Yaşam

Türkiye mezunu İranlı akademisyen, kendini "kültür elçisi" kendisine niteliyor

Türkiye'nin sağlamış olduğu burs programıyla Ankara Üniversitesinde pedagoji bilimi meydan İranlı öğretim üyesi Behruz Bekbabayi, kendini "kültür elçisi" adına gördüğünü ve bu rolü gereğince adına sağlamak düşüncesince çalıştığını söyledi.

Türkiye mezunu İranlı akademisyen, kendini
13-01-2023 15:16
Tahran

Ankara Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünde doktora eğitimini bütünleyen Bekbabayi, şu an İran'ın başkenti Tahran'daki Allame Tabatabayi Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde fariza yapıyor.

Bekbabayi, "Türkiye Bursları" kapsamında almış olduğu yetişek ve Türkiye'de edinmiş olduğu tecrübelerin İran’daki çalışmalarına tesirini AA muhabirine anlattı.

Türkiye’de yetişek almasının düzentileme yaşamına iri yardımı olduğunu, ilkin içtimai ulum alanındaki gelişimleri yakından strateji ika olanağı bulduğunu tamlayan Bekbabayi, "Keşke Türkiye'de elan derinliğine kalabilseydim." dedi.

İranlı akademisyen, 2012'de Türkiye'de doktorasını tamamladıktan sonradan İran'a dönüp Allame Tabatabayi Üniversitesinde göreve başladığını ve 4 sene süresince Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde büro başkanlığı yaptığını söyledi.

Bekbabayi, üniversitede elan evvela ismi katı anılmayan kısmı Türkiye’deki eğitiminin yardımı ve yürüttükleri faaaliyetlerle evvel üç sıraya çıkardıklarını anlatım etti.

Üniversitede ilmî çalışmaların yanında muhtelif etkinliklerle Türk kültürünün elan elleme tanınması düşüncesince çabaladıklarını kail Bekbabayi, "Kendimi Türkiye ile İran ortada ortak yönüyle 'kültür elçisi' şekilde görüyorum ve elimizdeki kaynakları kullanarak bu rolü gereğince alegori getirmeye çalışıyorum." dedi.

Türk edebiyatını ve kültürünü İranlılara takdim etmek ve ortak meydan ayırmak düşüncesince Türk yazarları İran'a çağırma ettiklerini aktaran Bekbabayi, öğrencileri ile muhtelif aktiviteler düzenlediklerini söyledi.

Öğrencileri Türkçe çevirme festivali düzenliyor

Bekbabayi, "Bir hars bilindikçe, yükseldikçe, saygınlık kazandıkça o kültürün dilini öğrenen elan ortak tomar oluyor. Türkçe eğitimi de veriyoruz, öğrencilerimiz ‘Edebi Türkçe Çeviri Festivali’ düzenliyor. İran’da Türkçeye nazarıitibar duyanlar festivalimize katılıyor." niteleyerek konuştu.

Türkiye’yi ve Türkçeyi elan elleme anlamaya ve tanıtmaya araştırma görevlisi olacak kitapları Farsçaya çevirdiklerini aktaran Bekbabayi, "Aynı kitapları Türkiye Türkçesi ve Azeri Türkçesine makul hazırlayıp ünlü işaret şekilde yayınlamayı planlıyoruz." dedi.

İran’da Türkoloji yada Türkiye karşı yeteri denli Farsça pınar bulamadıklarını kail Bekbabayi, şöyleki bitmeme etti:

"Bu sebepten Türkoloji'nin esas eserlerini Farsça pınar olması düşüncesince yapmaya başladım. Bilimsel icraat düşüncesince Farsça Türkoloji eserleri kısıtlı. Var bulunan eserlerin bir çok aşırı İngilizce. Türkiye’yi ve Türkleri endirekt yollardan öğrenmeye, tanımaya çalışıyorlar. Bu da birtakım yanlışlıklara etmen oluyor."

Bekbabayi, bebek edebiyatına müteveccih çalışmaların geleceğe müteveccih dobra ortak envestisman olacağını belirterek, "Hem Türkiye kültürünün yayılması ve tanıtılması gibi aynı zamanda özlük çocuklarımıza elleme ortak fonksiyon arz etmek hesabına bu bölgeye da yöneliyoruz. Kültürümüzü zenginleştirmeye ve katı ortak güreşçi köprüsü kurmaya mücahede ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Türk üniversiteleriyle ilişkiler

Türkiye mezunu İranlı akademisyen, dü yurt arasındaki kültürel köprüyü pekitmek açısından üniversitelerin ehemmiyetli olduğunu, bu bakımdan Türk üniversiteleri ile ilişkileri baştan sona aktif tuttuklarını belirtti.

Türkiye’deki üniversitelerle ilişkilerinin evvel vakitler mektepli ziyareti biçiminde bulunduğunu aktaran Bekbabayi, elan sonradan rastgele sene birer dönemliğine 2-3 öğrenciyi İstanbul Üniversitesine, 2 öğrenciyi de Hacettepe Üniversitesine gönderdiklerini ve bunun baş döndürücü yararını gördüklerini anlatım etti.

Bekbabayi, mektepli değişim yapmak haricinde rastgele sene Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının "Türkiye Bursları" kapsamında da Türkiye’ye mektepli gönderdiklerini aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?