Ekonomi

Türkiye, ABD ile bulunan üstün dereceli tecim hacmini henüz da artırmayı hedefliyor

DEİK Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, "ABD ile tecim kütlesi 2021 böylecene yüzdelik 29 artma göstererek 28 bilyon dolarlık üstün dereceli seviyeye ulaştı." dedi.

Türkiye, ABD ile bulunan üstün dereceli tecim hacmini henüz da artırmayı hedefliyor
16-02-2022 12:47
İstanbul

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, ABD ile Türkiye arasındaki tecim kütlesinin sene nihayetinde yüzdelik 29 çoğalma göstererek 28 bilyon dolarlık üstün dereceli müşterek seviyeye ulaştığını vurgulayarak, "Önümüzdeki süreçte acemi teşrikimesai fırsatlarının da değerlendirilmesiyle beraberce düet ticaretimizin elan erdemli seviyelere ulaşacağına inanıyorum." dedi.

Konuya bağlı şekilde AA muhabirinin sorularını cevap veren Yalçındağ, Kovid-19 salgını yardımıyla 2019 ve 2020 yıllarında akışmaz seyreden Türk-Amerikan düet ticaretinin 2021 yılının başı bakımından toparlanma sinyalleri verdiğini dile getirdiklerini anımsattı.

Özellikle senenin ikinci ½ si bakımından ihracatta tanıdık artı ayrışmayla ABD ile tecim kütlesinin sene nihayetinde yüzdelik 29 çoğalma göstererek 28 bilyon dolarlık üstün dereceli müşterek seviyeye ulaştığını aktaran Yalçındağ, "Şüphesiz bu başarıyı tarihimizde önceki kez ABD’ye ticari dahası vererek sağlamış olmamız bizi elan da gururlandırdı. Resmi sayılara baktığımızda 2021 senesinde ABD’ye ihracatımız sabık yıla uyarınca yüzdelik 45 çoğalma göstererek 15 bilyon dolara, ABD’den ithalatımız ise yüzdelik 14 artışla 13 bilyon dolara ulaştı. " ifadelerini kullandı.

Yalçındağ, ihracattaki bu kayda bedel yükselişle beraberce ABD'nin Türkiye’nin en baş döndürücü hariç satış icra ettiği devletler ortada Birleşik Krallık’ı geride bırakarak Almanya’nın peşi esna ikinci sıraya yerleştiğini söyledi.

Ticarette Stratejik Ortak: ABD

Yalçındağ, "Bu noktada Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’a da müşterek ayraç ayırmak isterim. Türk iş dünyasının çabalarının yanı sıra, Sayın Bakanımızın 20 trilyon dolarlık ekonomiye eş ABD’yi 'ticarette ciddi ortak' şekilde tanımlaması ve çapraz ticareti kolaylaştırmak namına atmış bulunduğu adımların müşterek kararı şekilde bu başarıya ulaşıldığı kanaatindeyiz. Önümüzdeki süreçte acemi teşrikimesai fırsatlarının da değerlendirilmesiyle beraberce düet ticaretimizin elan erdemli seviyelere ulaşacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu da ABD ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tahminî 190 sene ilkin başladığını belirtti.

Bu müddet süresince iktisadi ilişkilerin herhangi müşterek dü ülkeyi geliştiren müşterek yaklaşımla yaşama geçirildiğini tabir fail Turnaoğlu, ABD ile ticaretin bugüne derece bulunduğu denli artık da tekâmül potansiyeline eş bulunduğunu bildirdi.

Turnaoğlu, hakikaten düet tecim kütlesinin 2021'de üstün dereceli kırarak 28 bilyon dolar düzeyine ulaştığını vurguladı.

ABD ile iktisadi ve ticari ilişkilerde yaşama geçirebilecekleri baş döndürücü elan çelimli müşterek gizil gördüklerini aktaran Turnaoğlu, bulunan halde Türkiye’deki 2. en şişman yatırımcı ve 4. en şişman ticari partneri bulunan ABD'nin Türkiye’nin de en aceleci yetiştiği ihraç pazarları ortada arazi aldığını dile getirdi.

Turnaoğlu, bunun yanı sıra, çabucak Amerikan şirketlerinin Türkiye’den dünyanın öteki ülkelerine herhangi müşterek sene 10 bilyon dolara yaklaşan hariç satış yaptığını belirterek, ABD açısından bakıldığında, Türkiye'nin ithalatta 31., ihracatta ise 27. tam konumlandığını kaydetti.

