Ekonomi

Türk Telekom Üst Yöneticisi Önal: Yerli teknolojileri dünyaya tanıtıyoruz

Türk Telekom Üst Yöneticisi Önal, Türkiye'yi yeni nesil teknolojilerle buluşturmak düşüncesince topu topu kaynakları seferber ettiklerini belirterek, "Global iş birliklerimizi geliştiriyor, evcil teknolojileri dünyaya tanıtıyoruz." dedi.

Türk Telekom Üst Yöneticisi Önal: Yerli teknolojileri dünyaya tanıtıyoruz
01-03-2022 12:49
Barcelona

Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, Türkiye'yi yeni nesil teknolojilerle buluşturmak düşüncesince kâffesi kaynakları seferber ettiklerini belirterek, "Global iş birliklerimizi geliştiriyor, evcil teknolojileri dünyaya tanıtıyoruz." dedi.

Önal, İspanya'nın Barselona kentinde planlı GSMA Mobil Dünya Kongresi kapsamında düzenlemiş olduğu geveze toplantısında, fiber yatırımları önceliklendirerek dijitalleşmeyi hızlandırmak, ülkeyi 5G'ye hazırlamak, genel ağ penetrasyonunu tasarruf görmek ve hâlâ dobra hissedar alıcı deneyimi bildirmek dair yoğunlaştıklarını tabir etti.

5G ve yeni nesil teknolojilerin kilometre taşı konumundaki fiber zehir sene sonu bakımından 366 bin kilometreye çıkardıklarını aktaran Önal, "2021 sene sonu bakımından fiber ağımız, 30,2 milyon haneyi kapsıyor." niteleyerek konuştu.

Önal, Türk Telekom'un 2019'dan buyana Endüstri 4.0 denemeleri yaptığını anımsatarak, evren çapında yeni nesil teknolojilerle geleceği biçimlendirme ve 5G'de Türkiye'yi kılavuz ika amacında çabucak ilerlediklerini vurguladı.

Akıllı fabrikalar dair oluşturdukları sınama projeleriyle sınai 5G dair dobra hissedar konumda olduklarını dile getiren Önal, "IoT, sentetik zeka ve ICT denli mihrak sahalarına yatırımlarımızla ulaşımdan imalata, otomotivden sağlığa, tahsilden enerjiye, sokaklara ve evlerimize denli dayanıklı baş döndürücü bölgede verimliliği artı çokbilmiş projeleri yaşama geçiriyoruz. Altyapımızı, ağız ağıza evcil ve ulusal imkanlarla ürettiğimiz e-SIM ve e-CALL teknolojilerine apiko bir duruma getirerek bütünleşme süreçlerimizi tamamladık." ifadesini kullandı.

"2021'de nice arsıulusal iş donanmasına imza attık"

Önal, GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde, evcil ve ulusal teknolojileri dünyaya tanıtarak toptan açıdan kullanımını bildirmek amacıyla kalburüstü iş birliklerine imza attıklarını belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Ülkemizin sayısal tahavvül yolculuğunda, ulusal günah anlayışımızla evcil ekosistemi destekliyor, mavera taraftan toptan ölçekli iş birlikleriyle teknolojimizi dünyaya sunuyoruz. Bu amaçla teknoloji devleriyle yaptığımız yeni iş birliklerini yaymak neredeyse GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde yerimizi aldık. 2021'de nice arsıulusal iş donanmasına imza attık."

Dünyanın önemli teknoloji şirketlerinden Juniper Networks ve Net Insight ile icra ettikleri çelim birliğiyle görev ve ürünlerini evren pazarına sunduklarına ayraç fail Önal, şu ifadeleri kullandı:

"Juniper ile 5G hareketli muvasala şebekelerine gürlük ve elastikiyet kazandıran vRAN çözümü RIC (Radyo Akıllı Kontrolcü) ürününün lisanslanarak toptan ölçekte pazarlanması dair Net Insight ile ise 5G devir ve kelime sıklığı senkronizasyonu dalında meslek anahtar hissedar değişen teknolojinin ürünleştirme emek harcamaları dair teşrikimesai yaptık."

