Gündem

Türkiye Bursları'na 2022'de 171 ülkeden tahminî 170 bin müracaat yapıldı

YTB Başkanı Abdullah Eren, "Ülkemizi yetişek üssü durumuna getiren Türkiye Bursları markamız, 2022 senesinde da üstün dereceli müracaat aldı. 171 ülkeden 170 bin aday, Türkiye’de yetişek kabul etmek düşüncesince yarıştı." dedi.

Türkiye Bursları'na 2022'de 171 ülkeden tahminî 170 bin müracaat yapıldı
30-12-2022 12:07
Ankara

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Türkiye Bursları'na bu sene 171 ülkeden meydana getirilen kısaca 170 bin başvuruyla üstün dereceli kırıldığını belirterek, "YTB, Türkiye Yüzyılı kapsamında 2023’te de nerede ortak vatandaşımız, nerede ortak soydaşımız var ise orada olmaya bitmeme edecek." dedi.

Eren, YTB'nin 2022 senesinde gerçekleştirdiği faaliyetlere, şehadetname programları ve burs desteklerine bağlı AA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Dünyanın herhangi ortak bölümüne münteşir kısaca 7 milyon yabanlık Türk diasporası düşüncesince 2022'nin işlev yılı bulunduğunu kail Eren, "2022 senesinde iklim haricinde canlı ailelere ilişikli sorunları ve hal önerilerini de gündemimize aldık. Yeni Yüzler Yeni Sözler Aile Toplantısı’nda iklim dışındaki ilişik uzmanlarımızla Ankara’da ortak araya geldik. Aile danışmanlığı, esirgeyici fasile emekleri denli başlıklarda da desteklerimizi ve çalışmalarımızı sürdürdük.’’ niteleyerek konuştu.

Eren, herhangi ortak yaz tatilinde Sırbistan sınırlarından başlayıp Türkiye'deki illere denli gurbetçileri karşılama, gönderi ve ihtiyaçlarının teminini içeren Memleket Yolu Projesi'nin bu sene da bitmeme ettiğini dile getirdi.

Yurt dışındaki Türkleri amaç meydan rasist ve ayrımcı saldırılara huzur da hassasiyetle akım edildiğinin altını çizen Eren, Nefret Suçları ve Ayrımcılıkla Mücadele (NESAM) Portalı'nın 2022'de hizmete açıldığını anlattı.

Eren, şunları söyledi:

"Geçmiş zamanlarda meydana getirilen rasist yıldırı saldırılarını da unutturmamak düşüncesince Hanau denli yâd programlarını düzenledik, Hanau’daki saldırıda kaybettiğimiz Gökhan Gültekin hesabına memleketi Ağrı’da kitabevi açtık. Solingen’deki rasist saldırıda yavrularını kaybetmesine karşın onurlu duruşu ile tamamı dünyaya sağlam bulunan Bilge Ana Mevlüde Genç düşüncesince Köln’de hem ortak dokümanter emek vermesi bununla birlikte yaşamını ve Solingen’i özetleyen kitabın tanıtımını kendisinin de katılımıyla yaptık.’’

Türkiye Bursları 170 bin başvuruyla üstün dereceli kırdı

Soydaş ve hısım topluluklara müteveccih çalışmalara da yer veren Eren, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Soydaş ve hısım topluluklara müteveccih şekilde sene süresince kültürel faaliyetler, müzahir yetişek programları, yüksekokul ve çaylaklık okulları, Türkçe tahsil programları özellikle kazanmak az daha onlarca plan yaşama geçirdik. 2022 senesinde YTB’nin sunmuş olduğu desteklerle soydaş ve hısım topluluklardan binlerce gence ulaştık. Sempozyumlar, yakut araştırmaları, konferanslar, yâd programları, paneller, envanter çalışmaları, yavuklu gün içerikleri, iftar zamanı vakti programları, buluşmalar denli katı baş döndürücü düzentileme da 2022 senesinde anahtar coğrafyamıza müteveccih gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerden oldu. YTB, Türkiye Yüzyılı kapsamında 2023’te de nerede ortak vatandaşımız, nerede ortak soydaşımız var ise orada olmaya bitmeme edecek."

Eren, YTB kabilinden maruz Türkiye Bursları'na bağlı de değerlendirmede bulunarak, "Ülkemizi yetişek üssü biçimine getiren Türkiye Bursları markamız, 2022 senesinde da üstün dereceli müracaat aldı. 171 ülkeden 170 bin aday, Türkiye’de yetişek kabul etmek düşüncesince yarıştı. Sık kesif ayrımlı kentlerde bu öğrencilerimizle de ortak araya gelmiş şekilde gerekseme ve taleplerinde yanlarında olmaya mücahede gösterdik. Dünyanın ciharıyek yanına yayılan ve şu an 34 noktada kurmuş oldukları Türkiye mezunları dernekleri ile adeta fahri Türkiye elçileri bulunan ve rakamları 160 bine vasıl Türkiye mezunları ile de ayrımlı devletlerde buluşmalar gerçekleştirip ortak araya geldik." ifadelerini kullandı.

Ocak ayında bürokrasiden siyasete, sanattan ekonomiye nice bölgede değerli reşit Türkiye mezunlarını İstanbul'da ortak araya getireceklerini kaydeden Eren, soydaş ve hısım toplulukların ehemmiyetli adlar ve mevzularına bağlı eserleri de yaşama geçirdiklerini anlatım etti.

