Gündem

Türkiye’deki tek örneği, defineciler talan etti

Sivas'ta mevcut ve Türkiye'de göl evleri türündeki yerleşme tarzının tek örneği yerine tanıdık Pılır Höyüğü, definecilerin sellemehüsselam kazıları kararı dam deşik bir duruma geldi.

Türkiye’deki tek örneği, defineciler talan etti
15-12-2021 12:08
Sivas'ın Hafik ilçesinde mevcut Hafik Gölü, nice enerjik şekline ev sahipliği yapıyor. Doğal güzelliğiyle ziyaretçilerini büyüleyen gölün içinde mevcut Pılır Höyüğü ise enine boyuna ilgi çekiyor. Göl evleri türündeki iskân tarzının memleketimizdeki tek örneği yerine aşina höyüğün, meydana getirilen tetkikat sonucunda; Neolitik, Kalkolitik ve Tunç çağına dayandığı düşünülüyor. Günümüzde ise göl evlerin izleri örtüsüz gözle görülemiyor. Göl evlere müteallik evvel kalıntılara 1944 senesinde meydana getirilen hafriyat bilimsel kazılarda rastlanıldı. Milattan öncesine ilişik bulunduğu melhuz göl evlerine ilişik hafriyat kalıntıları suyun altında bulunuyor. Yavuz Sultan Selim'in tahtını kurduğu toprak yerine da aşina Pılır Höyüğünün altında ise müşterek hazne olduğuna inanılıyor. Bir fasıl gümrüksüz definecilerinde koyak uğrağı noktayı bulunan höyük, sit piyasası duyuru edilmesinin arkası sıra esirgeme dibine alındı. Definecilerin hapis deşik etmiş bulunduğu höyük, araştırmacılarında takdirini çekiyor.

Padişahın tahtı bu Höyükte kuruldu

Hafik Belediye Başkanı Selahattin Çuhadaroğlu, Yavuz Sultan Selim'in tahtının Pılır Höyüğünde kurulduğunun bilindiğini söyleyerek, “Dağların dibinde müşterek kez mevcut zamanı Göç yoludur. Yavuz Sultan Selim'in sefere gittiği kez bu yoldur. Hafik'in ön tarafında da zamanı İpek yolu var. Yani dağların eteklerinde Yavuz Sultan Selim'in burada ordugahını kurduğu ve ordusunu o eteklerde barındırdığı, tahtını da Pılır'da kurduğu söyleniyor. Hafik, tarihle kokan ve Osmanlı İmparatorluğu'nun da temelinin atılmış bulunduğu müşterek yerdir'' dedi.

“Hazine bulunduğu söyleniyor''

Başkan Çuhadaroğlu, höyüğün altında hazne bulunduğu söylentilerine değinerek, “Pılır Höyüğü de zamanı müşterek yerdir. Antik müşterek yerdir. Yavuz Sultan Selim'in eskiden tahtını kurduğu yer. Altında hazinenin bulunduğu söyleniyor rivayete göre. Burayı giderek kazdılar müşterek şeyler buldular sonradan sit piyasası duyuru edildi. Şu anda da hapis deşik edilmiş müşterek durumda. Gölün hepsi çevresi Sit piyasası biçimine getirildi. Geçmiş zamanlarda dokunca verdiler buraya. Sonradan buranın antika müşterek toprak bulunduğunu anlar anlamaz sit piyasası biçimine getirildi. Arkeologlar gelip burada hafriyat yaptılar. Şu anda da sit piyasası bulunduğu düşüncesince kimesne dokunmuyor'' halinde konuştu.

Demet Karakuş - Mert Taha Varol

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?