Önal, Parallel Wireless ile Open RAN (Açık Radyo Erişimi) çözümünü uçucu namına belirlenen sahalarda sınav görmek neredeyse teşrikimesai ika dair anlaştıklarını bildirerek, endişe tabanlı yazılım firması Mavenir'in, dizge entegratörü Compro ve belirgin radyo muvasala teknolojileri üstünde icraat karşılayıcı TIP ile de Open vRAN dair hissedar alan denemesi yürüttüklerini kaydetti.

Korea Telekom ile 5G ve sentetik zeka teknolojileri dair icra ettikleri iş birliğinin "akıllı alanlar" projelerini kapsadığını özetleyen Önal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Nokia ile ciddi sınai uygulamalarda hataları minimuma düşürecek, üretimi, verimliliği artıracak, 5G'nin az gecikme, efdal izole bant genişliği ve efdal himmet yeteneklerini kullanan Endüstri 4.0 denemeleri yapıyoruz. Huawei ile imzaladığımız dobra yeti sözleşmesi ile 5G'ye apiko şebekelerin geliştirilmesi ve birinci sınıf kanalizasyon uygulamaları düşüncesince ciddi görünüş paylaşımının yanında sınai 5G uygulamalarını yaşama görmek ve ekosistemi yetiştirmek düşüncesince çalışacağız. ZTE ve Netaş ile imzaladığımız dobra yeti sözleşmesiyle de yeni nesil teknolojilerin vatanımızda yaşama geçirilmesine müteveccih çalışmalarımıza bitmeme edeceğiz."

Akıllı ekincilik dalında 5G uygulamaları

Önal, çokbilmiş ekincilik dalında 5G uygulamaları yetiştirmek neredeyse Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin teknoloji iştiraki TARNET ile şümullü denemeler yaptıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Odine Solutions ile endişe enformatik sanallaştırma çözümleri dair yaptığımız kuma emek harcamaları duyurduk. Yerli yazılım firması i2i ile Türkiye'de önceki kere hissedar 5G atom çekirdeği kanalizasyon fonksiyonunu ticari namına yerlileştirecek çalışmalarımız oldu. İştiraklerimiz Argela ve onun Silikon Vadisi'ndeki inovasyon kolu Netsia'nın enerjik katılımıyla Open Networking Foundation (ONF) çatısı altında geliştirdiğimiz SEBA Platformu'nun tanıtımını yaptık. Aynı sürede Argela/Netsia'nın geliştirdiği SEBA ticari ürünü bulunan Netsia BB Suite demosunu gerçekleştirdik. Türk mühendisliğinin evren çapındaki bu başarılarını hem Türk Telekom bununla beraber türkiye düşüncesince baş döndürücü kalburüstü kazanımlar namına görüyoruz. Yerli ve ulusal teknolojilerimizi dünyanın hizmetine sunmaktan şişman alım çalım duyuyoruz."

"TT Ventures ile girişimleri destekliyoruz"

Türk Telekom iştiraki TT Ventures çatısı altında dolayısıyla bitmeme fail adım çabuklaştırma programı PİLOT ile bugüne denli 91 girişime kısaca 10 milyon teklik akçe desteği sağladıklarını ve PİLOT mezunlarının aldıkları mecmu envestisman ücretinin 16 milyon doları geçtiğini dile getiren Önal, TT Ventures ile görülmemiş hissedar yapılanmaya gidildiğini bildirdi.

Önal, sonuncu amaçlarının, başarılarını toptan arenaya nakil potansiyeli bulunan girişimlere envestisman yaparak Türkiye'den yeni "unicorn"lar boşaltmak bulunduğunun altını çizdi.

Bu kapsamda destekledikleri girişimleri arsıulusal arenaya sürüm hedefiyle 2021'de dünyanın en şişman inovasyon platformlarından Plug and Play ile teşrikimesai yaptıklarını özetleyen Önal, hedeflerinin, güzeşte yıl, envestisman meydana getirdiği müşareket sayısını ikiye katlayan kurumsal adım sermayesi şirketleri TT Ventures'ın merkezi Amerika Silikon Vadisi'nde olan, Türk teknoloji girişimleri düşüncesince dünyaya oluşturulan hissedar bap gerçekleştirmek bulunduğunu anlattı.

Önal, Türkiye'nin dışa bağımlılığını gelişigüzel güzeşte güneş ezici ve evren düşüncesince teknoloji üreten hissedar iklim olması düşüncesince mevcut güçlerini ortaya koyacaklarını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?