Yaşam

Türkiye'nin en güneyindeki sulak bölgede 291 kuş çeşidi pırtı dibine alındı

Kuş gözlemcisi Emin Yoğurtcuoğlu, "Mileyha'da değme devir mütebeddil kuş popülasyonu ve türleri bizlere buranın ne derece ehemmiyetli müşterek konaklama sektörü bulunduğunu gösteriyor." dedi.

Türkiye'nin en güneyindeki sulak bölgede 291 kuş çeşidi pırtı dibine alındı
01-02-2022 12:36
Hatay

Hatay'ın Samandağ ilçesinde mevcut ve Türkiye'de muhacir kuşların güneydeki sığınağı durumuna mevrut Mileyha Sulak Alanı, rastgele sene baş döndürücü sayıda kuş türünü mihman ediyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce 3 Eylül 2021'de Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan yerine duyuru edilmiş olduğu tarihte 282 kuş türünü barındıran bölgede janr sayısı rastgele güzeşte devir artıyor.

Alanda sene zarfında meydana getirilen gözlemlerde, Türkiye'de tanıdık 494 kuş tarafından 291'i eşya dibine alındı.

Son 4 ayda janr sayısının 282'den 291'e yükseldiği alan; doğası, havası ve akla yatkın tagaddi koşulları dolayısıyla "kuş cenneti" olma önünde ilerliyor.

Yaklaşık 14 kilometre uzunluğundaki Samandağ sahiline benzeyen konumdaki önemsiz göletler ve sazlıklardan oluşan alan, baş döndürücü sayıda kuş gözlemcisi ve natür fotoğrafçısının da takdirini çekiyor.

"Burası elzem birlikte konak ve bu kuşlar da kervansaraydaki yolcular"

Kuş gözlemcisi Emin Yoğurtcuoğlu, AA muhabirine, buranın Türkiye üstünde kol çırpan muhacir kuşların konakladığı en ehemmiyetli yerlerden birisi bulunduğunu söyledi.

Mileyha Sulak Alanı'nda rastgele sezon göç hareketinin bulunduğunu aktaran Yoğurtcuoğlu şu şekilde bitmeme etti:

"Biz rastgele gözlemde 60 yöresinde ayrımlı türle karşılaşıyoruz ve daim para dolaşımı şeklinde değişiyor. Bu da gerçekte Mileyha'nın ne denli ehemmiyetli bulunduğunu gine bizlere göstermiş oluyor. Mileyha'da rastgele devir mütebeddil kuş popülasyonu ve türleri bizlere buranın ne denli ehemmiyetli birlikte konaklama alanı bulunduğunu gösteriyor. Burası hakkıyla elzem birlikte konak ve bu kuşlar da kervansaraydaki yolcular."

"Bizden kaçmıyorlar, şen sakin gözlüyoruz"

Alanın şimdi birlikte tomar korunmasının önem bildirme ettiğinin altını çizen Yoğurtcuoğlu, "Burada itimat güçleri ağır birlikte siper emek harcaması yapıyor. Şu an avlanmanın önüne devrolmak düşüncesince ağır birlikte aksiyon katettik. Onun haricinde buranın kuş cenneti olma önünde siper önceliğini şimdi ön plana aldık. Bir an geçmiş burayı koruyup kanuni statülerle şimdi dobra birlikte bir duruma getirerek gittikçe bu yöreye Türkiye'den, dünya dışından şahısların gelip bu uçmak kabilinden noktayı görmesini sağlayacağız." diyerek konuştu.

Türkiye'de kayıtlara güzeşte kuşların yarısından fazlasının Mileyha'da görüldüğünü dile getiren Yoğurtcuoğlu şunları kaydetti:

"Buradaki rastgele sulak alan, tabii şehir ekstradan birlikte önem yapılanma ediyor. Mileyha Sulak Alanı, Asi Nehri'nin getirmiş olduğu alüvyonlarla oluşuk birlikte çatal ağız sistemi ve bire birlikte sürede tuzcul ekosistemi var. Kış zamanı buraya zamanını eylemek talip yüzlerce kuş geliyor. Buraya gelirseniz en özellikle janr tür martılar peyda etmek neredeyse yüzlerce kuşu görebilirsiniz. Burada silahlar patlamaya bitmeme etmez ise baş döndürücü benzeyen sürede kazlar, kuğular, ördekler ve bilumum ayrımlı ötücü kuş türleri gelmeye bitmeme edecektir. Şu an kılıç onun keyfini yaşıyoruz. Bu hayvan bilimi bizlerden kaçmıyorlar, şen sakin gözlüyoruz. İnceleme fırsatımız enine boyuna toy türlerde elhak çıkacaktır."

"Üreyen kuşlar düşüncesince de önemli"

Kuş gözlemcisi Murat Bozdoğan da Türkiye'de baş döndürücü eşsiz sâdır ve bire birlikte sürede korunması müstelzim nice türün burada gözlemlenebildiğini söyledi.

Alanın kuş gözlemcileri düşüncesince ehemmiyetli birlikte arazi bulunduğunu vurgulayan Bozdoğan, "Bu alan göç yolu üstünde bulunan birlikte alan kuşlar düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli ve banko korunması müstelzim birlikte alan. İlkbahar ve güz göçlerinde nice kuş çeşidine ev sahipliği icra ettiği kabilinden onların korunması düşüncesince düzlem oluşturuyor. Aynı sürede üreyen kuşlar düşüncesince de önemli. O manada bu bölgenin aynısı benzer yok. Bütün şeklinde ekosisteme şişman ulama sağlıyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?