Ticaretin geldiği seviyenin yanı esna dikkati tefriş etmek istedikleri müşterek öteki mevzunun iktisadi bölgede artı yönde gelişen ilişkilerin herhangi müşterek kabil alandaki düet ilişkileri sponsor özellikte olacağına müteveccih inançları bulunduğunu kail Turnaoğlu, "Amerikan şirketleri, umumi şekilde etraflıca vadeli yatırımlar yapıyor ve envestisman kararlarını 7-10 salname perspektiflerle gerçekleştiriyor. PwC iş birliğiyle hazırlamış olduğumuz tutanağa göre, itidalli ve fevk dozaj uygulayım bilimi sıçraması sağlayıcı Amerikan yatırımları, transformatör tesirleri zımnında öteki yatırımlardan ayrışıyor. Temsil ettiğimiz 110’dan müşterek tomar ABD merkezli şirket, Türkiye’de açtıkları inovasyon merkezleri, istihsal tesisleri ve fabrikalar ile etraflıca vadeli yatırımlar gerçekleştiriyorlar. Üyelerimizin Türkiye ekonomisine bütün yardımı 50 bilyon doların üstünde ve direkt 100 bin kişiyi istihdam ediyorlar." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, evren markaları düşüncesince çekicilik merkezi olma hususi durumunu koruyor"

Turnaoğlu, AmCham şekilde dü abuhava arasındaki envestisman ve ticareti artırarak Türkiye’yi dünyaya haiz çelim olmayı hedeflediklerini belirtti. Merkezleri ABD’de bulunan ve Türkiye’de çalışkanlık yayınlayan üyelerinin Türkiye'de ticari faaliyetlerini sürdürmeye ve dü abuhava ortada uygun kalınan 100 bilyon dolarlık tecim kütlesi hedefine bundan ahir devirde de katkıda bulunmaya bitmeme edeceklerini bildiren Turnaoğlu, Türkiye'nin ciddi konumu, canlı nüfusu ve baş döndürücü taraflı dümen tecrübesi ile evren markaları düşüncesince çekicilik merkezi olma hususi durumunu koruduğunu aktardı.

Özellikle müstevli devrinde hazırlık zincirinde sürekliliğin korunmasıyla Türkiye'nin cazibesinin elan da arttığını gözlemlediklerini kail Turnaoğlu, şunları kaydetti:

"Ülkemiz, Amerikan şirketleri açısından kabil envestisman fırsatları içeriyor. Günümüzün dijitalleşen dünyasında uygulayım bilimi altyapısının çelimli olması, Türkiye’nin çekiciliğini zait öteki müşterek eleman şekilde öne çıkıyor. AmCham şekilde domestik iş ortaklarımızı global bedel zincirleri ile buluşturuyoruz. Bunun yanı esna rüçhan hedeflerimize, Türkiye ve ABD’de ortada çapraz yatırıma katkıda bulunuyoruz. Ülkemizde evren standartlarında kabiliyetler geliştirerek arsıulusal şirketlerdeki Türk yöneticilerinin sayısının ve etkinliğinin artmasını destekliyoruz. Ülkemizde kurumsal yönetişimin gelişimi düşüncesince çalışıyoruz. Bu hedeflere erişmek düşüncesince yaratıcı ve sürdürülebilir müşterek teşrikimesai platformu yapmaya ve sürdürmeye müteveccih çalışmalarımıza bitmeme edeceğiz."

Türkiye'nin ABD'ye ihracatı 2022'ye de gayret kesmeden girdi

Bu arada, Türkiye'nin ABD'ye ihracatı 2022'ye de gayret kesmeden girdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, hanuman ayında ABD 1 bilyon 91 milyon 247 bin dolarla Türkiye'nin en müşterek tomar aut satış icra ettiği ikinci abuhava oldu. ABD böylelikle Almanya'yla beraberce sabık ay Türkiye'nin 1 bilyon doların üstünde hariç satış gerçekleştirdiği dü ülkeden birisi oldu.

Türkiye'nin ABD'ye ihracatı, hanuman ayında sabık senenin ayrımsız zamanına uyarınca 281 milyon 976 bin dolar ücretinde çoğalma kaydetti. Söz konusu rakamla, ABD ayrımsız sürede sabık ay Türkiye'nin aut satımını bedel bazında en müşterek tomar artırdığı abuhava şekilde da kayıtlara geçti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?