Sağlık

Turgut Özal Tıp Merkezi, kök hücre ve kemik iliği naklinde 1500 hastaya rüya oldu

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, 2010 senesinde başladığı kök hücre ve kemik iliği naklinde 1500 hastanın iflah bulmasını sağladı.

Turgut Özal Tıp Merkezi, kök hücre ve kemik iliği naklinde 1500 hastaya rüya oldu
13-03-2022 15:19
Malatya

Kan kanseri ve ehemmiyetli çağ hastalıklarının stabil tedavisi bulunan kök hücre ve kemik iliği nakli, 2010 yılından beri İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2020'de açılışını meydana getirdiği Onkoloji Hastanesi'nde kurulan 40 yataklı vagon vagon Kök Hücre ve Kemik İliği Nakli Merkezi Türkiye'nin en şişman merkezleri ortada arazi alıyor.

Turgut Özal Tıp Merkezi'nde 2010'dan, Onkoloji Hastanesi'nde ise 2020'den itibaren meydana getirilen kök hücre ve kemik iliği naklinde 1500 hastaya iflah dağıtıldı.

"1500 kemik iliği nakli yaptık"

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre ve Aferez Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, AA muhabirine, 2010'dan beri değerli halde otama uyguladıklarını belirtti.

"Talasemi majör" ismi sunulan ciddi anemi problemine da otama uyguladıklarını aktaran Erkurt, şöyleki bitmeme etti:

"Biz burada 7 talasemi geniş hastasına (Akdeniz anemisinin en ciddi seyreden türü) ilik nakli yaptık. Bu mevzuda tecrübeli merkeziz. 1500 kemik iliği nakli yaptık. Geçen sene 277 hastaya aktarım yaptık. Son 4 yılda en baş döndürücü kemik iliği nakli eden hastaneyiz. Kalıtsal hastalıklarda başta talasemi geniş rahatsızlığı naklinde de deneyimliyiz. Kök hücre nakli kazanmak talip talasemi geniş hastaları 20 yaşını geçmeden bizlere başvurabilirler ve kemik illiği nakli yapabiliriz. Merkezimiz baş döndürücü deneyimli, 1500 hastaya iflah olduk. Kan kanseri, iveğen lösemi, vakayiname lösemi, lenfoma, irsî ve kemik iliği hastalarına da aktarım yapıyoruz."

"İyileşirsem hoca kazanmak istiyorum"

Şanlıurfa'da canlı ve hastaneye aktarım olmaya mevrut talasemi geniş hastası 21 yaşındaki Ayşenur Kıtbuğa da hastalığını öğrendiğinde baş döndürücü üzüldüğünü ve sonuç yıllarda umudunun kalmadığını söyledi.

Ümidini kestiği anda Malatya'daki hastanenin ve Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt'un namına asistan olabileceğini öğrendiklerini ve buraya geldiklerini dile getiren Kıtbuğa, şunları kaydetti:

"Burayı duyar duymaz gene umutlandım. Şansımız mevcut dedik. Abim de otama gördü. Abim baş döndürücü götürümlü ve dayanıklıydı. Ben götürümlü değildim abimden sabrı öğrendim. İlk başlangıçta korkuyordum. Hastaneye gittiğimde azap çekiyordum. Kimin rahatsızlığı mevcut ise buraya gelsin. Hiç bekletmeyin. Çünkü herhangi müşterek parasız düşüncesince dobra müşterek şey. Çok dobra müşterek duygu. Hasta bulunan herhangi müşterek insanoğlu yavrulamak ister. Çok dobra müşterek yer. Bu merkezi tansık şekilde görüyorum. Allah razı olsun herkesten. evvel Allah'a sonraları da onlara istinaden buraya geldim. Annemle de konuştuk. Hastalığı atlatıp sağlığıma kavuştuğumda hayatımı değiştireceğim dedim. Hayata önceki adımımı atacağım. Burası bana imge oldu. Hedefim erinçli müşterek halde yaşamak. Ailem içinde başağrısı kalmaz. İyileşirsem hoca kazanmak istiyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?