Teknoloji

Türk mühendislerin geliştirdiği yer dostu elektrikli otobüsler Almanya'da sergilendi

Avrupa otobüs pazarı düşüncesince senenin en ehemmiyetli etkinlikleri ortada yayınlanan BUS2BUS Fuarı'na Türkiye'den Karsan, TEMSA, Otokar ve Anadolu Isuzu katıldı.

Türk mühendislerin geliştirdiği yer dostu elektrikli otobüsler Almanya'da sergilendi
29-04-2022 13:42
Berlin

Almanya’nın başkenti Berlin'de BUS2BUS fuarına eklenmiş bulunan Türk otobüs üreticileri, yer dostu gösterimi kapsamında geliştirdikleri akıbet manken elektrikli otobüslerini tanıttı.

Elektrikli ve özerk vasıtaların kaşe vurmuş olduğu fuarda, dünyanın ayrı ayrı ülkelerinden otobüs üreticileri elektrikli araçlarını ekspozisyon fırsatı buldu.

Fuarda, zeki çabukluk gösterimi kapsamında doğacak çağda karşımıza çıkma bilhassa çarpıcılık ve müvellidülma kazanmak az daha seçenek yakıtlı vesait ile erdemli teknolojili yükleme sistemleri de tanıtıldı.

Türkiye’nin elektrikli otobüs üreticileri başarılarıyla dikkati çekmeye bitmeme etti. Avrupa otobüs pazarı düşüncesince senenin en ehemmiyetli etkinlikleri ortada yayınlanan BUS2BUS Fuarı'na Türkiye’den Karsan, TEMSA, Otokar ve Anadolu Isuzu katıldı.

Elektrikli araçlarda kilo başına dış satım kıymeti 30 doların üzerinde

TEMSA Üst Yöneticisi (CEO) Tolga Kaan Doğancıoğlu, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Türkiye'nin ticari taşıt açısından Avrupa’nın en iri üreticisi bulunduğunu belirterek, TEMSA’nın bilhassa otobüs ve şişko transfer dalında önde mevrut şirketlerden bulunduğunu söyledi.

Fuara ahi SKODA şirketiyle katıldıklarını kaydeden Doğancıoğlu, 9 ve 12 metrelik elektrikli araçlarını fuarda ilk önce Alman pazarından yetkililere tanıttıklarını anlatım etti ve "Küresel ısınmanın tetiklediği sürdürebilirlik ekonomisi süresince kılıç de elektrikli araçlarımızla yurt süresince mürşit olmaya hız ediyoruz." dedi.

Kovid-19 sonrası arsıulusal firmaların coğrafi kendisine yaklaşan bölgelere üretimi kaydırmasında Türkiye düşüncesince kimi fırsatlar bulunduğunu özetleyen Doğancıoğlu, Türkiye’nin ticari taşıt üretiminde çelimli bulunduğunu ve yer dostu otobüslerin üretimi düşüncesince avantajlar bulunduğunu aktardı.

Doğancıoğlu, İskoçya'nın Glasgow kentindeki İklim Zirvesi'nde Türkiye’nin de aralarında bulunmuş olduğu devletlerin 2030’e denli yollardaki ticari vasıtaların 3'te 1'inin ve 2040 yılından itibaren hepsi ticari vasıtaların "çevre dostu" olması dair anlaştığını hatırlatarak, "Biz de TEMSA kendisine halis muhlis planlarımızı 2025 senesinde üretimimizi ½ si kullanılmamış emisyonlu araçlardan, elektrikli yahut çevreci yakıtla revan araçlardan olacak biçimde geliştiriyoruz.” dedi.

TEMSA’nın kesin dış satımcı indinde iştirak bulunduğunu vurgulayan Doğancıoğlu, firmanın ürünlerinin yüzdelik 70’ini 66 ülkeye dış satım ederek Türkiye’ye ilişik bedel kazandırdıklarını anlatım etti.

Doğancıoğlu, "Türkiye’nin yekûn ihracatının kilo kıymeti 1,5-2 dolar civarında. Otomotiv ihracatı 10-20 dolar ortada iken bizim elektrikli araçlarda bu 30 doların üzerinde. Dolayısıyla baş döndürücü hâlâ ilişik kalburüstü ürünleri ülkemize fırsat, bedel kendisine getirmeye uğraşıyoruz misyonumuz bu yönde bunu büyütmek.” niteleyerek konuştu.

"Türkiye Avrupa'nın otobüs istihsal üssü"

Karsan dışsatım Grup Müdürü Çağdaş Adıyeke de salgının başlangıcından buyana önce kere Avrupa’da indinde fuara katıldıklarını belirtti.

