Politika

Türkiye ile Angola arasında 7 anlaşma imzalandı

Türkiye ile Angola arasında, eğitim, tarım, gümrük, gezim sahalarında 7 anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anlaşmaların imzalandığı törende icra ettiği konuşmada, "Fransa, Afrika'yı adeta müşterek koloni kıtası adına kullanmıştır. Yüz binlerce insa

Türkiye ile Angola arasında 7 anlaşma imzalandı
18-10-2021 18:35

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Angola temasları kapsamında dü iklim arasında eğitim, tarım, gümrük, gezim sahalarında 7 anlaşma imzalandı. Anlaşmaların imza töreninin arkası sıra mütekellim Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek düet yaptığımız müzakere lazım elan sonradan heyetlerarası görüşmemizle Türkiye-Angola arasındaki bu süreci kayıtlara sakıt oluyoruz. Görüşmemizin siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel bölgelerde 7 anlaşma ile beraberinde konfirmasyon edilmiş olması aramızdaki ilişkilerin ne noktaya vardığını göstermesi bakımında ehemmiyet taşıyor. Eğitim dalında işbirliği, lazım ekincilik alanındaki işbirliği, lazım gümrük mevzularındaki çapraz yönetimsel iane anlaşması, uran mevzularındaki anlaşma, eş tutum ve tecim komisyonu kurulmasına bağlı anlaşması, gezim dalında uyuşma zaptı ve TRT ile Angola arasındaki anlaşma peyda etmek kıl payı 7 anlaşmayı imzalamış olduk” dedi.

“Terörle savaş dair Angola makamlarının indinde olmayı sürdüreceğiz”

İkili hedeflere yer veren Erdoğan, “Temmuz ayında baş başa düet tecim kütlesi hedefini 500 milyon dolar adına belirledik. Şu anda 177,5 milyon dolarlık tecim kütlesi Türkiye ile Angola'ya akıllıca düşmüyor. Bunu 500 milyon dolara çıkardığımız andan itibaren aramızdaki bu tecim kütlesi ile baş döndürücü değişik adımlar atacağız. Bilhassa, Türk hususi alanının yatırımlarıyla lazım altyapıda lazım aykırı kaynaklarıyla kazan-kazan esasına gereğince yapılacak bu yatırımlarla işadamlarımızın Angola'daki etkinliği elan da artacaktır. Angola'da ayrımsız sürede istihdamın artmasına da sebep olacaktır. Terörle savaş dair Angola makamlarının indinde olmayı sürdüreceğiz” açıklamasını yaptı.

“Tecrübe ve imkanlarımızı Angolalı dostlarımızın istifadesine sunmaktan sevinme duymaktayız”

İki ülkenin erke bakanlarının görüşmeler gerçekleştirdiğini laflarına ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçen yıl özlük sismik kontrol ve koyu sondalama gemilerimizle yaptığımız tetkikat sonucunda Karadeniz'de 540 bilyon metreküplük doğalgaz bulduk. 161 bin kilometre uzunluğu ile Türkiye'nin doğalgaz tevzi şebekesi akıbet aşama hem çağcıl hem yayılmış hem de akıbet aşama güvenlidir. Bu mevzuda sınama ve imkanlarımızı Angolalı dostlarımızın istifadesine sunmaktan sevinme duymaktayız” dedi.

“Türkiye'nin Afrika kıtasındaki faaliyetleri de hepsi şeffaflığı ile hacısı hocası çeşidinden biliniyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasını şöyleki sürdürdü:
“Vize meselesine atacağımız adımların, beşeri ve gezim ilişkilerimizin büyüme göstermesine de ulama sağlayacağına inanıyorum. Ekonomik adına da reformları takdirle izliyoruz. Şu an sebebiyle Angola'nın bölgesindeki arsıulusal problemlerin doğrulukla ve barışçıl biçimde çözülmesine müteveccih pozitif görevi bu sayede elan da güçleniyor. Türkiye'nin Afrika kıtasındaki faaliyetleri de hepsi şeffaflığı ile hacısı hocası çeşidinden biliniyor. Kıta genelinde bulunan 43 büyükelçiliğimiz üstünden hepsi Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi çapraz saygı, el donanması ve kazan-kazan prensipleri temelinde geliştiriyoruz. Bu mevzuda mühim ortağı olduğumuz Afrika Birliği ile işbirliğimizi ılımlı ve derinliğine vadeli tek numara açılım ile hepsi kıtada barış, denge ve refahın artmasına katkıda bulunacak biçimde derinleştiriyoruz. Bu kapsamda 21-22 Ekim'de 3.Türkiye-Aftrika Ekonomi Forumu'nu gerçekleştireceğiz.”

