Sağlık

Travmatik olaylar psikolojik dayanıklılığı artırıyor

Ruhsal yaralanma namına da bildik travmanın, örseleyici olaylar sonra meydana geldiğini kail Dr. Öğr. Üyesi Erkal Erzincan yaşanmış olan travmatik olayların, insanların psikolojik dayanıklılığını artırdığını belirtti.

Travmatik olaylar psikolojik dayanıklılığı artırıyor
28-06-2022 12:05

Yoğun birlikte biçimde biçarelik hissetme, olağanüstü ve utanç kabil duygulara minval açan travmatik olaylar, bireyin bedenî ve psikoloji bütünlüğüne de dokunca veriyor. Her insanoğlunun hayatı süresince minimum birlikte el travmatik olay yaşadığına yer veren İstanbul Gelişim Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Erkal Erzincan, Travma Sonrası Stres Bozukluğunun (TSSB) süreğen birlikte maraz bulunduğunu vurguladı. Dr.Erzincan,“24 ülkeden toplamda 68 bin 894 kart elçi ile planlı birlikte çalışmada iştirakçilerin yüzdelik 70'inden fazlasının minimum birlikte travmatik olaya; yüzdelik 30,5'inin ise dört yahut şimdi birlikte tomar travmatik vakaya sunulan kalmış bulunduğu bildirilmiştir. Travmatik olayların bu denli yayılmış bulunmasına rağmen herhangi birlikte travmatik olay sonra Travma Sonrası Stres Bozukluğu gelişmemektedir. Sanılanın tersine travmatik olay sonra en birlikte tomar ortaya çıkan psikoloji bozuk para da Travma Sonrası Stres Bozukluğu değil, önemli depresif bozukluktur ve gene sanılanın tersine travmatik olay karşısında en birlikte tomar tanıdık gidişat psikoloji birlikte bozukluğun ortaya çıkması değil, psikolojik metanet ile sağlıklılığın devamıdır” dedi.

Travmatik olayların kestirim edilenden şimdi yayılmış bulunduğunu tamlayan Erzincan, ilgilendiren koruyan inam sağlığı uygulamalarının yapılması hassaten günümüzdeki kabil riskin birlikte tomar bulunduğu zamanlarda enikonu dirimsel bulunduğunu da vurguladı.

Bunlardan bir tanesini yaşadıysanız, travmatik olay geçirmiş olabilirsiniz
Dr. Öğr. Üyesi Erkal Erzincan, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders'a (DMS) mucibince aşağıda arazi düzlük maddelerden minimum birini, insanoğlu kendinde ayırt ediyorsa şimdi ilkin travmatik birlikte olay geçirmiş olunabileceğini anlatım etti. O maddeler ise şu şekilde;

1- Doğrudan örseleyici olay(lar) yaşama.
2- Başkalarının başına mevrut olay(lar)ı, aracısız doğruya müşahede (bunlara şahitlik etme).
3- Bir karı yakınının ve ya yaklaşan birlikte arkadaşının başına örseleyici olay(lar) geldiğini öğrenme. Aile bireyinin ve ya arkadaşının esas ölümü ve ya ahiret yolculuğu ihtimali sert güçle ve ya ilçe kararı reşit olmalıdır.
4- Örseleyici olay(lar)ın ağırcanlı ayrıntılarıyla, yineleyici birlikte halde ve ya birlikte tomar birlikte kurda üzerine karşıya kalma (Örneğin insanoğlu kalıntılarını toplayan ilkin kişiler, bebek sömürüsünün derinlemesine baştan karşılaşan kolluk memurları).

“Rusya-Ukrayna mücadelesi adamlık üstünde psikoloji travmaya faktör oldu”
Son çağda yaşanmış olan harp vaziyeti çabucak Rusya ve Ukrayna'yı etkilememiş, dünyanın ciharıyek yanından müşterilerini etkilediğini anlatım fail Erzincan, “Aynı sürede bu savaş, müşterilerini ‘Metaverse' rüyasından uyandırarak esas dünyanın tehlikelerle komple birlikte arazi bulunduğunu hatırlattı. Rusya'nın çekirdeksel tabanca kullanması ile ilgilendiren tehditleri ve üçüncü evren savaşının başlayabileceği yönündeki senaryolar kâffesi insanlığı kaygılandırdı. Ek adına harp ile ilgilendiren görüntüler, içtimai iletişim araçları vasıtası ile birlikte tomar aceleci ve kontrolsüz biçimde yayıldı. Bu proses ilkin Ukrayna'daki el kazanmak neredeyse evren genelinde katı birlikte tomar insanoğlunun psikoloji sarsıntı ile gene tanışmasına minval açtı” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?