Ekonomi

Türkiye'de sonuç 4 senenin en çoğalan hububat üretimi bekleniyor

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), april ve mayısta hava koşullarının zaman normalleri yöresinde yaşanması durumunda, akıbet 4 senenin en çoğalan hububat hasadının gerçekleşmesini bekliyor.

Türkiye'de sonuç 4 senenin en çoğalan hububat üretimi bekleniyor
07-03-2022 14:34
Ankara

Temel ekincilik mamüllerindeki gelişimi yakından izlem fail TMO, akıbet yağışlar doğrultusunda hanuman ayına değgin "Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi" hazırladı.

AA muhabirinin analizden meydana getirdiği derlemeye göre, Türkiye'de yağışlar ocakta normaline nazaran yüzdelik 25 henüz çok, güzeşte yıla nispetle yüzdelik 7 henüz az gerçekleşti. Ülkede 1 Ekim 2021-9 Şubat 2022 devri yağışlarında normaline layıkıyla yüzdelik 1, güzeşte yıla layıkıyla yüzdelik 37 artım kaydedildi.

Ocakta yağışın ehliyetli ve kar halinde düşmesi tamamı bölgelerde hububat mamüllerindeki çıkışı ve gelişimi müspet yönde etkiledi. Buğday özellikle peyda etmek kabil hububat ürünleri, önceki aylarda alamadığı su ihtiyacını karşıladı. Bazı bölgelerde baş döndürücü soğuklar dolayısıyla bitkilerde toprak arsa sararmalar görülse de bu durumun nebat gelişimine negatif müşterek tesirinin olmayacağı öngörülüyor. Ayrıca yurt genelinde rastgele müşterek illet ve zararlıya rastlanmadı.

Erken ekilen ayak tabanı arazilerde ve hamam bölgelerde nebat bilimi kardeşlenme zamanına girdi. Nisan ve mayısta hava koşullarının (yağış ve coşkunluk değerleri) zaman normalleri yöresinde gerçekleşmesi durumunda, akıbet 4 senenin en artağan hububat hasadının olabildiği kestirim ediliyor.

Üretici tercihi dolayısıyla 2008'den buyana en erdemli yemlik ekiliş dalının oluşması öngörülüyor. Buna değgin yerine önceki yıllara layıkıyla erdemli müşterek yemlik rekoltesi bekleniyor.

Kırmızı mercimek ve nohut ekilişleri tamamlanıyor

Gerek meydan fiyatlarının erdemli seyretmesi gerekse il ekincilik ve orman müdürlüklerince ekecek bağış edilmesinin etkisiyle (Batman, Diyarbakır, Elazığ, Mardin) kırmızı mercimek mezru bölgelerde güzeşte yıla nispetle müşterek hacim artım bulunduğu gözlemlendi.

Türkiye'de nohut üretiminin kısaca yüzdelik 17'sinin yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kışlık nohut ekilişleri Aralık 2021'in karşı haftasından itibaren başladı. Bölge genelinde ekilişler şişman miktarda şubatta tamamlandı.

Hububatta girdi maliyetlerinin erdemli olması ve nohut meydan fiyatlarının erdemli seyretmesinden çevre mezru bölgelerde güzeşte yıla nispetle müşterek hacim artım bulunduğu gözlemlendi.

Ülke nohut üretiminin şişman çoğunluğunun yapıldığı İç Anadolu Bölgesi'nde ekilişlerin yağmur özelliğine değgin yerine bu ay başlaması bekleniyor. Bölgede nohut üretiminin şişman çoğunluğunun yapıldığı Kırşehir, Kırıkkale ve Yozgat'ta güzeşte sene hasat edilen ürünlerde yaşanmış olan ürün kayıpları ve mantar hastalığı hastalığı rahatsızlıklarından çevre ekilişlerde müşterek hacim düşüş, Ankara ve Konya'da ise nadas sahalarında ekiliş yapılması beklendiğinden müşterek hacim artım yaşanacağı kestirim ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?