Yaşam

Türk öğrenciler, Sudan'da kültürü yaşayarak Arapça öğreniyor

Türkiye'den Sudan'a mevrut darülfünun talebesi ve ortaöğretim mezunu 9 insandan oluşan grup, Hartum Eğitim Müşavirliğinin düzenlemiş olduğu programla YEE'deki kursiyerlere Türk kültürünü anlatıyor ve onlarla Sudan kültürünü yaşayarak Arapçalarını geliştiriyor.

Türk öğrenciler, Sudan'da kültürü yaşayarak Arapça öğreniyor
22-07-2022 21:05
Hartum

Türk ve Sudanlı öğrencilerin, Hartum YEE'de Sudan'a katışıksız giysiler giydirilmiş olduğu ve dü diyar şarkılarının seslendirildiği etkinlikte, Sudan kınası yakıcı Türk öğrenciler, ünlü "cebene" kahvesinin tadına baktı.

Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Gökhan Bozbaş, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, ilkin ecnebi anahtar eğitimi ve öğreniminde anahtar ve hars arasındaki bağın genellikle unutulduğunu ve bu nedenle dilsel namına edinilen bilgilerin insanoğlu zihninde derk geçmediğini söyledi.

Yabancı anahtar bellemek isteyenlerin o dilin kültürel yetkinliğine de bilgili olması gerektiğine inandığını tamlayan Bozbaş, bu durumun hâlâ mıhlı ortak anahtar eğitimi doğuracağını düşündüğünü belirtti.

Bozbaş, "Bu bağlamda bu 9 genç, hem Arapça hem Sudan kültürünü bellemek düşüncesince buraya geldi. Temel Arapça bilgisi bulunan bu gençlerin, Sudan’da kültürel ortak etkileşimin içinde aşırı tez ve çalışan ortak anahtar gelişimi yaşayacaklarını düşünüyorum. Daha evvel 3 günde bunu görme ettik." ifadesini kullandı.

"Ortak kültürümüz var"

YEE'de Türkçe talebesi Sami Adem, Türk dostlarının Sudan ziyaretinden enikonu bahtiyar olduklarını, aykırı terbiye ve hars alışverişi gerçekleştirdiklerini belirterek, "Birlikte Hartum Üniversitesi ve Sudan Üniversitesine gittik. Nil Nehri'nde havza turu da yaptık. Sudan kültürünü anlatırken, Türk kültürünü aşinalık fırsatımız oldu. Bugün olanlara Sudan'a katışıksız giysileri tanıttık. Türkiye'den mevrut arkadaşlarımız, Cellabiye (erkek kıyafeti), Tob (kadın kıyafeti), Merkub (ayakkabı), şal (atkı) ve imma (sarık) giydi. Kızlar, ellerine kına kıydı." sanarak konuştu.

Bir öbür öğrenci Ola ed-Dusugi, "Türkiye'den mevrut arkadaşlara Sudan'ın geleneklerini anlattık. Kadınların meydana getirdiği Zegruta'yı (zılgıt) öğrettik. Erkeklerin damatlara bitirdikleri ebşir (mutlu ol) hareketini gösterdik. Ortak kültürümüz var." ifadesini kullandı.

Anadolu İmam-hatip lisesi mezunu Abdulvahap Ateşoğlu, Türkiye'den Sudan kültürünü ve Arapçayı bellemek az daha 9 nefis kol namına buraya geldiklerini anlatarak, "3 gündür Sudanlı arkadaşlarımızla aşırı iyi geziyoruz, bizlere olağandan araştırma görevlisi oluyorlar. Giydiğim bu Cellabiye aşırı hoşuma gitti. Herkese buraya gelmeyi kaynak ediyorum, Sudan, aşırı iyi ortak ülke." dedi.

Lise mezunu Yusuf Karacan da "Gelmeden evvela Sudan elbette ortak yer, sıkkın olacak mı?' sanarak endişemiz vardı. Geldikten sonradan buradakilerin ne derece sevimli olduklarını gördük." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?