Sağlık

Türk hekimin araştırması tababet dünyasında ekol açacak

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Adıyaman, yarımlık tedavisi düşüncesince muteber spinal faset mafsal enjeksiyonu esnasında ışınım tesirini düşürmek şartıyla emek vermek yaptı.

Türk hekimin araştırması tababet dünyasında ekol açacak
30-11-2021 10:16
İstanbul

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Ali Ekrem Adıyaman, esas enjeksiyonlarında artırılmış gerçeklik gözlüğünün kadavra üstünde kullanımının araştırılması dair icra ettiği çalışmayla, 2021 AO Spine Research Start-Up Grant Programı'ndan dayanak almaya doğruluk elde eden evren çapındaki 12 araştırmacıdan birisi oldu.

Yeni teknolojilere bulunan hevesi zımnında arttırılmış gerçeklik gözlüğünün ameliyatlarda uygulanabilirliğini araştıran Dr. Adıyaman, şu an deneyli etapta bulunan çalışmasını insanoğlu kadavrası üstünde sürdürüyor.

Dr. Adıyaman, tababet dalında çevrilme etme potansiyeli bulunan ortak teknolojiyi içeren araştırmasına ilişkin, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, eksperlik tezi namına arttırılmış gerçeklik gözlüklerini kullanmayı ve bunları ameliyatlara bütünleşmiş etmeyi planladığını anlattı.

Omurga cerrahisi dalında icra ettikleri birtakımı küçük girişimlerin olduğunu, beli, boynu ağrıyan birtakımı hastalara ameliyatsız ortak hal namına dernekevi duyum yitimi altında küçük iğnelerle müdahalede bulunduklarını aktaran Dr. Adıyaman, bu müdahalelerin ışınım da içeren ortak röntgen aleti ile yapıldığını söyledi.

Doktorun, afiyet mensubunun ve hastanın verilen kalmış yer aldığı ışınım tesirini azaltmaya müteveccih arttırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanılabileceğini fikren bu projeyi geliştirdiğini anlatım fail Dr. Adıyaman, "Her hastanın tomografisini çekip, omurgasının üç buutlu hologramını oluşturup, arttırılmış gerçeklik gözlüğüne aktarıyoruz. Hastanın omurgasının hologramını, hastanın üstünde görüntüleyerek, işlemi bu holograma bakarak yapıyoruz. Böylece ışınım maruziyeti azalmış oluyor. Şu anda deneyli etapta çalışmamız. Bu konudaki yazılımı ihya ve ıslah noktasında birtakımı çalışmalarımız oluyor. Projemiz arsıulusal çapta birtakımı ödüllere müstahak görüldü." niteleyerek konuştu.

Adıyaman, 2021 AO Spine Research Start-Up Grant Programı'ndan dayanak almaya doğruluk elde eden evren çapındaki 12 araştırmacıdan birisi bulunmasına ilişkin, "İsviçre'de 1950'li zamanlarda esas cerrahlarının kurduğu ortak vakıf AO Spine. Bütün dünyada çalışkanlık gösteriyor ve esas cerrahisinde dünyada en yayılmış ve etkili kuruluşlarından ortak tanesi. Vakfın ortak grant ilanında projemiz fonlanmaya doğruluk kazanmıştır ve enine boyuna giranbaha namına bulunmuş yer aldığı anons edildi. Katılan öbür planlara gereğince faik olduğunu, yenilikçi, ekol açan ortak plan bulunduğunu kendileri de anlatım ettiler." değerlendirmesini yaptı.

"Arttırılmış gerçekliğin pestil üstünde kullanımına müteveccih ortak plan Türkiye'de daha yok"

Arttırılmış gerçekliğin tababet eğitiminde kadavra ihtiyacının ortadan kaldırılması ve tababet eğitiminin 3 boyutlu görselleştirmeyle iyileştirilmesine değgin birtakımı çalışmaların yapıldığını aktaran Dr. Adıyaman, "Arttırılmış gerçekliğin ameliyathanede, pestil üstünde kullanımına müteveccih ortak plan Türkiye'de daha yok. Dünyada da dünkü gıcır yapılmaya çalışılıyor, birtakımı tetkikat var. Biz de dünkü başlamış bulunan ortak akımı, eksiksiz evren ile ayrımsız anda bu teknolojiyi izleme edip, vatanımızda uygulamaya koyma amacında adımlar atıyoruz." niteleyerek konuştu.

Projenin yazılım evresini da noktayı ulaştığında iane alarak kendisinin yürüttüğünü tamlayan Dr. Adıyaman, projeden müspet neticeler alınacağını düşündüklerini söyledi.

Projeyi şu an rahatça mafsal faset mafsal enjeksiyonlarını fikren yaptığını özetleyen Dr. Adıyaman, laflarına şu biçimde bitmeme etti:

"Aslında eseme aşırı basit. Hedeflediğiniz ortak benek var, oraya ortak enjeksiyon ile giriyorsunuz ve akıllıca noktaya varmayı hedefliyorsunuz. Röntgen ile enstantane fotoğraf tasdik yapılmadan çabucak bu meslek ile bu hologram teknolojisiyle akıllıca noktaya varabiliyor muyum bunun karşılaştırması. Hedeflediğim noktadan ne genişliğinde saptım, sapma açım, sapma payım, ikrar edilebilmektedir kurda minin çalışmasını yapıyoruz şu anda. Bu çabucak faset mafsal enjeksiyonları düşüncesince değil, diyelim ki karaciğerden ortak biyopsi alacaksınız, oraya perkütan enjeksiyon ile girdiniz ve akıllıca yerden bunu almaya çalışıyorsunuz. Bu hızla gelişen teknolojinin uygulanabilir bir duruma gelmesi ve kişide kullanılmaya başlanması öbür sağlam aşırı şeyin de önünü açacak. Beyin cerrahisinde de kullanıma sonuç basamak açık. Kafatası bağlı ortak kutu yer aldığı ve akıl süresince çakılı durduğu düşüncesince beyinde bunu gerçekleştirmek aşırı elan hazırlop oluyor. Beyin cerrahisi bu anlamda da akla yatkın ve ülküsel ortak dal."

Dr. Adıyaman, bu projenin peşi sıra benzeri biçimde arttırılmış gerçeklik teknolojisine bireşimli zekayı katarak, ameliyatlarda lazım birtakımı bulunan tıbbi cihazların yerini dünkü teknolojilerin almasına, gerekse birtakımı ameliyatlardaki teknikleri arttırılmış gerçeklik ve bireşimli zeka ile desteklemeye müteveccih ortak aşırı projeyi yaşama geçirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Şu an nöronavigasyon aletinin evcil üretiminin bulunmadığını aktaran Adıyaman, sözlerini, "Uluslararası çapta ortak birçok şirket var. Biz de oradan ikrar etmek durumundayız. Türkiye'de nöronavigasyon aleti üretilmiyor ama arttırılmış gerçeklik tabanlı nöronavigasyon cihazını daha dünyada sıfır ortak teknolojide inşallah Türkiye'de çıkmak bizlere baht olur." niteleyerek tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?