek gibi akademisyenler gelecek. Onların eğitimine üniversitemiz katkıda bulunacak. Deprem teknolojileri üstüne ülkemize ve arsıulusal kurda yetişecek insanoğlu buradan çıkacak. Üniversitemizde kurulan ve faaliyetine de en çelimsiz müddette geçecek bulunan Deprem Teknolojileri Enstitüsünden geleceğin hareket bilimleri, bilgi kullanıcılarını yetişecek. Sadece Erzincan'a değil, ülkemize ve mevzi devletlere bu bakımdan faydası ve yardımı olacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?