Gündem

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin önce toplantısı ferda İstanbul'da yapılacak

Türkiye'de şehirlerin özellikle hareket edinmek kıl payı yığın ve susuzluk kabil afetlere şimdi mücehhez bir duruma getirilmesi düşüncesince açılan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin önce toplantısı ferda İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde yapılacak.

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin önce toplantısı ferda İstanbul'da yapılacak
02-03-2023 10:07
Ankara

Türkiye, 6 Şubat'ta tarz üssü Kahramanmaraş bulunan ve 11 ilde yıkımlara sebebiyet verici 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde dü depremle sarsıldı. Yaklaşık 14 milyon insanoğlunun etkilendiği depremler sonrası devletin tamamı kurumları seferberlik biçiminde yaraları kavuşturmak düşüncesince harekete geçti.

Bir taraftan muvakkat tahaffuz sorunlarının çözümüne müteveccih adımlar atılırken, öbür taraftan da temelli konutların inşasına müteveccih icraat yürütülüyor.

Yaşanan yıkmacı depremlerin beraberinde iri ölçekli artçılar ve muhtemel Marmara depremi, depreme önceleri mücehhez olmanın önemini müşterek el hâlâ ortaya koydu.

Deprem yaşanmadan evvela altyapısı, konutları, iş yerleriyle sakıncasız yerleşme bölgeleri mensur etmek, hareket bulunduğu anda da en çalışan acele iane çalışmalarını yürütmek, acele barınma, besin ve keyif gereksinimlerine müteveccih yaraları kavuşturmak bu hazırlıkların başlangıcında geliyor.

Bu kapsamda yapılacak çalışmalara bağlı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin yeni TBMM Grup Toplantısı'nda Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin oluşturulacağını açıkladı.

Afetlere mukavemetli şehirler

AA muhabirinin almış bulunduğu bilgiye gereğince bu manken ile şehirlerin afetlere erinç hâlâ müheyya ve mukavemetli duruma getirilmesi planlanıyor. Deprem, sel, heyelan, kuraklık, orman yangını başlıklarında rüçhan ve gizil riziko sahalarında facia evveliyat alınacak önlemlerin şümullü müşterek biçimde gözden geçirileceği Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nde, facia anı ve facia sonrası atılacak adımlar da ele alınacak. Ulusal Risk Kalkanı Modeli çalışmasına özlük dalında mükemmel bilgelik insanları, ait kurumların fen ekiplerinin beraberinde ecnebi uzmanlar da dayanak verecek.

İlk toplantının anne ruzname maddesi 'deprem'

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ön toplantısı ferda İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın riyaset edeceği toplantının koordinatörlüğünü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yapacak.

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin evvela toplantısının anne ruzname maddesi Kahramanmaraş merkezli depremler olacak. Depremden etkilenen 11 ilde yürütülecek çalışmaların beraberinde Türkiye'de hareket riski efdal bulunan şehirlerde yürütülecek icraat da görüşmede değerlendirilecek.

Toplantıya, jeoloji, sismoloji, şehircilik, inşaat, mimarlık, toplum bilimi kadar bölgelerde bilirkişi bilgelik müşterilerini da katılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?