Politika

Türkiye-Angola arasında 7 anlaşma imzalandı

Türkiye ile Angola arasında, eğitim, tarım, gümrük, gezim sahalarında 7 anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anlaşmaların imzalandığı törende meydana getirdiği konuşmada, "Fransa, Afrika'yı adeta birlikte koloni kıtası adına kullanmıştır. Yüz binlerce

Türkiye-Angola arasında 7 anlaşma imzalandı
18-10-2021 18:25

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Angola temasları kapsamında dü diyar arasında eğitim, tarım, gümrük, gezim sahalarında 7 anlaşma imzalandı. Anlaşmaların imza töreninin arkası sıra mütekellim Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek düet yaptığımız konuşma lüzum henüz sonradan heyetlerarası görüşmemizle Türkiye-Angola arasındaki bu süreci kayıtlara sakıt oluyoruz. Görüşmemizin siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel bölgelerde 7 anlaşma ile indinde tasdik edilmiş olması aramızdaki ilişkilerin ne noktaya vardığını göstermesi bakımında ehemmiyet taşıyor. Eğitim dalında işbirliği, lüzum ekincilik alanındaki işbirliği, lüzum gümrük mevzularındaki çapraz yönetsel iane anlaşması, uran mevzularındaki anlaşma, eş iktisat ve tecim komisyonu kurulmasına bağlı anlaşması, gezim dalında uyuşma zaptı ve TRT ile Angola arasındaki anlaşma iktisap etmek az daha 7 anlaşmayı imzalamış olduk” dedi.

“Terörle savaşım dair Angola makamlarının indinde olmayı sürdüreceğiz”

İkili hedeflere yer veren Erdoğan, “Temmuz ayında baş başa düet tecim kütlesi hedefini 500 milyon dolar kendisine belirledik. Şu anda 177,5 milyon dolarlık tecim kütlesi Türkiye ile Angola'ya akıllıca düşmüyor. Bunu 500 milyon dolara çıkardığımız andan itibaren aramızdaki bu tecim kütlesi ile aşırı ayrımlı adımlar atacağız. Bilhassa, Türk hususi alanının yatırımlarıyla lüzum altyapıda lüzum aykırı kaynaklarıyla kazan-kazan esasına gereğince yapılacak bu yatırımlarla işadamlarımızın Angola'daki etkinliği henüz da artacaktır. Angola'da bire birlik sürede istihdamın artmasına da hastalık olacaktır. Terörle savaşım dair Angola makamlarının indinde olmayı sürdüreceğiz” açıklamasını yaptı.

“Tecrübe ve imkanlarımızı Angolalı dostlarımızın istifadesine sunmaktan sevinme duymaktayız”

İki ülkenin erke bakanlarının görüşmeler gerçekleştirdiğini laflarına ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçen yıl özlük sismik kontrol ve koyu sondalama gemilerimizle yaptığımız tetkikat sonucunda Karadeniz'de 540 bilyon metreküplük doğalgaz bulduk. 161 bin kilometre uzunluğu ile Türkiye'nin doğalgaz tevzi şebekesi akıbet etap hem çağdaş hem münteşir hem de akıbet etap güvenlidir. Bu mevzuda deneyim ve imkanlarımızı Angolalı dostlarımızın istifadesine sunmaktan sevinme duymaktayız” dedi.

“Türkiye'nin Afrika kıtasındaki faaliyetleri de kâffesi şeffaflığı ile hepsi çeşidinden biliniyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasını şöyleki sürdürdü:
“Vize meselesine atacağımız adımların, beşeri ve gezim ilişkilerimizin büyümesine de imdat sağlayacağına inanıyorum. Ekonomik kendisine da reformları takdirle izliyoruz. Şu an itibarıyla Angola'nın bölgesindeki arsıulusal hastalıkların doğrulukla ve barışçıl biçimde çözülmesine müteveccih pozitif görevi bu sayede henüz da güçleniyor. Türkiye'nin Afrika kıtasındaki faaliyetleri de kâffesi şeffaflığı ile hepsi çeşidinden biliniyor. Kıta genelinde bulunan 43 büyükelçiliğimiz üstünden kâffesi Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi çapraz saygı, el donanması ve kazan-kazan prensipleri temelinde geliştiriyoruz. Bu mevzuda mühim ortağı olduğumuz Afrika Birliği ile işbirliğimizi mutedil ve levent boylu vadeli birlik sağ açıklık ile kâffesi kıtada barış, denge ve refahın artmasına katkıda bulunacak biçimde derinleştiriyoruz. Bu kapsamda 21-22 Ekim'de 3.Türkiye-Aftrika Ekonomi Forumu'nu gerçekleştireceğiz.”