Karsan’ı teknolojik kendisine 55 salname tecrübesi bulunan indinde startup firması kendisine tanımladıklarını tamlayan Adıyeke, "Bu bağlamda fuara ağız ağıza elektrikli araçlarımızı getirdik ve onları Almanya pazarı düşüncesince sergiliyoruz." dedi.

Adıyeke, bahis konusu fuarın bilhassa Avrupalı otobüs üreticilerin toy uygulayım bilimi ürünlerini sergiledikleri aktiflik olduğuna ayraç ederek, fuarda belediyeler, firmalar ve kurumlarla bilgelik alışverişinde bulunduklarını anlattı.

Türkiye’nin Avrupa’nın otobüs “üretim üssü” bulunduğunu ve Avrupa’da satılan değme 2 otobüsten indinde tanesinin Türkiye’de üretildiğini vurgulayan Adıyeke, “Bu bölgede Türkiye Avrupa pazarını istihsal yönünden domine etmiş durumda.” niteleyerek konuştu.

Karsan müdahale Türk otobüs üreticilerinin doğacak teknolojilere envestisman yaptıklarını özetleyen Adıyeke, Karsan kendisine elektrikli araçlarla ilgilendiren önce adımlarını tamamladıklarını ve indinde ahir aşama bulunan özerk araçlarla ilgilendiren yatırımlara başladıklarını belirtti.

Adıyeke, kırat 4 özerk vasıtaların 5 ülkeye operasyonlar düşüncesince teyit ettiklerine dikkati çekerek,"Bu kapsamda Norveç’e önce özerk taşıt mayıs kocaoğlan başlangıcında teyit edilecek. Karsan’ın bugüne denli 300’den indinde tomar elektrikli otobüs ihracatı gerçekleştirdik. Türkiye’nin dış satım hedefleri bağlamında ilişik kıymeti erdemli bulunan ürünlerimizle güzel indinde iş yaptığımızı düşünüyoruz." dedi.

"Otobüs üretimi ve ihracatı Türkiye’de değme sene yükselen trende sahip"

Anadolu Isuzu Uluslararası Satış Müdürü Murat Dedeoğlu da elektrikli, hidrojenli ve özerk araçlara koyu indinde nazarıitibar bulunduğunu söyledi.

Fuarda kusursuz elektrikli NovoCITI Volt araçlarını tanıttıklarını özetleyen Dedeoğlu, bu araçlardan Fransa’da satıldığını ve Almanya’ya da satmayı hedeflediklerini aktardı.

Dedeoğlu, iri Avrupa şehirlerinin merkezlerine 2025 yılından itibaren elden elektrikli otobüslerin girilmesine müsaade verileceğini belirterek, "2030’da bu hâlâ da büyüyecek. Elektrik otobüs dönüşümü kaçınılmaz. Biz de bu dönüşümün indinde parçası olmaya çalışıyoruz.” yorumunu yaptı.

Otobüs istihsal ve ihracatının Türkiye’de değme sene yükselen indinde trende cemaat bulunduğunu vurgulayan Dedeoğlu, “Ana pazarımız Fransa bulunmasına rağmen Avrupa’nın ayrışık vatanlarında büyümemizi sürdürüyoruz." niteleyerek konuştu.

"Türk üreticiler derinliğine çağda piyasa rakamlarını artıracak"

Otokar Ticari Araçlar Uluslararası Pazarlama ve Satış Direktörü Hakan Bubik ise Otokar kendisine 3 sene aradan sonraları otobüs sektörüyle buluştuklarını belirterek, fuarda yer dostu “e –Centro ve 12 metrelik yurt elektrikli otobüsü tanıttıklarını aktardı.

Almanya’da belediyelere fariza sağlayan operatörlerle yaklaşan çalıştıklarını özetleyen Bubik, Berlin Belediyesi ile kestirmece 3 senedir beraberce plan ve icraat yürüttüklerini kaydetti.

Bubik, bu sahanın doğacak 5 yılda seçenek yakıtla etkin vasıtaların dizele nazaran baş döndürücü hâlâ indinde tomar satılması yönünden beklentisi olduğuna ayraç ederek, Otokar’ın da bu kapsamda şişko transfer fariza araçlarını dizel haricinde doğalgaz ve elektrikli bir duruma getirdiklerini dile getirdi.

Hakan Bubik, "Herkesin bilmiş olduğu az daha Türkiye çağ indinde otobüs istihsal üssü. Avrupa’ya, dünyaya ve ayrıca Amerika’ya gürbüz çağ Türkiye’de imal edilen otobüsler ihraç edilmekte. Dolayısıyla sektörümüz bilhassa kılıç kazanmak az daha halis muhlis Türk üreticilerinin derinliğine çağda hâlâ erdemli adetlerle piyasa rakamlarını artıracağını düşünüyorum.” niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?