Dünya

Tunus Cumhurbaşkanı Said'den Safaks kentindeki 'çöp krizine' hal sözü

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Safaks’taki çöp krizini ve Akrab şehrinde bitmeme fail gerginliği en endamsız sürede nakız lafı verdi.

Tunus Cumhurbaşkanı Said'den Safaks kentindeki 'çöp krizine' hal sözü
12-11-2021 07:43
Tunus

Cumhurbaşkanı Said'in, Akrab şehrinden mevrut aktivistleri ve çırçıplak toplum kuruluşu üyelerini benimseme etmesinin arkası sıra bölgedeki huzursuzluğa bağlı Cumhurbaşkanlığı çeşidinden mukayyet izah yapıldı.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Said’in Akrab’dan mevrut aktivistlere ve çırçıplak toplum kuruluşu üyelerine bölgedeki gerginliği en çelimsiz sürede kırma lafı verdiği belirtildi.

Çöp krizine bağlı türel konuların ele alındığı dökme açıklamada, Cumhurbaşkanı Said’in, “Bu dosya ülkenin halis muhlis bölgelerini ilişik ortak mevzudur ve çözüme müteveccih icraat en çelimsiz sürede tamamlanacaktır." ifadelerine toprak verildi.

Safaks'taki "çöp krizi" süreci

Tunus'un uran kenti adına da tanıdık Safaks'ta kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta mevcut Akrab bölgesindeki "El-Kina" çöp merkezi, semt halkının senelerdir "hastalık yaydığı, havayı ve çevreyi kirlettiği" yönündeki şikayetleri için teşrinievvel ayında kapatılmıştı.

Ancak bahis konusu çöp merkezinin kapatılmasının arkası sıra Safaks'ta çöpler toplanamamış, bu da şehirde atılan ve çöp dağları oluşmasına illet olmuştu.

Bunun için Tunuslu yetkililer 8 Kasım'da El-Kina çöp derç merkezinin gene açılacağını duyurmuş, bu değişmeyen semt halkının şişman tepkisine defa açmıştı. 8 Kasım gecesi planlı gösterilerde polisin müdahalesi kararı ortak eylemcinin öldüğü gelecek sürülmüş fakat İçişleri Bakanlığı bu iddiayı yalanlamıştı.

Göstericilerin 9 Kasım sabahı Akrab kolluk merkezini ateşe vermesi için amme binalarını himaye etmek kabil Akrab'a kargaşa güçleri gönderme edilmişti.

Tunus Genel İşçi Sendikası, alanda bitmeme fail gösterilere himaye etmek ve düzenlilik güçlerinin kaba müdahalesine tepkime belirtmek amacıyla 10 Kasım'da Akrab'da ortak günce umumi iş bırakımı düzenlemişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?