“SİHA ve zırhlı hamal konusunu ele aldık”

Erdoğan, teşrikimesai zarfında defans sahasının namına bağlı soruya, “Savunma uran noktasında 3 ay ilkin Türkiye'ye icra ettikleri ziyarette İHA ve SİHA'larla ilişik talepleri bize olmuştu. Bu mevzuları görüşelim, derinleştirelim demiştik. Daha sonradan zırhlı taşıyıcılarla ilişik kendisine zaman de bazısı görüşmeler yaptık. Bu mevzuda Türkiye'nin akıbet 19 yılda attığı adımlar hakkıyla kendilerinin de dikkatini çekiyor. Bu mevzularda da defans bakanlarımız birbiriyle ahbaplık etmek kanalıyla ne kabil mamüllerin alıntı satımları yapılabilir, ahbaplık etmek kanalıyla adımları atacağız. Bu mevzuda konservatör değiliz ve gelişigüzel muhtelif desteği vermeye amade olduğumuzu söyledik. Savunma bakanlarımız görüşmeleri yapacaklar ona gereğince adımları atacağız” cevabını verdi.
Erdoğan, ayrışık bölgelerde anlaşmalar imzalanmasıyla Türkiye'nin Angola düşüncesince önemine müteveccih soruya şu cevabı verdi:

“Bugün meydana getirilen 7 anlaşma bunun evvel adımlarıdır. Bu anlaşmayla indinde yapmamız gerekenlerin imzalarını attık. Gerek pedagoji bilimi dalında ortaklaşa iş anlaşması ki üniversiteler noktasında bazısı adımları şu anda atıyoruz. Tarım alanındaki anlaşma Angola şişman birlik toprak olanağına sahip. Bu arazilerin işlenmesi dair eş yapabileceklerimiz var. Gümrük mevzularıyla çapraz yönetsel iane anlaşmasını ika imkanımız var. Bir gayr uran hikayelerinde gelişigüzel muhtelif birikimimizi Angola'yla paylaşmaya hazırız. Burada birlik başağrısı bahis konusu değil. Ortak iktisat ve tecim komisyonu kurulmasına bağlı deklarasyon. Ticaret bakanlarımız çabucak adımları atmaları biçiminde bunu da bilgili olacağız. Turizm dalında ise destinasyonları itibarıyla Türkiye aşırı çelimli birlik ülke. İnanıyorum ki THY'nin uçuşlarıyla indinde Türk halkından da buraları görüşme edenler olacaktır.”

“Fransa, Afrika'yı adeta birlik koloni kıtası kendisine kullanmıştır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birlikte henüz adaletli birlik evren mümkün” mesajının andıran çağda Afrika ülkeleriyle ortaklaşa iş periyodunu nite kapsayacağına bağlı soruya, “Birlikte henüz adaletli birlik evren muhtemel derken Afrika kıtası seneler yılı sömürülmüştür. Angola 400 yılı epey maatteessüf Portekiz çeşidinden sömürülmüş bulunan birlik diyar konumundadır. Angola'nın haricinde Afrika'nın ülkelerinin birçoğunun aykırı kaynakları maatteessüf Batı çeşidinden sömürülmüştür. Adaletsiz birlik yaklaşımın aşırı kesin ortaya koyduğu neticedir. Bunların en önemlisi Fransa'dır. Fransa, Afrika'yı adeta birlik koloni kıtası kendisine kullanmıştır. Yüz binlerce insanoğlu buralarda öldürülmüştür. Başta Cezayir iktisap etmek üzere, Ruanda iktisap etmek üzere. Bu insanoğlu öldürülürken kimsenin sesi baskı mı? Zalim birlik yapı, bu adaletli sıfır çatı zulmüne bitmeme etmiştir. Bunları ego bu kitabımda dile getiriyorum. Çünkü adaletli birlik evren talebimiz var, el ele vermemiz lazım. Korkmamak gerekiyor, korktukça bu gadirlik kâffesi Afrika'yı kuşatacaktır. Bununla Birlikte ayağa ikamet etmek gerekiyor. Bununla indinde haklarımıza cemaat çıkmamız gerekiyor, adaletli birlik yapıya cemaat çıkmamız gerekiyor. Bunun düşüncesince bunu kaleme aldım, bunun düşüncesince konuştum, bunun düşüncesince anlattım. Şu anda da hala Libya'da olanları görüyorsunuz. Bunun indinde bire birlik biçimde Somali'de olanları görüyorsunuz. Zulüm hala bitmeme ediyor, tükenmiş değil. Sahraaltı, sahraüstü gelişigüzel yerde zulüm. Daha adaletli birlik dünyayı çabucak kılıç değil gelişigüzel daim bu arada düz yazı etmemiz gerekiyor. Lourenço'ya kitabımı bağış ettim. Beraber çalışmamız lazım” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?