“SİHA ve zırhlı hamal konusunu ele aldık”

Erdoğan, teşrikimesai ortamında defans sahasının hesabına bağlı soruya, “Savunma uran noktasında 3 ay ilkin Türkiye'ye bitirdikleri ziyarette İHA ve SİHA'larla ilgilendiren talepleri bize olmuştu. Bu mevzuları görüşelim, derinleştirelim demiştik. Daha sonradan zırhlı taşıyıcılarla ilgilendiren adına çağ de bazısı görüşmeler yaptık. Bu mevzuda Türkiye'nin akıbet 19 yılda attığı adımlar hakkıyla kendilerinin de dikkatini çekiyor. Bu mevzularda da defans bakanlarımız birbiriyle mülaki kızarmak kanalıyla ne kabilinden mamüllerin alıntı satımları yapılabilir, mülaki kızarmak kanalıyla adımları atacağız. Bu mevzuda konservatör değiliz ve değme kabil desteği vermeye anık olduğumuzu söyledik. Savunma bakanlarımız görüşmeleri yapacaklar ona gereğince adımları atacağız” cevabını verdi.
Erdoğan, ayrışık bölgelerde anlaşmalar imzalanmasıyla Türkiye'nin Angola düşüncesince önemine müteveccih soruya şu cevabı verdi:

“Bugün meydana getirilen 7 anlaşma bunun evvel adımlarıdır. Bu anlaşmayla beraberinde yapmamız gerekenlerin imzalarını attık. Gerek görgü bilimi bilimi dalında ortaklaşa iş anlaşması ki üniversiteler noktasında bazısı adımları şu anda atıyoruz. Tarım alanındaki anlaşma Angola şişman tek numara toprak olanağına sahip. Bu arazilerin işlenmesi dair ortak yapabileceklerimiz var. Gümrük mevzularıyla çapraz yönetimsel iane anlaşmasını etme imkanımız var. Bir başkası uran hikayelerinde değme kabil birikimimizi Angola'yla paylaşmaya hazırız. Burada tek numara başağrısı bahis konusu değil. Ortak tutum ve tecim komisyonu kurulmasına bağlı deklarasyon. Ticaret bakanlarımız çabucak adımları atmaları şeklinde bunu da açıkgöz olacağız. Turizm dalında ise destinasyonları itibarıyla Türkiye baş döndürücü çelimli tek numara ülke. İnanıyorum ki THY'nin uçuşlarıyla beraberinde Türk halkından da buraları görüşme edenler olacaktır.”

“Fransa, Afrika'yı adeta tek numara koloni kıtası adına kullanmıştır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birlikte elan adaletli tek numara evren mümkün” mesajının DOĞRU çağda Afrika ülkeleriyle ortaklaşa iş dönemini kesinlikle kapsayacağına bağlı soruya, “Birlikte elan adaletli tek numara evren belkili derken Afrika kıtası seneler yılı sömürülmüştür. Angola 400 yılı fazla maatteessüf Portekiz çeşidinden sömürülmüş bulunan tek numara iklim konumundadır. Angola'nın haricinde Afrika'nın ülkelerinin birçoğunun aykırı kaynakları maatteessüf Batı çeşidinden sömürülmüştür. Adaletsiz tek numara yaklaşımın baş döndürücü kesin ortaya koyduğu neticedir. Bunların en önemlisi Fransa'dır. Fransa, Afrika'yı adeta tek numara koloni kıtası adına kullanmıştır. Yüz binlerce insanoğlu buralarda öldürülmüştür. Başta Cezayir peyda etmek üzere, Ruanda peyda etmek üzere. Bu insanoğlu öldürülürken kimsenin sesi baskı mı? Zalim tek numara yapı, bu adaletli sıfır bina zulmüne bitmeme etmiştir. Bunları ego bu kitabımda dile getiriyorum. Çünkü adaletli tek numara evren talebimiz var, el ele vermemiz lazım. Korkmamak gerekiyor, korktukça bu gadirlik hepsi Afrika'yı kuşatacaktır. Bununla Birlikte ayağa eğleşmek gerekiyor. Bununla beraberinde haklarımıza eş çıkmamız gerekiyor, adaletli tek numara yapıya eş çıkmamız gerekiyor. Bunun düşüncesince bunu kaleme aldım, bunun düşüncesince konuştum, bunun düşüncesince anlattım. Şu anda da hala Libya'da olanları görüyorsunuz. Bunun indinde ayrımsız biçimde Somali'de olanları görüyorsunuz. Zulüm hala bitmeme ediyor, tükenmiş değil. Sahraaltı, sahraüstü değme yerde zulüm. Daha adaletli tek numara dünyayı çabucak tığ değil daim bu arada düz yazı etmemiz gerekiyor. Lourenço'ya kitabımı bağış ettim. Beraber çalışmamız lazım” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?