Sağlık

Türk hekimin araştırması tababet dünyasında ekol açacak

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Adıyaman, yarımlık tedavisi düşüncesince makbul spinal faset mafsal enjeksiyonu esnasında ışınım tesirini dökmek neredeyse emek vermek yaptı.

Türk hekimin araştırması tababet dünyasında ekol açacak
30-11-2021 10:16
İstanbul

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Ali Ekrem Adıyaman, temel enjeksiyonlarında artırılmış gerçeklik gözlüğünün kadavra üstünde kullanımının araştırılması hakkında icra ettiği çalışmayla, 2021 AO Spine Research Start-Up Grant Programı'ndan dayanaklık etmek almaya adalet elde eden evren çapındaki 12 araştırmacıdan bir tanesi oldu.

Yeni teknolojilere bulunan hevesi zımnında arttırılmış gerçeklik gözlüğünün ameliyatlarda uygulanabilirliğini araştıran Dr. Adıyaman, şu an anaç etapta bulunan çalışmasını insanoğlu kadavrası üstünde sürdürüyor.

Dr. Adıyaman, tababet dalında ihtilal etme potansiyeli bulunan müşterek teknolojiyi içeren araştırmasına ilişkin, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, eksperlik tezi namına arttırılmış gerçeklik gözlüklerini kullanmayı ve bunları ameliyatlara bütünleşmiş etmeyi planladığını anlattı.

Omurga cerrahisi dalında bitirdikleri kimi küçük girişimlerin olduğunu, beli, boynu ağrıyan kimi hastalara ameliyatsız müşterek hal namına dernekevi duyum yitimi altında küçük iğnelerle müdahalede bulunduklarını aktaran Dr. Adıyaman, bu müdahalelerin ışıma da içeren müşterek röntgen aleti ile yapıldığını söyledi.

Doktorun, keyif mensubunun ve hastanın verilen kalmış yer aldığı ışıma tesirini azaltmaya müteveccih arttırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanılabileceğini fikren bu projeyi geliştirdiğini tabir fail Dr. Adıyaman, "Her hastanın tomografisini çekip, omurgasının üç buutlu hologramını oluşturup, arttırılmış gerçeklik gözlüğüne aktarıyoruz. Hastanın omurgasının hologramını, hastanın üstünde görüntüleyerek, işlemi bu holograma bakarak yapıyoruz. Böylece ışıma maruziyeti azalmış oluyor. Şu anda anaç etapta çalışmamız. Bu konudaki yazılımı ihya ve ıslah noktasında kimi çalışmalarımız oluyor. Projemiz arsıulusal çapta kimi ödüllere müstahak görüldü." diyerek konuştu.

Adıyaman, 2021 AO Spine Research Start-Up Grant Programı'ndan dayanaklık etmek almaya adalet elde eden evren çapındaki 12 araştırmacıdan bir tanesi bulunmasına ilişkin, "İsviçre'de 1950'li zamanlarda temel cerrahlarının kurduğu müşterek vakıf AO Spine. Bütün dünyada çalışkanlık gösteriyor ve temel cerrahisinde dünyada en münteşir ve etkili kuruluşlarından müşterek tanesi. Vakfın müşterek grant ilanında projemiz fonlanmaya adalet kazanmıştır ve ince kalburüstü namına bulunmuş yer aldığı duyuru edildi. Katılan gayrı planlara uyarınca faik olduğunu, yenilikçi, dizge açan müşterek plan bulunduğunu kendileri de tabir ettiler." değerlendirmesini yaptı.

"Arttırılmış gerçekliğin parasız üstünde kullanımına müteveccih müşterek plan Türkiye'de hâlâ yok"

Arttırılmış gerçekliğin tababet eğitiminde kadavra ihtiyacının ortadan kaldırılması ve tababet eğitiminin 3 boyutlu görselleştirmeyle iyileştirilmesine ilişkin kimi çalışmaların yapıldığını aktaran Dr. Adıyaman, "Arttırılmış gerçekliğin ameliyathanede, parasız üstünde kullanımına müteveccih müşterek plan Türkiye'de hâlâ yok. Dünyada da acemi gıcır yapılmaya çalışılıyor, kimi tetkikat var. Biz de acemi başlamış bulunan müşterek akımı, etraflı evren ile ayrımsız anda bu teknolojiyi izlem edip, vatanımızda uygulamaya koyma uğrunda adımlar atıyoruz." diyerek konuştu.

Projenin yazılım evresini da noktayı ulaştığında iane alarak kendisinin yürüttüğünü tamlayan Dr. Adıyaman, projeden müspet neticeler alınacağını düşündüklerini söyledi.

Projeyi şu an pratik olarak mafsal faset mafsal enjeksiyonlarını fikren yaptığını özetleyen Dr. Adıyaman, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Aslında eseme baş döndürücü basit. Hedeflediğiniz müşterek gözcü var, oraya müşterek enjeksiyon ile giriyorsunuz ve akıllıca noktaya varmayı hedefliyorsunuz. Röntgen ile enstantane fotoğraf tasdik yapılmadan hemen bu cümle ile bu hologram teknolojisiyle akıllıca noktaya varabiliyor muyum bunun karşılaştırması. Hedeflediğim noktadan ne genişliğinde saptım, sapma açım, sapma payım, benimseme edilmektedir kurda minin çalışmasını yapıyoruz şu anda. Bu hemen faset mafsal enjeksiyonları düşüncesince değil, diyelim ki karaciğerden müşterek biyopsi alacaksınız, oraya perkütan enjeksiyon ile girdiniz ve akıllıca yerden bunu almaya çalışıyorsunuz. Bu hızla gelişen teknolojinin uygulanabilir bir vaziyete gelmesi ve kişide kullanılmaya başlanması gayrı katı baş döndürücü şeyin de önünü açacak. Beyin cerrahisinde de kullanıma sonuç adım açık. Kafatası bağlı müşterek kutu yer aldığı ve bellek ortamında çakılı durduğu düşüncesince beyinde bunu gerçekleştirmek baş döndürücü hâlâ emeksiz oluyor. Beyin cerrahisi bu anlamda da akla yatkın ve ülkü müşterek dal."

Dr. Adıyaman, bu projenin arkası sıra benzeri biçimde arttırılmış gerçeklik teknolojisine bireşimli zekayı katarak, ameliyatlarda lazım kimi bulunan tıbbi cihazların yerini acemi teknolojilerin almasına, gerekse kimi ameliyatlardaki teknikleri arttırılmış gerçeklik ve bireşimli zeka ile desteklemeye müteveccih müşterek baş döndürücü projeyi yaşama geçirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Şu an nöronavigasyon aletinin evcil üretiminin bulunmadığını aktaran Adıyaman, sözlerini, "Uluslararası çapta müşterek birçok şirket var. Biz de oradan benimseme etmek durumundayız. Türkiye'de nöronavigasyon aleti üretilmiyor ama arttırılmış gerçeklik tabanlı nöronavigasyon cihazını hâlâ dünyada sıfır müşterek teknolojide inşallah Türkiye'de çıkmak bizlere baht olur." diyerek tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?