Gündem

Türkiye'deki STK'ler ramazanda rotayı Ukrayna'ya çevirdi

Türkiye'deki Sivil Toplum Kuruluşları bu sene insanca iane faaliyetleri ve iftar zamanı vakti sofralarıyla ramazanın rahmeti ve bereketini, Rusya'nın saldırısı kararı yurtlarını bırakma eylemek durumunda küsurat harp mağduru Ukraynalılara ulaştıracak.

Türkiye'deki STK'ler ramazanda rotayı Ukrayna'ya çevirdi
17-03-2022 12:45
İstanbul

Dünyanın ciharıyek yanına insancasına iane ulaştıran Türkiye'deki kimi STK'ler, bu sene ramazan rotasına Ukrayna'yı da ekledi. Rusya'nın Ukrayna'ya başlatmış bulunduğu savaşın peşi esna alana insancasına iane ulaştıran STK'ler, "11 ayın sultanı" ramazanda da çalışmalarını sürdürecek. Hazırlıklarını mütemmim nice STK, kumanya, ısıdam yemek, battaniye, elbise ve çocuk besin ürünleri dağıtımının beraberinde alanda iftar vakti vakti sofrası da kuracak.

Sadakataşı Derneği Genel Başkanı Kemal Özdal, AA muhabirine, bu sene derneğin 12'nci ramazan organizasyonunu gerçekleştireceğini söyledi.

34 ülkede iftar vakti vakti organizasyonu

Türkiye karışma 34 ülkede bu sene azık dağıtımları, iftar vakti vakti organizasyonları, bayramlık hediyeler ve açılışlarla çalışkanlık yürüteceklerini tamlayan Özdal, cemiyet kendisine ramazanı meşbu kırcı geçirmeyi planladıklarını, bu sene belirledikleri rüçhan alanların başlangıcında savaş, facia ve akse bölgelerindeki sığınmacıların yaşamış bulunduğu kampların bulunduğunu kaydetti.

Özdal, bugüne denli ağırlıklı Orta Doğu, Asya ve Afrika bölgelerinde emek vermek yaparken, bu sene Avrupa'da hicret hareketliliğine etmen bulunan Ukrayna'ya da ramazan yardımlarını ulaştıracaklarını anlattı.

Kırım'daki iane emek harcamaları zımnında alana ecnebi olmadıklarını tamlayan Özdal, şunları dile getirdi:

"Mültecilerin derin kendisine Polonya ve Romanya sınırından intikal yaptıklarını görüyoruz. Biz de savaşın başlamasının peşi esna dördüncü çağ alana ekiplerimizi göndererek hem Romanya tıpkı zamanda Polonya son hattındaki noktalara vasıl sığınmacılara müteveccih çabuk insancasına iane ulaştırmak, gereksinimlerini istikbal kılmak neredeyse çalışmalarımızı başlattık. Yaklaşan ramazan kocaoğlan münasebetiyle inşallah hassaten Ukrayna'nın içerisi kazanmak neredeyse Romanya, Polonya ve Macaristan'daki sığınmacılara müteveccih insancasına iane çalışmalarımızı arttıracağız."

"İnsani krizin bulunduğu herhangi ortak yerde çalışkanlık yürütüyoruz"

Kemal Özdal, din, dil, soy ayrımı yapmadan, hassaten sığınmacılar kazanmak neredeyse insancasına desteğe gerekseme duyan her insana ramazanın bereketi ve içsel iklimini yaşatma gayretinde olduklarını, Ukrayna'daki gelişmeler karşısında da bu duyarlılığı STK'ler kendisine ortaya koyduklarını vurguladı.

İnsani krizlerin bulunduğu herhangi ortak yerde Türkiye'deki STK'lerin deli meşbu çalışkanlık yürüttüğünü dile getiren Özdal, "Birçok bölgedeki tecrübemizi, birikimimizi, iane organizasyonlarında yapmış olduğumuz emek harcamaları inşallah bu sene Afrika, Orta Doğu, Asya vatanlarında bulunduğu kabil Avrupa coğrafyasında da ramazan vesilesiyle gerçekleştirmiş olacağız." ifadesini kullandı.

Özdal, Ukrayna'daki savaşın, Türkiye'nin amme kurumları ile STK'leriyle akse bölgelerine en aceleci vasıl ve en deli meşbu emek vermek tay tay arabası dünya bulunduğunu ortak el hâlâ her insana gösterdiğini laflarına ekledi.

"Bizler düşüncesince Avrupa'da böyle ortak emek vermek dünkü ortak deneyim"

İHH İnsani Yardım Vakfı Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emre Kaya da İHH'nin derinlemesine senelerdir Ukrayna'daki Kırımlılara müteveccih nice emek vermek yaptığını söyledi.

Ukrayna'daki krizin başlamasıyla İHH ekiplerinin sahaya indiğini tamlayan Kaya, hoppadak Ukrayna içinde değil, hassaten sığınmacıların sığındığı Polonya, Romanya ve Moldova'da da dağıtımlar gerçekleştirdiklerini anlatım etti.

Kış koşulları zımnında ekiplerin alanda gıdanın beraberinde battaniye dağıtımı yaptığını da özetleyen Kaya, şöyleki dedi:

"Dünyanın ayrımlı bölgelerinde ramazan emek vermesi yaptığımız kabil krizden etkilenen Ukrayna'ya ve Ukraynalı sığınmacıların bulunduğu alanlarda de ramazan planlamalarımızı yaptık. İnşallah ramazan ayının gelmesiyle hem Ukrayna içinde iftar vakti vakti sofraları kurup tıpkı zamanda bire ortak biçimde azık dağıtımlarımızı bitmeme ettireceğiz. Mümkün aşama sığınmacıların akış ettiği alanlarda de inşallah ramazan projelerimizi yaşama geçireceğiz."

Ukrayna bölgesindeki insancasına iane faaliyetinin dünkü ortak birikim bulunduğunu dile getiren Kaya, "Uzun senelerdir geçmiş kere düpedüz bu denli faziletli kurda böyle ortak hicret dalgasına tanıklık ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Kaya, buna karşın bugüne denli elde edilmiş tecrübeyle alanda güzel çalışmalara imza attıklarını vurgulayarak, Orta Doğu coğrafyası, Afrika yahut Asya'da derinlemesine senelerdir aranjman yaptıklarını, fakat Avrupa'nın bugüne denli akse ve ya harp bölgesi olmadığını söyledi.

Artık bu yerlere Avrupa'nın da karışma bulunduğunu tamlayan Kaya, "Burada geçmiş kere karşılaştığımız dünkü ortak sığınmacı portföyü var. Bunları da dobra okumaya, o noktada hâlâ dişi işler çıkartmaya mücahede ediyoruz. Bizim orada Türk STK'leri kendisine bulunmamız hakkıyla ehemmiyet bildirme ediyor, nice noktada da kırılmalara, böyle ön yargıların da önüne geçilmesine sebebiyet veriyor. Sonuçta mağduriyetin, mazlumun ne dili ne ırkı ne de dini olur. Mazlum mazlumdur. Ukrayna'daki tamamı mazlumlara iane buyurmak biz düşüncesince de ağır anlamda ortak birikim oldu. Bunu geliştirmeye müteveccih nice etap atıyoruz." laflarına arazi verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?