- Yurt haricinde canlı Türklerin çocuklarına müteveccih bebek kampları

YTB, 2022 senesinde Türkiye'de yetişek meydan ecnebi öğrencilerin bilimsel nitelikli kapasitesini geliştirmeye müteveccih projelerden iklim haricinde canlı Türklerin problemlerine müteveccih girişimlere denli nice konudaki faaliyeti yaşama geçirdi.

Yurtdışı Türkler Gençlik Kampı Programı kapsamında iklim haricinde canlı Türk vatandaşları ile Mavi Kart sahibi gençlerin Türkiye'ye bağlılığını pekiştirmek hedeflenirken Tarih Akademisi ile de İstanbul, Edirne, Bursa ve Ankara'da türlü seminerler yapıldı.

Genç Destek Programı kapsamında ise iklim haricinde canlı gençlerin bulundukları devletlere ulama sağlayacak emekleri destekleyen YTB, 2022'de 19 kurumsal, 15 ferdî kazanmak az daha 34 projeye dayanak noktası verdi.

Yurt dışındaki Türk STK'lere de Türk gençlerine müteveccih projelerde Evliya Çelebi Kültür Gezileri Programı kapsamında dayanak noktası verici YTB, gine iklim haricinde canlı ailelerin çocuklarına müteveccih bebek kampları programını geliştirdi.

YTB, Türkçe ve Türk kültürü sahalarında ise YTB Türkçe Ödülleri, Prof. Dr. Fuat Sezgin Üstün Başarı Bursu, Yurtdışındaki Türk Çocuklarına Yönelik Türkçe Öğretimi Yüksek Lisans Programı, Aile ve Sosyal Hizmetler Uzmanlık Bursu, Tez Araştırma Bursu, Lise Bitirme Başarı Bursu programlarını yaşama geçirdi.

Soydaş ve hısım topluluklardan 4 bin 900 gence yetişek desteği

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile İktisadi Kalkınma Vakfı işbirliğiyle Brüksel’de 3 çağ devam eden Türkiye-AB-NATO İlişkileri Sertifika Programı'nı düzenleyen YTB, Türk diasporasına müteveccih raporlama, pırtı dibine kabul etme ve istatistiksel data ihya çalışmalarını da yürüttü.

Almanya’da 30 Mayıs’ta Gençlik Dairesi kabilinden ailesinden alınıp ecnebi ortak aileye maruz 7 maaş "Emir" isminde bebeğin Düsseldorf Aile ve Sosyal Hizmetler Ataşeliğinin girişimleriyle esirgeyici Türk aileye verilmesine de dayanak noktası bulunan YTB, 4 dilde de Yurtdışındaki Türk Varlığını Hedef Alan Saldırılar Raporu'nu yayımladı.

Irkçılık mevzulu çalıştaylar düzenleyip Türklere müteveccih rasist saldırılarla ilişik yâd etkinlikleri de oluşturan YTB, ramazanda Türk diasporasının dip yaşamış olduğu yerlerde iftar zamanı vakti ve sahur programları düzenledi.

Frankfurt'ta Türk Tiyatro Festivali'ni düzenleyen YTB, Türkiye-Fransa İşgücü Anlaşması’nın 57’nci yılına hususi şekilde etraflı ortak kitapçık hazırladı. Anlaşma metninin incelenmiş olduğu kitapçıkta evvel yıllara ilgilendiren verilere ve barhana hikayelerine de ayraç edildi.

ABD'nin önde mevrut Türklerinin sahn hikayelerinin arazi almış olduğu “Neden Geldim Amerika’ya?” kitabının tanıtımı da 2022 senesinde YTB yardımı ile yapılırken soydaş ve hısım toplulukların içtimai ve politik yönden kapasitelerinin gelişimlerini müzaheret etmek düşüncesince 4 bin 900 gence yetişek desteği sağlandı.

Bu kapsamda 1400 genç, kültürel lansman ve değiş programlarıyla Türkiye'de ağırlandı.

20 ülkeden 22 diplomata Türkçe eğitimi verildi

YTB, Irak’ta Türkçe yetişek verici okullarda fariza meydan Irak Türkü öğretmenler ile üniversitelerin muallimlik bölümlerinde okuyan Irak Türkü öğrencilere müteveccih Irak Türkçe Eğitim ve Öğretmen Gelişim Programı'nı yaşama geçirirken 20 ülkeden 22 diplomata Türkçe eğitimi de verdi.

Türkiye'de yüksek tahsil dalında yaşama geçirilen ehemmiyetli girişimlerden bulunan Türkiye Bursları ise 2022 senesinde 171 ülkeden 170 başvuruyla üstün dereceli kırdı. Bu sene başkaca Türkiye'de yetişek meydan ecnebi öğrencilere müteveccih 183 izlence da yaşama geçirildi.

YTB, Türkiye'de yetişek bölgelerin öz devletlerinde kurduğu yetkilendirilmiş derneklerine de dayanak noktası vermeye bitmeme etti. Türkiye mezunlarınca müesses 30 ülkedeki 34 mezunlar cemiyeti ile 2018 yılından buyana 85 plan ve çalışkanlık gerçekleştirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?